Over defaitistische politiek en een langdurige, hopeloze winter

Met 550.000 werklozen en bijna een miljoen zzp’ ers, waarvan het gros een marginaal inkomen genereert, met een maakindustrie die amper nog iets te maken heeft, met winkeliers die hun klanten bijna over de drempel moeten trekken om hen aan het besteden te krijgen, met een buitenlandse handen die maar niet wil aantrekken en een regering die enkel denkt aan bezuinigen en dat vermaledijde Europa wordt in Nederland een beeld neergezet dat alle hoop gaan varen is.

Hoor de directeur van de Nederlandse Bank zeggen dat de recessie in kracht aannneemt en dat de werkloosheid het komende kwartaal met nog eens 100.000 getroffenen zal toenemen. Lees hoe het Economische Planbureau van de ING een grauwsluier over Nederland trekt en de werkloosheid ziet stijgen naar een ongehoord precentage van 7,3 procent landelijk en boven de 9 procent in de noordelijke provincies, hoor Mark Rutte – de premier van Schaars in plaats van Paars – zeggen vooralsnog niet te denken aan extra bezuinigingen in 2013 (maar wellicht wel daarna) en hoor hoe de kroonprins van de PvdA, wethoudertje Asscher denkt iedereen weer aan het werk te krijgen zonder überhapupt te weten hoe. En weet dat het Zuiden van Europa dieper in de schulden gesleurd wordt en bij het Noorden blijft bedelen om extra steun, extra, extra, extra bovenop de karrevrachten aan miljarden die al naar ginderver zijn afgevoerd. Rest alleen de conclusie:
Er is geen hoop.
Er kan niets gedaan worden.
We -de regering, de mastodont in Brussel – kunnen niets doen.
De teloorgang neemt een permanent staat van zijn aan.
Het enige wat we kunnen doen is bezuinigen, bezuinigen, zorgen dat we onze Europese verplichtingen nakomen.

En wat blijkt? Die bezuinigingen treffen juist de mensen onderaan de sociaal-maatschappelijke ladder, de baanlozen, de freelance-scharrelaars in de marge, de bejaarden met een minimaal pensioen, de beneden-modaal werkende, de buschauffeur, de bouwvakker, de verpleegster; de gewonen mensch. Ingrid en Henk, Jan en Sjaan.

En dan is daar Mark Rutte, vertegenwoordiger van het Grootkapitaal, van het economisch/ politiek establishment, onze man van UNCLE, het teflonmannetje, dat lachend ellende wegwuift en zegt zijn best te doen voor iedereen. De eerste burger van Nederland, die gecapituleerd heeft voor de graaiers in de banken en de depressie. De eerste burger van Nederland die weinig meer te verkopen heeft aan zijn bevolking dan blauwrose gekleurd defaitisme, maar dat ook nog eens durft te verkopen met een lach om de mond…

En dan zit daar de PvdA op het bestuurderspluche. Klem tussen de neoliberale denktrant dat het volk de crisis maar moet betalen en de eigen ambitie om het land te mogen besturen. Een land dat al tijden stuurloos is en richting klippen opstoomt. De PvdA ziet niet in dat het de eigen – oorspronkelijke achterban – volstrekt in de steek laat. Merken de -voorheen – sociaal-democraten niet dat beneden-modaal en modaal, de baanlozen en de sjacheraars het tol der bankencrisis (want DAT was het en DAT is het nog steeds) aan het betalen zijn. Merken de – voorheen- sociaal-democraten niet dat de voorgestelde bezuinigingen (waar zij zich vol voor inzetten) hun eigenste electoraat het zwaarst zullen treffen. Neeneenee, ga vooral door met het ontvangen van WSW’ers op de Haagse burelen, sus hun opgerustheid en zeg hen moed te houden. Prima, doe dat vooral en laat en passant grootverdieners als The Rolling Stones in Nederland belastingvoordeeltjes vangen wegen slechte belastingwetgeving en in het kielzog van Mick Jagger honderden anderen. Laat het grootkapitaal – ondanks de crisis – maar winsten maken, laat de banken maar het midden-en kleinbedrijf chanteren en traineren, laat de bouwsector maar kreperen, laat maar.
Er is geen hoop.
Er kan niets gedaan worden.
Het wordt winter en de winterse omstandigheden zullen voortduren tot ver in de zomer.
Bidden helpt niet meer.
God houdt zich – begrijpelijkerwijs – afzijdig.

met dank aan Ann Pettifor (Debtonation)

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Over defaitistische politiek en een langdurige, hopeloze winter

 1. pclijsen schreef:

  Mij lijkt dat Mick Jagger moreel verplicht is zijn biografie die nu te koop ligt voor niets aan aanieder te schenken. O nee, dat is een immorele tantaluskwelling…nee laat maar…

 2. Hoewel ik begrijp dat deze beschouwing het hele land betreft, wil ik uit het aangehaalde CBS/ING rapport niet onvermeld laten dat in Zeeuwsch-Vlaanderen de werkeloosheid het laagste is, er gemiddeld méér verdiend wordt en de huizenprijzen weer in stijgende lijn zijn. Economisch gezien zitten we natuurlijk hier niet op een eiland en er zijn best nog wel zorgelijke indicatoren voor dit gebied, maar met elkaar de put in praten schiet niemand iets op.

  • van Gremberghe schreef:

   Deze beschouwing betreft niet alleen ons land, maar gaat verder.
   Politici zijn zich met economie gaan bemoeien en veroorzaken meer ellende dan dat ze aan oplossingen aandragen. De veroorzakers van de misère worden niet aangepakt, maar de gedupeerden – het volk, of het nu hier of in Griekenland is – zijn nogmaals de dupe.
   Ik praat niemand in de put, we zitten er al in. Het is een schreeuw om er uit te kunnen komen….

 3. Tom Willaert schreef:

  Pas als we ons als makke schapen confirmeren aan negativisme en niet zelf aan de slag gaan om het tij te keren, zal de inhoud van jouw blog een selffulfilling prophecy blijken te zijn!
  Ik bedank daarvoor want: het glas is half vol!

  • van Gremberghe schreef:

   Het glas is niet meer half vol, maar driekwart of meer leeg.
   Overigens niet door toedoen van het gewone volk, de werkende massa, maar door de graaiers die jij ook van nabij hebt meegemaakt, door lamlendige politici die denken economische motoren draaiende te houden met forse belastingverhogingen, subsidiekortingen en ander onheil.

   • Michiel Groeneveld schreef:

    Conny, kijk vanavond eens naar de IKON documentaire “ik wil mijn geld terug”. Daar zie de gewone man in beeld gebracht die voor 0,25% meer spaarrente, 0,1% minder hypotheekrente of 0,05% minder kosten bij de reguliere banken wegliepen naar allerlei instellingen die wat minder op continuïteit en lange termijn gericht waren. Deze mensen stonden aan de basis van de perverse prikkels die uiteindelijk de bijl aan de wortel van ons financiële systeem hebben gelegd.
    Dat verwijt ik ze niet, want het was de tijdgeest en daar hebben zowel de gewone man als de bankier zich een tijdje door laten leiden, zij het dat de bankier meer “leverage” had.
    Door het te steken op een bepaalde sector in de maatschappij, geef je blijk van een denkraam in het gebouw van Wilders.

Reacties zijn gesloten.