Zware klappen bij onze kranten

UnknownLeuk is anders. Maar het ziet er naar uit dat er binnenkort weer een stel journalisten onverhoopt als ZZP’er verder moet. Wegener kondigde vandaag samen met de Media Groep Limburg de zoveelste reorganisatie binnen korte tijd aan om de rendementen van de noodlijdende titels wwer ietwat op te krikken. Of het helpen zal wordt breeduit zwaar betwijfeld, maar zeker is wel dat er meer dan 500 banen op de tocht staan, waarvan een kwart journalistieke.

“De omzet moet stijgen en de kosten moeten omlaag”, kraait Susan Duinhoven, de nieuwe bestuursvoorzitter van Wegener, die koud een paar dagen op haar nieuwe plek zit.
Deze dame, die absoluut geen kaas gegeten heeft van kranten en uitgeven, wist bij haar benoeming via de Wegenerbladen te melden dat zij het leidinggeven aan zo’n groot en complex bedrijf als Wegener ziet als teamsport. “Dat doe je niet alleen. Met een goed team om je heen hoef je zelf niet op alle vlakken thuis te zijn.” zei ze een maand of twee nog en hup, gelijk zet de vroegere Thomas Cookreizen-baas het mes in haar team. Dat schept vertrouwen, van start gaan met de grootste bezuinigingsoperatie ooit bij Wegener. Maar ja, er zal iets moeten gebeuren bij het krantenconcern en dat roepen ze nu al jaren.
Mecom heeft Wegener eerst leeggezogen,
krijgt het boeltje niet verkocht – aan niemand nie, niet in zijn geheel, zelfs niet in stukjes.
Dus mag Wegener zelf er weer voor zorgen dat de Mecombonzen weer wat revenuen zien en hup daar gaan de internetpoten Job -en Autotrack waar nog wel iets mee verdiend werd naar een andere eigenaar en hup daar zet Wegener weer de kaasschaaf op een kale kip.
Zonde voor het beest.

Gaat het veel uitmaken?
Nee, de kranten blijven lezers verliezen. De oplagecijfers geven dat al jaren aan. De PZC in tien jaar tijd van 60.000 naar 45.836 abonnees, BN/De Stem in dezelfde periode van 145.000 naar 92.937.
Wat erger is is dat de advertentieinkomsten zo ver achterblijven en dat allerhande internetactiviteiten die bij lange na niet compenseren.

Ik sluit niet uit dat Wegener elke dag toelegt op het maken van de PZC. Een echte winstmaker is die krant overigens nooit geweest. Het verschil is wel dat toen de PZC nog een familiebedrijf was de eigenaren genoegen namen met een zeer schamele winstmarges, maar dat de gieren achter Mecom dat absoluut niet doen.
Het is van komt het niet uit de lengte, dan maar uit de breedte en dat is voor het ooit zo mooie krantenconcert van Chris en Jan Houwert bijzonder jammer.

Maar ja, dit verhaal staat niet op zich.
Kranten hebben het overal waar internet ruim gebruikt wordt moeilijk en dat zal alleen maar erger worden.
Hoe erg, lees de oratie van Jeroen Smit, hoogleraar journalistiek RUG in Groningen er maar eens op na. hij sprak de rede uit op 14 mei 2013.

0514-rede-jeroen-smit

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

9 reacties op Zware klappen bij onze kranten

 1. Barend Pelgrim schreef:

  Ik las het stuk in Trouw ook gisteren. Volgens mij zijn de papieren kranten kansloos zolang ze gerund worden door een bende fossiele babyboomers die een hoog CAO-hek om hun o zo gekoesterde redactie heen handhaven.

  Je kunt al 15 jaar zien aankomen dat hun papieren wereldje binnenkort passé is, maar gemakshalve gaat men gewoon lekker door op de oude voet. Prutsers.

 2. Barend Pelgrim schreef:

  Oh ja: waarom ik BN/De Stem heb opgezegd? Niet omdat ik zo graag online lees, maar omdat de inhoud gewoon bagger is. Tegenwoordig lees ik Trouw. Die schijnen te snappen dat de lezer serieus genomen mag worden.

