De Nieuwe Bierkaai is beter dan de oude…

Het zonnetje scheen, de vrouw was in de Noord en het kind op Kreta, dus ik had alle gelegenheid om even de stad, mijn stad te bezoeken. Het was al even geleden dat ik rond de basiliek had rondgewaard, want eerlijk gezegd, als ik er niet zijn moet, kom ik niet in de binnenstad van Hulst. Raar is dat, maar bezie ik ons bestedingspatroon, dan moet ik helaas constateren, dat bestedingen veel buiten de stede Hulst worden gedaan. Voor ons automobielpark reizen we nog altijd naar Oostburg, voor de markt trekken we naar Axel, brillen en lenzen komen uit Zaamslag of Harlingen, onze kledij verzamelen we overal van New York tot Bremen en van -jawel hoor – Zaamslag tot Oostburg. De dagelijkse boodschappen worden nog wel te Hulst gedaan maar niet altijd even consequent. AH’s zijn er overal.
Als ik alles even op een rijtje zet en in herinnering roep waar vroeger zaken werden aangekocht, dan moet ik helaas tot de slotsom kopen dat ondernemend Hulst door ons danig in de steek is gelaten. Het waarom is meerledig, ons gezinsverband is door studerende en werkende kinderen, alsmede een vrouw met werk op afstand, veel minder thuisbasisgericht geworden.
De vroegere boodschappen voor derden worden amper nog verricht en internetbestellingen hebben de loop naar Hema, Blokker, computerwinkel en dergelijke danig verminderd.
De Hulster binnenstad biedt voor mij als consument weinig voor mijn gading en dat geldt voor veel andere mensen ook denk ik als ik zo eens rondkijk in de stede Hulst. Zeker, er was volk, Vlamingen en nog een flink aantal ook, maar ze flaneerden, dronken en aten wat, namen een kijkje aan de Bierkaai en vertrokken weer. Ik zag slechts weinigen met gevulde tassen richting geparkeerde auto keren.
Druk was het ook op het supermarktplein, bij het Back-terrein, maar daar is het sinds AH er is neergestreken altijd druk. Bij Morres Meubel – die tegenwoordig Morres Wonen heet en bijgevolg allles denkt te kunnen verkopen – was het ook niet overmatig druk, te warm, geen meubelboulevardweer.


Dan maar terug naar de Nieuwe Bierkaai.
Wat vind je ervan?
Dat was me al diverse malen gevraagd en ik had – en heb nog steeds – moeite een zinnige repliek te geven.
Vaststaat dat de Nieuwe Bierkaai er stukken beter uitziet dan de oude, maar ja, dat was zo langzamerhand ook verworden tot een Hulster achterbuurtje, met veel leegstaande panden, een verwaarloosd wegdek en een gebrek aan reuring, aan loop.
De Nieuwe Bierkaai is een flinke, modern aangelegde waterpartij in een deel van Hulst dat snakt naar een opwaardering.
Dat laatste geldt nog steeds.
Met dit stukje gracht van niks naar nergens is Hulst er nog lang niet.
De omliggende straten en pleinen wachten nog steeds een upgrade, een herinrichting compleet met nieuwbouw.
Het Hulster college van B en W is nog steeds optimisch van het verdere verloop der planuitwerking, maar gelet op de marktontwikkelingen durf ik dat enthousiasme niet te delen.
De Nieuwe Bierkaai is aangelegd, maar ook niet echt. Het café De Meerpaal ligt als een oude puist in het nieuwe vlees, de gemeente heeft het pand niet willen slopen, omdat er nog revenuen uit geput werden in de vorm van huurpenningen. Ik had het pand desondanks gewoon gesloopt. Ernaast ligt nu een immens bakstenen podium aan het water waar eertijds een glazen gebouw voorzien werd, een tentoonstellingsruim, grand café, whatever… Het is niet gebouwd, wellicht om de kosten van het project (toch al vier ton duurder dan gepland) niet nog verder te doen oplopen. Het pleintje aan het water zou zich bij uitstek lenen voor een Zeeland Nazomerfestivalspektakel, maar daar heeft men klaarblijkelijk nimmer aan gedacht.

En dan die bruggen, twee massieve bruggen over zo’n klein stukkie water, ik had ze geschrapt, uit het project gehaald omwille van de kosten, maar goed het is niet gebeurd.
Uit reacties van passanten valt op te maken dat het nieuwe stukje Hulst best in de smaak valt, op de nieuwe terrasjes wordt met genoegen verpoosd en dat is dan ook mooi meegenomen.

