Oud Sluis en nieuwe ambities

Aaiiaaiiaai, groot nieuws in de culinaire wereld, een schok dreunt door de keukens. Sergio Herman stopt ermee (in Oud Sluis) maar gaat door in zijn andere etablissementen. De meesterkok stopt op zijn hoogtepunt. Op zijn eigen website meldde de keukenkoning der lage landen zijn besluit: “Met het sluiten van Oud Sluis komt een zeer intense periode van mijn leven ten einde. Ik heb 25 jaar lang alles gegeven om Oud Sluis naar de internationale top te brengen. Dat is gelukt: alles wat ik ooit met Oud Sluis heb willen bereiken, heb ik bereikt. Daarom is het tijd om dit hoofdstuk af te sluiten. Ik loop over van de plannen voor de toekomst en die kan ik onmogelijk verwezenlijken zonder mij los te maken van Oud Sluis.”
Zo’n besluit kun je alleen maar respecteren. Oud Sluis gaat eind dit jaar dicht en Herman zet zijn werk in andere keuken gewoon voort, met nieuw elan, met frisse moed.

In 1995 werd Oud Sluis in de gids van Michelin met één ster gewaardeerd, in 1999 met twee sterren en in 2005 kreeg zijn restaurant de hoogste waardering van drie Michelin-sterren. Door de restaurantgids Gault Millau werd Herman in 2004 en 2009 uitgeroepen tot “Chef van het jaar”. Oud Sluis had in 2004, 2005, 2006 en 2009 de hoogste waardering van 19,5/20 punten in deze gids. Vanaf de Gault Millau-gids van 2010 heeft Herman met zijn restaurant als eerste in de Benelux de maximale score van 20/20 punten. Ook in andere culinaire bladen ging de Sluise kok jarenlang aan de haal met onderscheidingen en de meest haalbare punten. Een prestatie van jewelste van een gewone jongen met een buitengewoon talent.

Ik heb wel eens eerder geschreven dat Herman niet de waardering kreeg die hij verdiende. Met zijn werk in het Sluise restaurant zette deze man Zeeuws-Vlaanderen culinair op de kaart. In zijn kielzog maakten andere koks in de regio evenzeer naam en faam. Edwin Vinke van de Kromme `Watergang, Syrco Bakker van Pure C en een andere Herman-adept Nick Bril, straks in Hermans La Chapelle in Antwerpen.

Herman timmerde niet alleen als kok aan de weg ook publicitair stond hij zijn mannetje. Gisteren kondigde hij ook aan meer tijd te willen steken in zijn culinaire uitgeverij Minestrone. Oud Sluis stopt, maar Herman nog lang niet.
En daar mogen we dan ook weer blij om zijn.
Hij blijft zoeken naar dat kippeveleffect…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.