Hulst, de vos en zijn streken….

Eigenlijk, eigenlijk had de gemeente Hulst jaren geleden het plan van aannemer Jos Goossens gewoon moeten omarmen. Kloosterzande aan Zee. Een vaarweg vanaf de veerhaven Perkpolder over de oude rijksweg tot aan het dorp Kloosterande, met daar een haventje, recreatiewoningen en gewone huizen. Dat plan leek hoog gegrepen, maar wie het nader bekijkt zal zien dat het helemaal niet zo duur was, dat het op draagvlak binnen de gemeenschap kon rekenen, dat er niet voor ontpolderd diende te worden en dat er enkel maatregelen genomen dienden te worden om verzilting van gronden bij het kanaaltje tegen te gaan.
Kloosterzande aan Zee had een economisch herstelplan kunnen zijn voor de kop van de gemeente Hulst, maar nee, het moest gekker, zonder lokale marktpartijen en met ambitie.

Een terpdorp met een paar honderd permament bewoonde huizen bij een jachthaven, een park rond een golfbaan met 250 recreatiebungalows, een nieuw schor aan de oostzijde (mooi, weer een ontpolderingsdoel toegevoegd aan het lijstje), een hotel met restaurant en wat al niet meer. Marktpartijen (AM Wonen en Bouwfonds (=Rabo)) reageerden etnthousiast, maar ja, dat was voor de kredietcrisis.
Inmiddels heb de marktpartijen dag met het handje gezegd en laten ze de provincie Zeeland en de gemeente Hulst met de brokstukken zitten. Bijna een miljoen euro is er zowat uitgegeven aan ontwikkelingskosten en wat is er gebeurd bij Perkpolder? Niks dus, nou ja, er is wat gesloopt en binnenkort kan de dijk doorgestoken worden en mag het poldertje tussen Kalverdijk en Zeedijk 3 voorgoed als verloren worden beschouwd. Dat wordt eerst een baggerbak, later wellicht schor. De Visdiefjes zullen het prachtig vinden, net als de zeven scholeksters in het gebied.
En Plan Perkpolder zelf?
O, maar dat maakt een doorstart…
Zeker.

Zeker nu zich een nieuwe ontwikkelaar heeft aangediend, weliswaar niet voor het terpdorp (het hart van het plan) maar voor de golfbaan en wat bungalowtjes er op en er rond.
Bram de Vos uit Maldegem gaat dat doen.
De man die ook Oostburg aan een mooi golfterrein – De Brugse Vaart – heeft geholpen.
Dat is waar.
De familie De Vos heeft daar een mooie voorziening aangelegd en gerund, maar daarmee is niet gezegd dat Perkpolder tot een succes kan worden gemaakt.
In rode kringen is er bovendien twijfel gerezen over de integriteit van de nieuwe ontwikkelaar die zich heeft aangediend.
Gerede twijfel.
De Belgische krant het Nieuwsblad meldde 30 september vorig jaar het volgende:

“GENT/MELLE – Het hof van beroep heeft voormalig provinciaal ambtenaar Yves C. (66) uit Lokeren veroordeeld tot 6 maand cel voor gesjoemel bij de aanbesteding van het provinciaal golfterrein op domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

De zaak dateert van begin 2005. Voor de aanleg en het onderhoud van het golfterrein werden toen vier offertes ingediend. Drie ervan bleken ongeldig. Alleen de offerte van Alonco-Soga-Golf&Landscape, het bedrijf van Bram D.V. (35) uit Maldegem bleef over. Na een anonieme klacht bleek dat de aanbestedingsvoorwaarden bij de provincie werden opgesteld door de vader van Bram D.V. Het was ook vreemd dat de vennootschap van D.V. pas werd opgericht twee dagen voor het einde van de inschrijvingsperiode voor de bouw van het golfterrein. Het openbaar ministerie blijft erbij dat er een hele constructie is opgezet waarbij valsheid in geschrifte is gepleegd en dat er naast Bram D.V ook twee toenmalige ambtenaren van de provincie waren betrokken. Yves C. zou als hoofd van de ambtenaren alles bedisselt hebben met de vader van D.V. In beroep volgt het hof nu die stelling. Yves C. krijgt zes maand met uitstel en een boete van 5.500 euro.

Zijn ondergeschikte ambtenaar Patrick V. (51) uit Melle blijft vrijgesproken. Bram D.V kreeg de opschorting van straf voor drie jaar. (osw) “

Zoals gezegd in rode kringen, maar ook daarbuiten, is nu in Hulst twijfel gerezen of provincie en gemeente wel in zee moeten gaan met een marktpartij die kortgeleden in Vlaanderen veroordeeld is wegens het sjoemelen met aanbestedingen. De Vos mag dan geen straf zijn opgelegd, daarmee is niet gezegd dat het delict door de rechter niet bewezen is verklaard.

