Een super-marktvisie op koehandel

imagesHulst heeft een nieuwe supermarktvisie die in grote lijnen op het volgende neerkomt; supermarkten in de kern Hulst mogen maximaal 1500 vierkante meter groot zijn en in de buitenkernen maximaal 750 vierkante meter. Ondernemers die nu nog een kleinere nering hebben mogen uitbreiden als ze binnen die meternorm blijven en als ze met een goed plan bij de gemeente verschijnen. “Dan verzorgen wij maatwerk”, zei wethouder Diana van Damme met gebruikelijke stemverheffing. Alleen consistent kan dat uitgangspunt niet genoemd worden, want Hulst telt al minstens twee supermarkten die de 1500 vierkante meter met honderden extra meters overschrijden en ook in de buitenkernen zijn reeds enkele winkels groter dan de vernoemde 750 vierkante meter. En juist een van die reeds grotere zaken had bij de gemeente gevraagd om nog wat grotere te mogen groeien, maar dat zit er dus nu niet in.

En in eerste instanties wilde het college van B en W nog zover gaan dat aan de uitbreidingscriteria een groeinorm gekoppeld was van 15 procent, maar dat percentage had het college bij het toestaan van een uitbreiding van een winkel op Kapellebrug zelf al ruimschoots overschreden door toestemming te geven voor een uitbreiding met 20 procent. Nu was dat gegeven voor Progressief Hulst aanleiding om het college te verzoeken om dan alle supermarkten -ongeacht of ze in de dragende kern of de dorpen gevestigd zijn – uitbreidingsruimte te vergunnen van maximaal 20 procent, alleen daar wou wethouder Van Damme niet aan beginnen, terwijl ze er zelf mee had ingestemd.
Begrijpt U het nog, de denktrant.
Nee, volg het onvolgbare.
Nee, we kunnen nu maatwerk verzorgen.
Dat is een ander woord wellicht dan koehandel drijven, maar het komt op hetzelfde neer.
En over dat koehandelen waren vorige maand in stede Hulst vurige binnenbranden ontstaan.
Gister smeulde het nog steeds.
Een wethouder die zich beledigd en geschaad voelde.
Raadsleden die beticht werden de wethouder te hebben gekwetst en beledigd, die gesproken hadden over juridische procedures en een raadsenquete naar koehandel om supermarktmeters.
Ondernemers die ervan beschuldigd werden te hebben gelogen, terwijl hun brieven aan raad en college buitengewoon duidelijk waren en per slot van rekening was het dan toch maar zo dat de krant de schuld van alles was.
Want ja, hoe waren die brieven bij de krant gekomen.
Anoniem, zou wist de burgemeester.
Anoniem.

Zie ook mini,maxi,megasupermarkt op 5 maart

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.