Ze zijn niet blij bij Dow…

Dow Chemical moet in januari voor de rechter verschijnen in verband met enkele milieudelicten uit de jaren 2005 en 2006. Nou, daar zullen ze in het verre Midland niet echt op zitten wachten. Sterker, ik denk dat een stel Dow-bonzen in de VS die verrekte Hollanders meer dan zat zijn, want laten we wel wezen. Dow is eigenlijk – zonder uitspraak van de rechter – al verschillende malen publiekelijk veroordeeld voor organisatorisch wangedrag met denkbaar rampzalige gevolgen. En of dat nog niet genoeg is werd deze week Dow ook nog eens beboet voor het niet goed etiketteren van gereedschap, stellingen en ander gerief. Door de provincie nota bene, die anders nooit zo ruimhartig boetes uitdeelt.

Waar gaat het ook alweer om.
In 2008 viel een dertig man sterk opsporingsteam van OM, milieu en belastingdiensten bij Dow Terneuzen binnen om daar eens grootschalig onderzoek te doen naar wat milieuincidenten die zich zouden hebben afgespeeld in de jaren 2005 en 2006. Mannen gingen aan de haal met een kleine vrachtwagen documenten en computers. Bij Dow begrepen ze geen snars van die inval, de omvang en de toonzetting der autoriteiten in de persberichten nav van de inval.

Sterker nog Dow schreeft in het duurzaamheidsverslag over 2008: “Op 3 juni meldt een onderzoeksteam van het Openbaar Ministerie (OM) zich in Terneuzen. Het OM start een onderzoek naar een aantal milieu-incidenten tussen 2005 en 2007. Dow spreekt zijn verbazing uit over het onderzoek, aangezien het om bekende incidenten gaat die conform de richtlijnen al waren gemeld bij de betrokken instanties. Ook zijn deze incidenten al door de overheid onderzocht en heeft Dow maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Het onderzoek van het OM loopt nog.”

Dat Dow verbaasd is kan ik wel begrijpen, dat Dow vindt dat de meldingsprotocollen naar behoren zijn nagevolgd snap ik ook wel, maar dat betekent wel dat er een behoorlijk verschil van mening dient te bestaan tussen Dow en de instantie waar een en ander gemeld dient te worden. In casu; de provincie Zeeland.
Zeeland heeft nav de incidenten klaarblijkelijk niet zelf boetes opgelegd of uitgedeeld, maar het dossier doorgeschoven naar justitie met het verzoek er maar eens werk van te maken. Alzodus.

In 2009 meldt het OM dat het onderzoek tegen Dow nog niet is afgerond. Via stukken van de provincie wordt evenwel gemeld dat Zeeland aan een denkbare ramp is ontkomen. Een denkbare ramp, het is zo’n mooi containerbegrip dat van nu af aan met enige regelmaat door milieudiensters gebezigd zal worden. Thermphos is een denkbare ramp, de kerncentrale is een denkbare ramp, elke ammoniaktanker is van nu af aan een denkbare ramp.

Bij Dow in the States snappen ze er geen snars van. Die overtredingen zijn toch gemeld, volgens protocol, wat willen ze nu…

Wat ze precies willen duurt nog even. Vorig jaar laat het OM de media weten nog even werk te zullen hebben aan het Dowdossier, maar ja, Zeeland is evenwel mooi aan een denkbare ramp ontsnapt. Dat bericht komt nog eens in de kolommen terecht.

Op 2 februari 2011 berichtte de PZC dat bij het chemieconcern Dow Chemicals in Terneuzen een ramp niet ondenkbaar was. Dat bleek uit een brief in 2006 van het hoofd Milieuhandhaving van de provincie Zeeland aan het OM, dat een strafrechtelijk onderzoek had ingesteld. De brief was aan het licht gekomen doordat nieuwsomroep NOS onderzoek had gedaan naar misstanden in het bedrijf. Bij Dow Chemicals zouden regelmatig ernstige incidenten zijn voorgekomen. De risico’s voor werknemers, omwonenden en het milieu werden door de provincie aanmerkelijk genoemd.1 In zijn brief aan de Tweede Kamer d.d. 18 maart 2011 deelde de staatssecretaris mee dat het strafrechtelijk onderzoek was afgerond en dat de beslissing van het OM werd afgewacht.

Weermaals is Midland – en dat weet ik zeker – not amused.

En voila, het is inmiddels juli 2012. Wat weet het OM te melden:
“Het Openbaar Ministerie (OM) zal chemiereus Dow Chemical in Terneuzen vervolgen.
Dagvaarding milieu-incidenten Dow omvat 17 pagina’s
Justitie verdenkt het bedrijf van talloze milieu-overtredingen waarbij het personeel en de omgeving in gevaar zijn gebracht. Dat heeft het OM verklaard tegenover de NOS. Door de incidenten, die zich voordeden tussen 2005 en 2008, is volgens justitie het vermoeden ontstaan dat de veiligheidscultuur bij Dow Chemical niet in orde was. Het OM vindt dat ernstig, omdat bij het bedrijf wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. Een klein verzuim kan grote gevolgen hebben, aldus de woordvoerster. Bij de incidenten ging het bijvoorbeeld om storingen in installaties of het productieproces, waarna gevaarlijke stoffen vrijkwamen. Ook is het zeer regelmatig voorgekomen dat het bedrijf een ongewoon voorval niet op tijd heeft gemeld, aldus justitie. Het OM wil nog geen details over de incidenten geven.

