Plasterk gaat echt niet wachten met zijn opschaling van Zeeland

logo
Ik heb niet zoveel met GroenLinks, maar ook niet zoveel tegen. Ik ben niet zo’n duurzaamheidsrakker en met de opwarming van de aarde ben ik ook niet zo bezig. Of liever, ik denk dat die opwarming mensen in koude streken best soelaas kan bieden. Zo worden dankzij het warmer worden van het noorden onzer bol op Groenland al patatten gekweekt en er volgt wellicht nog meer, andere gewassen. Maar alla, het ging over GL in Zeeland, de marginaal zeurderige groenen, daar heb ik niet zoveel mee. Maar ik moet ze nageven, ze zijn wel actief en denken na over zaken die gaan komen. Meer nog dan andere partijen en groeperingen. Over de schaal van Zeeland bijvoorbeeld. Dat dit kabinet, onder aanvoering van beleidsverantwoordelijk Ronald Plasterk, gaat sleutelen aan de bestuurlijke constellaties van gemeenten en provincies staat inmiddels wel vast. Overal in den lande zijn opschalingsoperaties in gang gezet of staan ze op het punt aan gang te worden gezet. En in Zeeland? In Zeeland roept een aantal mensen Zeeland moet Zeeland blijven en dat is dan dat. Nou, die Groen Linkser denken wat verder en wat verder door en willen er ook over in discussie. Dinsdag 5 maart wordt om 19.30 uur in Café ‘De Viersprong’, Nieuwe Rijksweg 17 in ’s-Heer Hendrikskinderen een discussiebijeenkomst gehouden over het thema ‘Is Zeeland te klein?’.

PETER VAN DONGEN vicevoorzitter College van Bestuur HZ University of Applied Sciences:
Onderwijs: op welke schaal?
LOUS COPPOOLSE vm. gedeputeerde, vm. voorzitter Stuurgroep Zuidwestelijke Delta
LUIT EZINGA vicevoorzitter Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland
JEANINE DEKKER Studeerde sociologie en promoveerde als historicus
BART GROOT RvC Economische Impuls Zeeland
WILBERT WILLEMS vm. Kamerlid, vm. wethouder GroenLinks Breda
KRIS SPIONJAK actief in GroenLinks Goeree-Overflakkee:
Kan het Noorden ook naar het Zuiden kijken?
FRÉDÉRIQUE MOL Zeeuwse van geboorte, actief in kopgroep DWARS Zeeland/jongerenorganisatie GroenLinks en vm. kandidaat-Statenlid voor GroenLinks
FRANS TOLLENAAR SGP-wethouder Goeree-Overflakkee

zijn de uitgenodigde sprekers en gaan -ieder op zich in hun eiegen vakgebied – even in op de centrale thematiek. Is het huidige Zeeland voldoende uitgerust om bestuurlijk toekomstbestendig te zijn. Ik weet het antwoord overigens al op voorhand. Nee, eigenlijk niet.
Net zoals alle Zeeuwse gemeenten momenteel niet voldoende uitgerust zijn om hun taken – en die ze nog gaan krijgen van dit kabinet – aan te kunnen. Plasterk en de zijnen zoeken de oplossing dan ook in bestuurlijke opschaling. Niks meer, niks minder en vooral ook niets anders. Waarom? Nou simpelweg, omdat grote bestuursconstallaties, minder bestuurders oplevert, minder partners, minder gezeur en uiteindelijk – daar gaat men van uit – minder rijksuitgaven.
Of het allemaal zo zal uitpakken durf ik te betwijfelen.

Praten over een nieuw bestuursmodel voor de provincie Zeeland kan niet geschieden zonder ook nadrukkelijk naar de gemeentelijke indeling te kijken. Bepaalde gemeenten zijn nu al bestuurlijk ondermaats en kunnen feitelijk hun taken al niet aan en dat zijn dan niet eens de allerkleinsten, hoewel die -Noord-Beveland, Kapelle- eigenlijk al lang in een groter geheel hadden moeten omgaan, maar goed, dat is slechts een mening en nog wel die van mij, die amper telt.
Als ik naar Zeeuws-Vlaanderen kijk en zie hoe de intergemeentelijke twisten voortduren (het is al onmogelijk om voor Hulst steun tegen ontpoldering te vinden in Terneuzen) dan denk ik dat een gemeente Zuid-Zeeland op tal van fronten uitkomst kan bieden. Momenteel wordt er eindelijk samengewerkt op het vlak van gezamenlijke belastinginning, maar als je weet hoe lang het geduurd heeft voor Sabewa van de grond kon worden getild, hoeveel tonnen er verspeeld zijn…nou.
Maar goed, ik moet gemeenten de weg niet wijzen, de provincie niet zo min.
Politici, bestuurders zijn daarvoor – in naam van het volk – verantwoordelijk. Zij moeten wegen zoeken en Groen Links is daar nu aan begonnen. Ik hoop dat er meerdere partijen zullen volgen, maar wel graag snel…want geloof maar niet dat Plasterk en de zijnen gaan wachten.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Plasterk gaat echt niet wachten met zijn opschaling van Zeeland

  1. Willem Geldof schreef:

    Als je bedenkt hoe dat destijds met de bestuurlijke herindeling op het eiland Walcheren is gegaan. Alle gemeentes hadden wel interesse in een grote gemeente Walcheren, maar de provincie zag dat niet zitten. Zo’n gemeente zou te machtig worden ten opzichte van het o zo belangrijke provinciebestuur. Die laatste woorden zijn ironisch bedoeld.

  2. Peter schreef:

    In die grote gemeentes en overheden werken dingen anders ook niet altijd even geweldig. Veel dure managers en bovenlagen, weg lopende vakmensen.

Reacties zijn gesloten.