Het portiek van Vlaanderen

UnknownWat ik reeds op 11 januari van het schone jaar 2011 verwachtte is geschiedd. Het gaat de verkeerde kant op met het toeristisch paradepaardje van Terneuzen, het Portaal van Vlaanderen. De voorziening dreigt van portaal tot portiek te verworden. De centen zijn op, de manager zit ziek thuis en de rondvaartboten worden niet meer ingezet om dat die te duur worden. Volgens voorzitter Arie de Bode van het Portaal willen er te weinig mensen mee om de rondvaart rendabel te maken, zo zei hij tegen Omroep Zeeland. Volgens schrijver dezes lopen de hazen toch iets anders. De Portaalleiding maakte tot 2011 met plezier gebruik van de Derra van rederij Verhoef, die bezoekers aan het centrum tegen een redelijke prijs door en langs de Terneuzense havens voer. Alleen de rederij verkocht dat schip en gaf het Portaal twee jaar geleden al aan niet meer beschikbaar te zijn. Om nu te zeggen dat er gezocht wordt naar alternatieven, zoals heer De Bode beweerde, is natuurlijk rijkelijk laat. En de alternatieven die voorhanden zijn, de grote rondvaartboot van rederij Denick, ja, die kosten een aardige kluit.

Het klinkt allemaal niet erg professioneel en ja, professionaliteit moest en zou twee jaar geleden het Portaal wel even op gang helpen. De bezoekersaantallen zouden stijgen tot 12.000 per jaar op zijn minst (de helft is gehaald), waarmee De Bode over wel gelijk heeft als-ie zegt dat de bezoekersaantallen in de lift zitten, er werd per slot van rekening gestart met een schamele vierduizend op jaarbasis.
Wat schreef ik ook alweer in 2011. O ja:
“In de couranten verschenen advertenties voor een gedreven Portaalportier, een persoon die wist hoe een toeristische attractie moest worden ingevuld en moest worden gerund. Je zou verwachten dat daar best een geschikt personage met een toeristische of economische opleiding voor kon worden gevonden. Zeker toen ook bekend werd dat het centrum ruim in de middelen kwam te zitten nadat er meer dan vier ton aan subsidies binnengeharkt was.Tot menigeens verbazing dacht men in de oud-directrice van Snowbase (tegenwoordig Skidome) iemand gevonden te hebben die het Portaal wel eens even wereldwijd zou gaan promoten. Ze was destijds bij het skicentrum ook met voortvarendheid (1,6 miljoen euro verlies in het eerste jaar) begonnen.
Binnen bestuurlijke kringen in Terneuzen hield men tijdenlang de billen geknepen en waarom blijkt hedenvandage.

Dat was in 2011 toen de gemeente gevraagd werd om 55 mille extra bij te dragen in de exploitatie van de voorziening. Dat gebeurde. Maar ja, nu is het allemaal wat moeilijker. Terneuzen zit in de financiële problemen, lasten zijn flink verhoogd, op subsidies wordt gekort, voorzieningen worden afgeknepen en om dan nu ook nog eens extra geld uit te trekken om de rondvaarten voor het Portaal in stand te houden, ja, dat zit er niet in.
Toch wil wethouder Pim Broekhuijsen (toerisme) van Terneuzen, die zich zorgen over de maatregel maakt, omdat in zijn ogen juist de haven bekijken vanaf het water één van de essentiële onderdelen van het aanbod van het Portaal was, nog eens in gesprek gaan met het stichtingsbestuur.
Ja, een gesprek.
Ik houd mijn voorspelling van 2011 staande: Het Portaal van Vlaanderen dreigt een put te worden met de diepte en omvang van de nabijgelegen zeesluis.
Daar zullen nog heel wat euri’s ingaan.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Het portiek van Vlaanderen

  1. pclijsen schreef:

    Als het portaal bij het busstation zou komen liggen en wel met horecavoorziening,zouden zowel buspassagiers als portaalbezoekers samenmogelijk een aardig deel van de rekening kunnen opbrengen. De kans op wederzijdse overloop vergroot dan immers.

Reacties zijn gesloten.