Het onderzoek naar Dow Chemical, dat in Amerikaanse handen is, loopt al jaren. Bij doorzoekingen zijn tienduizenden documenten in beslag genomen. Volgens de woordvoerster van het OM gaat het om een zeer complexe zaak.”

Ik vraag me in gewisse af waarom het OM vier jaar nodig heeft om milieudelicten – als het ze al zijn, dat moet nog blijken – voor de rechter te krijgen. Het gaat om een complexe zaak wordt gezegd, nou, het gaat er om of Dow zogenaamde spills al dan niet gemeld heeft. Daar gaat het om.

En wat meer is, we moeten als burgers de zekerheid hebben dat een gevaarlijk bedrijf als Dow veiligheidsvoorschriften niet op geheel eigen wijze gaat interpreteren.
Dat is pas echt gevaarlijk.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Ze zijn niet blij bij Dow…

 1. Ex Dow medewerker schreef:

  Weet je, als oud Dow werknemer kan ik u vertellen dat er geen bedrijf zo veilig werd en wordt gerund als Dow. Stapels procedures en werkinstructies moet je kennen voor je installaties mag bedienen. Als ook computerprogramma’s worden tot in den treure doorgenomen voor ze in gebruik worden genomen. Het personeel is uitmuntend goed geschoold en ook het kader weet als geen ander wat hun verantwoordelijkheden zijn. Alles is al jaren veiligheid en veilighed wat de klok slaat. En waag het niet om van de veiligheidsregels af te wijken. En ja, als er dan eens wat gebeurde bleven de gevolgen meestal beperkt. Met andere woorden bleef alles beheersbaar en onder controle. Want er werden zoals het hoort noodscenario’s bedacht voor het geval dat. Ook is het natuurlijk goed dat de overheid controleert. Controle van buitenaf kan nooit kwaad en houd iedereen scherp. En ook diezelfde overheid o.a. de provincie liep regelmatig binnen en meestal in goed overleg werden aanpassingen gedaan of (veranderende) regelgeving toegepast. Gek genoeg werd er door Dow op gehamerd dat “alles” aan de overheid gemeld moest worden. Tot soms het belachelijke toe. Eenzelfde soort ongeval in een supermarkt daar hoorde je nooit wat over, maar bij DOW moest het gerapporteerd worden. De overheid wilde en moest immers alles weten. En zo er misschien eens voorrang werd gegeven aan het oplossen van het acute probleem, viel de overheid over het feit dat ze niet direct op de hoogte waren gesteld. Alsof daarmee het ongeval voorkomen had kunnen worden. Maar waar het hier naar mijn mening om gaat is dat overheid zich wil doen gelden. Na een dergelijke inval moet je toch wat gevonden hebben om gezichtsverlies te voorkomen. Waar of niet waar, maar kan je ten minste roepen dat de zaak op ontploffen stond en er een ramp stond te gebeuren. Stemmingmakerij noemen ze dat! Het volk is ook niet gek. Het OM heeft schijnbaar 5 jaar nodig om uit te zoeken of iets wel of niet aanvaardbaar is. Als de installatie van Dow ook zo gerund zouden worden waren ze al lang failliet en stond het personeel op straat. Kom nou, naar mijn mening kent Dow zijn verantwoordelijkheid en heeft er geen beetje belang bij om onveilig te werken. Nog voor zijn werknemers nog voor de gemeenschap waar zij midden tussen zit.
  Wil er nog even aan toevoegen dat tijdens de inval een politieman werd betrapt op roken op een plaats waar open vuur ten strengste verboden is. (Over veilig werken door de overheid gesproken)) Mogelijk dat Dow dat met hoge uitzondering niet heeft gemeld.

 2. Dow afhankelijk schreef:

  Het gaat puur en alleen maar om dow te plukken. Milieu geven ze niks om. De provincie wil geld zien. Als de provincie om het milieu gaf, of Nederland dan zou er met oud en nieuw geen tachtig miljoen de lucht ingeblazen worden.
  Ze vergeten alleen 1 ding, als Midland het beu is, ze hier de tent sluiten. Dan kan alles hier wel sluiten want ieder bedrijf is afhankelijk van Dow. Misschien niet direct maar indirect is heel Zeeuws Vlaanderen, een groot deel van Zeeland en een groot deel van Belgie afhankelijk van de chemie gigant. Ik vind ze heel heel heel dom in Zeeland.

 3. Anoniempje schreef:

  Ze vergeten ook in dit artikel te zetten dat half zeeland van Dow zijn vreten op tafel heeft..

 4. p schreef:

  een supermarkt ongelukje vergelijken met een fout op dow heel erg ongepast zijn weinig supermarkten die met kankerverwekkende stoffen werken
  en vuurwerk erbij halen als je zelf zo milieubewust ben kun je als neanderthaler gaan leven en je computer alvast verkopen

Reacties zijn gesloten.