De kameleon verandert weer van kleur

Op 5 februari 2010 schreef ik een bijdrage over het Hulster raadslid Francois Hoefnagels, de kameleon van de regionale politiek, de partijhopper bij uitstek. (zie onder). Wat toen al verwacht kon worden is gebeurd; het raadslid is weer eens van kleur veranderd. Ditmaal levert hij Algemeen Belang Groot Hulst in voor Progressief Hulst. 

François Hoefnagels uit Hulst is een politieke lijst op z’n eentje. Een lijsthopper als hem zie je in Zeeland nergens. Hij voelde zich thuis bij het CDA, wipte over naar de PvdA en is nu lijstduwer voor Algemeen Belang Groot Hulst. François is een politieke kameleon die naar believen een andere kleur aanneemt. Dit ruikt naar opportunisme, naar eigen belang eerst, maar niets is minder waar.
Françcois is een echte volksvertegenwoordiger. Hij vertegenwoordigt de mensen die op hem stemmen, omdat hij vervolgens die mensen waar mogelijk van dienst is. Hoefnagels heeft zijn eigen electoraat waar hij verantwoording aan aflegt. Verzuimt Frans formulierke goed in te vullen, niet voor die WMO-aanvraag te zorgen of te pleiten voor beter vervoer, dan kost hem dan stemmen. Doet François daarentegen wat-ie mensen belooft te zullen doen, dan levert hem dat gewoon steun op in de vorm van stemmen.

Hoefnagels is een politicus zonder enige ideologische achtergrond. Hij wil alleen mensen helpen. Ook geen slechte eigenschap, maar als die hulp niet binnen de ideologische kaders past van de grotere politieke partijen, dan verlaat hij gewoon het nest. Soms met, maar ook zonder ruzie. En gemakkelijk is François niet. Onlangs gaf hij me op zijn nummer, omdat ik ‘m in 2006  “klootzak”  genoemd zou hebben. Nu bezig ik dit soort termen natuurlijk nooit of te nimmer. En zeker niet tegen volksvertegenwoordigers. Punt is echter dat ik François in dat jaar nooit heb getroffen, ik had toen een bureaubaan, maar ja, vergissen is menselijk. Hoe het ook zij, François Hoefnagels zal zijn zeteltje wel weer veilig stellen, onder het motto “Stem op moi, Stem op Françcois”.

De 73-jarige Hoefnagels zegt over zijn vertrek onder meer dat hij het niet altijd eens was met de partijlijn van Algemeen Belang, zoals in de keuze van de locatie voor de Willibrordusschool in de stad Hulst.

Nou weet ik uit ervaring dat juist op dat dossier Hoefnagels alle ruimte kreeg om zijn eigen inzichten te ventileren. Algemeen Belang betreurt het vertrek van Hoefnagels, maar dan vooral omdat hij dat doet door zetelroof te plegen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De kameleon verandert weer van kleur

  1. Stan de Bakker schreef:

    Je zou de neiging kunnen hebben om na te trappen. Dat doe ik niet, en mijn fractie ook niet. Waarom? Omdat het handelen van deze (p0litieke) mens meer zegt dan alles wat je er over zou kunnen zeggen. Sommige wijnen behoeven geen krans, en sommige (gelukkig zeldzame) politici hoeven geen commentaar, want dat zijn ze zelf……

Reacties zijn gesloten.