 3. Bo van Scheyen schreef:

  Laten we dan nog maar eens de discussie starten over één goed uitgerust onafhankelijk mediabedrijf voor de provincie Zeeland. Misschien toch nog eens dat lichtje werpen op het idee om samenwerking tussen Omroep Zeeland en de PZC te onderzoeken. Is het eigenlijk al daadwerkelijk eens onderzocht? Ik twijfel…
  Een nieuwsvoorziening in woord en beeld, zowel analoog als digitaal, een compleet mediahuis waar journalistiek bedreven kan worden zonder dat de onafhankelijkheid en zichtbaarheid van de journalist wordt aangetast, dat moet toch in Zeeland mogelijk zijn? Zowel op papier als digitaal die verdieping bieden waar de bevolking zo naar hunkert zonder dat subsidiebelangen en commerciële belangen elkaar bijten, daar moet toch iets op te vinden zijn? Potjes kunnen toch een naam krijgen, geoormerkt worden?
  Het draait toch om eerlijke en professionele nieuwsgaring en het recht dat je als burger hebt geïnformeerd te worden? Ik zeg samenwerken biedt kansen, samen ben je sterker. Ben bang dat we er niet aan ontkomen…misschien moet die vernieuwing er toch maar komen zonder dat we de papieren krant op dit moment vaarwel moeten zeggen…

  • van Gremberghe schreef:

   Uitgaan van oud levert zelden iets nieuws op. Commercie en publiek denken aan eigen belang, dit is een weg die leiden zal naar het land van nergens en niks…

 4. Ed van den Bergen schreef:

  Urgent probleem. Zonder betrouwbaar nieuws en gedegen onderzoeksjournalistiek wordt de waarheid een speelbal. Een gevaarlijk soort van roulette. Interessante rede van Jeroen Smit. Kijk-, luister- en leesgeld spreekt me wel aan.

  • John schreef:

   Helemaal eens, zonder gedegen journalistiek onderzoek krijgen we alleen nog meer bagger over ons heen , zie wat er momenteel aangeboden wordt door onze nationale tv zenders en kranten.
   Nog niet gesproken de dagelijkse brainwashbagger van een Dwdd en Pauw & Witteman etc etc. wat iedere dag over ons heen wordt uitgestort, jammer dat heel veel mensen niet kritisch genoeg zijn ingesteld en alles als koek aannemen .

 5. Bob Lagaaij schreef:

  Dear Gremberghe,
  Ietwat verlaat (,,verblijf in het buitenland”, zegt Frans Timmermans dan…): heldere analyse. Die PZC gaat – langzaam maar zeker – naar de diepenis. Dat wordt, uiteindelijk vrees ik, de Persgroep, die een nieuw, goedkoper, bod uitbrengt op Wegener. Verdomme, Connie: zullen we De Vrije Zeeuw opnieuw oprichten? Redactievergaderingen in De Vriendschap, Bareman uit de sluimer wekke (collumn, voorzichtig beginnen…) en..moet je kijken!

 6. Bob Lagaaij schreef:

  Verdomme, Grem. ,,Diepenis”, ,,diepenis” – tsja, ’t schijnt te kunnen volgens de Van Dale app, maar: ,,dieperik”, is beter. Toch? Helemaal afgeleid door ouwe kranten en de briljante nieuwe vertaling van Babel, Verhalen (bij Van Oorschot junior). Moet je zeker lezen!

 7. Bob Lagaaij schreef:

  By the way: Zeeland wordt, ’t kan kort of langer duren, een provincie zonder eigen – in de regio gehuisveste- media. Dat betekent de doodsteek van de regionale en plaatselijke democratie. Het meest afschuwelijke zou provinciale steun zijn aan regionale nieuwsmedia! Mooi bedoeld, dodelijk voor onafhankelijke verslaggeving.
  Help, de tijd dringt!

Reacties zijn gesloten.