De gieren uit Londen (over Wegener enzo)

Op de dag dat de rechtbank in Rotterdam de door de NMa aan Wegener oplegde boete vopor het samenvoegen van PZC en BN/De Stem verlaagt tot 2 miljoen euro in plaats van de exorbitante eis van twintig miljoen pietermannen meldt Villamedia dat de Wegenerbladen in de etalage worden gezet. Het Britse moederbedrijf Mecom wil ervan af, wil centjes zien om de schuldenlast te kunnen aflossen en de investeerders te kunnen bedienen.

Villamedia meldt het volgende:
“De dagbladen van Wegener en MGL worden opgeknipt en in stukjes verkocht. Maar eerst wil de huidige eigenaar Mecom de dagbladen in één keer van de hand doen. Dat verklaren ingewijden van de verschillende mediabedrijven. Gesprekken zijn er met de Telegraaf en de Persgroep Nederland. Deze vloeien voort uit vormen van samenwerking, die al bestaan tussen de krantenbedrijven. Onduidelijk is in welk stadium van onderhandeling de gesprekken zich bevinden.
Duidelijk is dat de Telegraaf als enige voldoende geld in kas heeft om de grote slag te kunnen slaan. De Persgroep zou vervolgens enkele Wegener-titels ‘in de periferie’ willen koppelen aan het Algemeen Dagblad (BN De Stem en de PZC). De Belgische uitgever Concentra is geïnteresseerd in de Limburgse kranten en die in Oost-Brabant. De directies van Concentra en De Persgroep zijn niet bereikbaar voor commentaar.
Dezelfde tactiek werd dertien jaar geleden toegepast bij de koop van de regionale kranten in Zuid-Nederland door Wegener. Dezelfde dag werd Dagblad de Limburger doorverkocht aan de Telegraaf.
Als gevolg van het ontmantelen van Mecom is de beoogde fusie van Wegener en de Media Groep Limburg van de baan. De samenwerking van beide bedrijven binnen de Wegener Persdienst gaat wel gewoon door. Het nieuwe persbureau, ter vervanging van de GPD, start volgende maand.”

Het moederbedrijf van Wegener en MGL, Mecom, bevindt zich in de eindfase. Eerder werden de Duitse en Noorse delen van het mediaconcern van de hand gedaan. De verkoop van de (kleine) Poolse divisie is ver gevorderd. In Denemarken verloopt de verkoop van mediaconcern Berlingske ronduit stroef. De Deense zakenkrant Børsen meldt dat er drie gegadigden zijn: JP/Politikens Hus (Deens) en de Noorse mediabedrijven Schibsted and Bonnier, uitgever van onder andere Børsen. De slechte advertentiemarkt en de weinig rooskleurige financiële positie van Berlingske schrikt potentiële kopers af, aldus de krant.”

Het is allemaal veel van zou,zou,zou. Of liever, er is weinig bekend over de weg die gevolgd zal worden. Een ding is wel duidelijk. Met Wegener en moedertje Mecom is het zo goed als gebeurd. In tien jaar tijd is een florerend old skoolkrantenbedrijf verworden tot AH-bonustaartje, dat in stukjes wordt opgedeeld. Of de Mecomwens – in enen verkopen – haalbaar is valt in de Nederlandse context te betwijfelen. Heel Wegener bij de Telegraafgroep zou de NMa nooit zomaar laten geschieden.

Hoe zou Jan Houwert zich voelen?
De Wegenertopman die ooit zijn (familie) bedrijf verpatste aan het Britse Mecom en binnen een jaar tijd zijn verworven kapitaal zag verdampen omdat de Mecomaandelen binnen no-time niets meer waard waren. Achthonderd miljoen euro verspeelde Montgomory’s Mecom en wat erger was, door de enorme geldzucht van moeder Mecom werden alle bedrijven – van klein tot groot – meegezogen in een vrije val, die door de economische crisis verergerd werd. Lets go digital was begin dit jaar nog de slogan van Mecom, het lijkt meer op Lets go to the drain te worden.

Dit debacle kan wel eens funest worden voor een aantal of alle Wegenerbladen. De lust voor marktpartijen om noodlijdende publicaties op te kopen en gaan leiden is nou niet bijzonder groot. Wie wel besluit te kopen zal zeker gaan snijden, maar aan het gros der Wegeneruitgaven zit – na jaren falend beleid – absoluut geen vet meer. Er zullen botten gekraakt worden dit keer.

En wat betekent dit alles voor PZC en BN/De Stem? Tja, dat valt nog niet te zeggen. Mochten de titels gekoppeld worden aan AD, dan verworden de titels vrijwel zeker tot kopblaadjes van het AD, met een bescheiden regionaal katern en minder edities dan nu nog het geval is.
Nee, er gloort aan de horizon voorlopig geen licht, niet eens een flikkertje in de verte…
De gieren uit Londen willen de laatste stukjes vlees
en laten een kadaver achter…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De gieren uit Londen (over Wegener enzo)

  1. Peter de Jonge schreef:

    Eens met de analyse over de gieren uit Londen. Op 1 punt wil ik een correctie aanbrengen. De regiokaternen van de AD-regiotitels tellen vaak meer pagina’s dan bij Wegener-kranten. ‘Kopblaadjes van het AD met een bescheiden regiokatern’ is – als zoiets al gebeurt – tendentieus en feitelijk onjuist. Natuurlijk wil elke krant de maximale zelfstandigheid behouden, maar als dat onmogelijk blijkt moeten journalisten en bloggers ook de moed hebben om zonder emotie te kijken naar de positieve kanten. Als onafhankelijke regionournalistiek gewaarborgd blijft, is dat een groot goed.

    • van Gremberghe schreef:

      Over de positieve kanten van een eventuele overname valt vooralsnog weinig te zeggen. Als de Wegenerkranten gered worden zal ik daar zeker aandacht aan besteden.

Reacties zijn gesloten.