Overigens los van de integriteit van de nieuwe partner staat Hulst voor de keuze. Stoppen met het project en de verliezen (een miljoen) nemen of doorgaan en de kans lopen nog grotere schulden op te lopen. De provincie zet Hulst daarbij overigens behoorlijk onder druk. Als Hulst afhaakt hoeft de gemeente, wat gedeputeerde Kees van Beveren betreft, niet op enige compensatie te rekenen. Hij gaf dit deze week klaarblijkelijk te kennen tijdens een besloten info-bijeenkomst over het project voor raads -en statenleden.

En ja, de golfbaan waar De Vos bij betrokken was in Wachtebeke kostte de provincie Oost-Vlaanderen uiteindelijk 3.593.303 euro. Zoals de Belgen zelf toen opmerkten “ Veel geld voor 9 putjes in de grond”.
Ik ben benieuwd hoe dit nu gaat aflopen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

13 reacties op Hulst, de vos en zijn streken….

 1. Tom Willaert schreef:

  Vooropgesteld dat mijn vrouw en ik destijds de keuze hebben gemaakt terug naar het mooie Zeeuwse terug te keren vanwege o.a. het toenmalige plan Kloosterzande aan Zee heeft het weinig zin om te gaan huilen om gemiste kansen. Jammer maar helaas..

  k ben zelf altijd van mening geweest en nog steeds dat je ondernemers moet laten ondernemen en overheden daar beter met hun handen van af kunnen blijven omdat dat simpelweg hun expertise niet is en ook nooit zal worden! Overheden dienen in dit geval te faciliteren en vind het knap dat ze alle beslissingen ten spijt in het verleden in Hulst nu beslissen door te gaan! Heel verstandig en past in hun beleidsnota meer op toerisme in te gaan zetten. Het vergt lef, moed, doorzettingsvermogen en visie hetgeen in de komst van ontwikkelaar de Vos nu beloond wordt.

  Je moet ook verder want er is geen ander alternatief waar investeerders voor te vinden zijn of die kunnen renderen. Het totale plan is krachtig en niet slechts onderdelen ervan. Stoppen is simpelweg einde exercitie Kop van Ossenisse. Dan staan de containers en de haven van Antwerpen alras aan onze oevers en kan Natura 2000 ongelimiteerd langs de hele kustlijn doorgetrokken worden met nog veel meer ontpolderingsdrama’s op de agenda als gevolg. Perkpolder zou dan nog dienst kunnen doen als op- overslagplaats voor containers. Ooit een serieus plan wat in de koelkast is beland. Industriële invulling. Is dat dan wat we willen? Zou er dan minder ontpolderd of gecompenseerd gaan worden. Ik denk het niet! Het past ook niet in de beleidsnota’s die gemaakt zijn.

  Verder is het een feit dat de Vlamingen de “ontwikkelbaarheid” van onze regio veel beter inschatten dan de grote Nederlandse partijen die hier wensen of wensten te ontwikkelen. Simpelweg omdat ze weten waar de interesse zit en dat het overgrote gedeelte geïnteresseerden in hun eigen land wonen! Zij zien de potentie van dit gebied, iets wat de meesten van ons al lang kwijt zijn omdat men meer geloof hecht aan nietszeggende rapporten uit NL die slechts meten tot aan de grens en niet beseffen dat we dankzij de randstad van Vlaanderen hier nog brood verdienen. Dat moet je omarmen en blij zijn dat een dergelijke ontwikkelaar hier überhaupt wil investeren of het nu het hart van het plan is of niet. Dat deze niet kosher zou zijn, tja, welke ontwikkelaar kan zonder zijn ogen te knipperen zeggen dat hij niet in het lobby-circuit zit met ambtenaren en overheden?? Ergerlijk maar het is gewoon een feit.

  Het plan krijgt nu eindelijk de aandacht die het al lang verdient en zijn we van die vervelende grote draaikonten als Bouwfonds af die volgens mij alles aangrepen om de aftocht te kunnen blazen. Ik denk dat het een zegen is dat er een Vlaamse partij of zelfs Vlaamse partijen zijn die hun marktonderzoeken WEL goed gedaan hebben en hun kansen gewoon pakken! Uit eigen ervaring weet ik dat deze ontwikkelaars geen eigen centen in iets stoppen als ze niet overtuigd zijn van een realistische kans van slagen. In feite is het plan voor de Provincie en gemeente juist kleiner geworden en is er geen Poolse landdag meer nodig om iedereen opgelijnd te krijgen.

  Voorwaarts zeg ik met een half vol glas en chapeau voor de Hulster raadsleden!

  • van Gremberghe schreef:

   Allemaal mooi en aardig, maar als deze marktpartij gebibobt moet worden ontstaat er wel een probleempje…

   • Tom Willaert schreef:

    Je reageert niet op de inhoud van mijn betoog. Jammer!
    Vwb de ontwikkelaar: ik mag aannemen dat men tijdens de gesprekken met deze partij zijn doopceel werd gelicht. Het zou erg zuur en amateuristisch zijn als dit een echt nieuwsfeit zou zijn. Ambtelijke corruptie en OG zijn niet nieuw hetgeen ik verwerp. Er zullen de komende jaren ongetwijfeld meer van dit soort zaken boven komen drijven…

    • van Gremberghe schreef:

     Ik vind nog altijd dat Hulst recht heeft op een deugdelijk compensatieproject voor het verdwijnen van de veren. Vandaar het teruggrijpen naar de oorsprong. Wat er met het project is gebeurd is niet goed, bovendien is het ook nog eens de ontpolderingsdiscussie ingetrokken. Pak daarbij dat marktpartijen nu afhaken, dan mag je gaan vingerwijzen naar de provincie die de regie over het geheel slecht gevoerd heeft en nog steeds voert.
     Als dan Hulst uiteindelijk voor iets halfslachtigen de lasten mag gaan dragen, dan is er geen sprake van compensatie, dan dupeer je Hulst dubbel en dat dreigt nu helaas te gebeuren.