Ik sluit niet uit dat de Nieuwe Bierkaai in meerder opzicht een voorbeeld gaat vormen voor buurgemeente Terneuzen. Daar worstelt men al jaren met een nieuwe bestemming voor de Kop van de Noordstraat. Plannen voor nieuwbouw (winkels en appartementen) werden verzonnen, gelanceerd, aangepast en weer afgeschoten. Wethouder Van Hulle werd politiek onder druk gezet om toch eens iets te doen. Welja, voor de zomer werd aangevangen met de sloop van het verwaarloosde stadsdeeltje zonder dat er overigens echt zicht is op nieuwbouw. Het gevolg is dat lieden in de stede Terneuzen nu al beginnen roepen dat er beter een stadsparkje ter plekke gemaakt kan worden, inclusief een mooie waterpartij.
Maar ja, of koning Co van Schaik daarin meegaat valt te betwijfelen. De PvdA-wethouder is absoluut niet geporteerd van waterpartijen in een stad die vol water ligt. In zijn optiek zijn het veelal ontwikkelaars die dat soort

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op De Nieuwe Bierkaai is beter dan de oude…

 1. Gertrud schreef:

  “De Nieuwe Bierkaai is een flinke, modern aangelegde waterpartij in een deel van Hulst dat snakt naar een opwaardering. Dat laatste geldt nog steeds”.
  Dat is in ieder geval iets wat zeker is!

 2. Tom schreef:

  Natuurlijk is Plan Bierkaai nog lang niet af, maar hopelijk gaat deze fase van het plan wel de toon zetten voor de rest van de ontwikkeling! Ik hoop wel dat de gemeente in de rest van het plan niet gaat kiezen voor de beeldkwaliteit van het appartementencomplex de ‘Dubbele Poort’, maar voor een meer eigenzinnige Hulsterse smoel gaat, ipv. deze neppe Eftelinggevels.

  Smaken verschillen, want ik hoop juist dat De Meerpaal en zijn terrassen behouden blijven. Het is nl. heel belangrijk voor de levendigheid in het gebied. Dan moet het pand natuurlijk wel verbouwd worden, met een gezicht richting het water. En ik vind de bruggen zo karakteristiek dat ze inmiddels onlosmakelijk bij de Bierkaai horen. Het is net als met de torenspits van de basiliek, je kan die mooi, je kan die lelijk vinden, maar het is toch altijd weer een gevoel van thuis komen als je hem vanaf Kapellebrug, Axel, of waar je ook vandaan komt, ziet opdoemen.

  Hulst mag trots zijn op de Nieuwe Bierkaai, er is echter één dingetje wat me toch wel stoort; de ondernemers rondom de Bierkaai. Op Rhodos na, heeft er niet één zijn zaak eens een nieuwe look gegeven. Het interieur van een aantal winkels is volgens mij al 20 of 30 jaar oud. En al is het op een dinsdag 30 graden, zouden de terrassen van 12 tot 12 ramvol kunnen zitten, de horeca (behalve de Griek, alweer) houdt toch vast aan hun vaste sluitingsdag. De gemeente kan wel de meest fantastische randvoorwaarden creëeren, maar zonder ondernemende ondernemers wordt het alleen maar mooier dan voorheen, niet beter.

  • van Gremberghe schreef:

   Ik kan me goed in jouw opmerkingen vinden, muv de bruggen. Die vind ik te massief voor zo’n kleine waterpartij, maar wat je zegt smaken verschillen. Ik pleit er niet voor om de Meerpaal weg te halen, integendeel, alleen de gemeente had de door jouw voorgestelde verbouwing in het projectplan moeten meenemen. Nu is gekozen voor enkele jaren huurpenningen voor dat oude kot. Verkeerde zuinigheid in mijn ogen. En ja, wat de ondernemersgeest betreft, dat is aan de ondernemers.

 3. Karel schreef:

  In grote lijnen mee eens.
  Op de oude kaart van de haven staan panden op de plek waar nu de Meerpaal staat en op de plek waar eventueel een bijzonder pand kan verrijzen. Mocht dat laatste alsnog gebeuren dan is de invulling van het gebied rondom de Bierkaai volledig conform de originele situatie. Als er iemand bereid is om zo’n pand te financieren en er een mooie functie voor heeft dan vind ik het prima. Maar als dat pand er niet komt dringt inderdaad vanzelf het idee zich op om het bakstenen podium te gebruiken voor uitvoeringen. Elke zondag zou er ook een orkestje kunnen spelen, zou een geweldig sfeertje geven. Ondernemend Hulst is nu aan zet. Ben zeer benieuwd.

Reacties zijn gesloten.