     • Tom Willaert schreef:

      Conny, ik ben totaal niet geimponeerd door het afhaken van de marktpartijen, Bouwfonds en AM, waar jij aan refereert.
      Verder heb ik vanuit mijn bronnen geen enkel signaal ontvangen dat Hulst voor iets halfslachtigs kiest en daar dan kosten van draagt.

      Volgens mij ligt dit genuanceerder: Voor zover ik dergelijke situaties beroepsmatig heb meegemaakt, zal er een berekening gemaakt zijn, een waardering, van de huidige waarde van de samenwerkingsBV omdat er afscheid genomen wordt van voormelde marktpartijen. Ieders aandeel wordt dan gewogen. Ik neem aan dat de contante waarde voor Hulst dan “de kosten” zijn waar jij naar refereert. Logisch want eea is nog in ontwikkeling! Dat zijn dus geen werkelijke uitgaven tenzij ze allemaal besluiten te stoppen met het project! Dan gaat jouw verhaal op. Aangezien dat niet het geval is en er overduidelijk interesse is van andere marktpartijen zouden Provincie en gemeente niet alleen een waardevolle investering weggooien maar ook elke andere vorm van investeringen in dit gebied op toeristisch vlak onmogelijk maken. Ergo er wordt nu pas waarde gecreeerd dankzij de Vlaamse inbreng en interesse en kost het de gemeente op dit moment helemaal niets.. Ik durf zelfs geheel tegen mijn stijl in te stellen dat ze veel boter op hun hoofd zouden hebben om dit project op dit moment de nek om te draaien!

 2. guus langeraert schreef:

  Als ik dit allemaal lees en dan aan Plan Waterdunen denk ( en aan de belastingEurootjes van ons allemaal )dan komen er vragen…….vragen……vragen…….en nog eens vragen.
  Wie heeft / geeft de antwoorden ?

  • van Gremberghe schreef:

   Vooralsnog wordt het project Waterdunen mede gedragen door een grote en betrouwbare marktpartij. Dat ligt in het oosten anders. Bovendien is Waterdunen gewoon een mooi plan en zitten velen in de streek op realisatie te wachten, dat wordt door jelui nog al eens vergeten. De eerste planaanzet leverde deze week ook nog eens schitterende beelden op…

 3. guus langeraert schreef:

  Ik lees hierboven :
  ” velen in de streek zitten op realisatie te wachten ” .
  Willen er zich morgen 10 van die velen bij mij melden ?
  In het weekend mag ook nog !!!

 4. van Gremberghe schreef:

  Waarom zouden die mensen zich bij jou melden? Wat ze zeggen is aan dovemansoren gericht.
  En in plaats van zo te reageren moet je je oor eens te luister leggen in ondernemerskringen, van Bresjes tot Sluus.
  Moet je in Groede eens goed luisteren en elders in de regio.
  Maar ja, luisteren is sowieso een probleem. Op wat voor dagen van de week dan ook…

 5. Tom schreef:

  Het artikel gaat over de integriteit van De Vos, maar ik zou ook graag de integriteit van Van Beveren bediscussieerd zien. De gemeente Hulst onder druk zetten om vast te houden aan een plan dat in hoogconjunctuur is ontworpen en in laagconjunctuur gebouwd en verkocht moet worden mag wat mij betreft ook bestraft worden.

  Niks doen is geen optie,, maar ik denk wel dat de partijen heel erg goed moeten nadenken hoe dit plan minder kwetsbaar gemaakt kan worden, want dat is het natuurlijk wel in de huidige woningmarkt. De ambitie kan behouden blijven door nog een aantal elementen aan het plan toe te voegen, bijvoorbeeld de paardensport, wat kleinschalige bedrijvigheid, appartementen, enz.

  Denkt Guusje L. nou werkelijk dat er geen 10 mensen zijn die voor plan Perkpolder zijn? Volgens mij is de waarheid dat 10 gezinnen tegen zijn, 100 gezinnen voor en de rest ligt er niet wakker van. Of is dit een zeldzame grap en trap ik er met beide voeten in?

 6. guus langeraert schreef:

  Ik wilde beginnen met er 10 te bezoeken die voor het ontpolderen in ” ons-eigen-landje ” zijn. En….het ging in eerste instantie over Plan Waterdunen, maar voor de andere ontpolderplannen zal het niet zoveel anders zijn.
  OPLOSSING :
  ’n Referendum !!!

Reacties zijn gesloten.