Harald wie?

Harald Bergmann, een vlotte VVD’er van 46, momenteel burgemeester van Albrandswaard onder Rotterdam, wordt de nieuwe burgemeester van Middelburg. Mooi. Bergmann rolde als beste uit de bus van de benoemingsprocedure waarvoor zich in eerste instantie 33 bestuurders (waaronder acht vrouwen) zich hadden aangemeld. Werd in Middelburg in februari nog geroepen dat alles op alles moet worden gezet om een vrouw benoemd te krijgen; het werd uiteindelijk – dacht ik toch – een man. Een liberaal, een meester in de rechten, een man met papieren, maar zonder de titel van jonkheer (ooit in Middelburg gewoonte), zonder een omvangrijke bestuurlijke voorgeschiedenis (geen oud-bewindsman, geen zwaargewicht binnen de partij en ook geen man die op talrijke andere plaatsen leiding, dan wel sturing heeft gegeven aan organisaties en gemeenschappen). Nee, Middelburg haalt de burgemeester van Albrandswaard binnen als opvolger van Koos, de vader van alle Middelburgers.

Is dat erg? Nee, dat denk ik niet.
Ik zie meneer Bergmann straks op zijn manier best aan de weg timmeren.
Ik denk niet dat Middelburg een nieuwe Spar of Spahr van der Hoek binnen heeft gehaald, die Middelburg wel eens eventje tot het nieuwe middelpunt der wereld zal bombarderen. De benoemingsprocedure – mooi zo met een eigen website waar ook de Middelburgers zelf op konden reageren – heeft Middelburg gebracht waar om gevraagd werd, een verbinder, jong en dynamisch.

Maar toch, als een man met beperkte antecedenten benoemd wordt, wat zegt dat dan over Middelburg, over Zeeland? Nog niet zo lang geleden werd er onder uitgerangeerde Haagse politici bijkans gevochten om een aardige burgemeesterspost, zeker in een provinciehoofdstad of een van de G20 gemeenten, zeker als die door het kabinet moest worden goedgekeurd. Is dat passé, telt Zeeland nie meer mee?
Ik weet het niet of liever ik weet het wel.
De voorbije jaren bleken er bij burgemeestersvacatures in Zeeland nu niet de besten uit het bestuurskader te reflecteren op vrijgekomen posities. Oudgedienden uit heringedeelde gemeente, ja, wethouders op zoek naar iets nieuws, ja, maar echte horden kandidaten die de benoemingscommissies ook echt iets te kiezen gaven, nee.
Vaak bleek slechts een zeer beperkt aantal kandidaten zin te hebben in een functie in het Zeeuwse. In Sluis bijvoorbeelden dienden zich in 2003 slechts tien kandidaten aan. Het werd toen PvdA’er Jaap Sala, maar toen die in 2011 vetrok werd de positie niet opengesteld, omdat vrouwe Peijs, koningin van Zeeland, vreesde dat er hoegenaamd niemand met kwaliteiten zou reageren. Bijgevolg werd oud-gedeputeerde Jacques Suurmond voor de periode van twee jaar aangesteld als interim.
Ook in andere gemeenten bleek de spoeling erg dun.

Het gevolg van een en ander is dat de Zeeuwse burgemeestersbrigade momenteel nu bepaald niet bestaat uit dynamische, moderne, uitgesproken roergangers met een (ver)bindend karakter. Uit ambassadeurs voor stad en streek die in het Haagse een potje kunnen breken. Nee, meer uit goedaardige mannen die op een winkel kunnen passen, die onderscheidingen kunnen opspelden, een woordje kunnnen doen en elkaar de deur uitvechten bij de Veiligheidsregio, het enige forum waar ze zelf nog enige zeggenschap over hebben.
Ik hoop van harte dat Harald Bergmann niet binnen die club past, in het belang van Middelburg en Zeeland.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Harald wie?

 1. Wim Gé Warnaar schreef:

  Goedemorgen Zeeland,

  Dank voor het bericht vorige week – Ik heb in onze meest recente Polderkolder nog maar eens gelinkt naar jullie blogspot http://www.vriendenvanwaterdunennee.blogspot.nl

  Zag daarin ook de opmerking van de toekomstig burgemeester van Middelburg Harald Bergmann en daar wilde ik even op terugkomen c.q. dit verduidelijken. Ik kijk er wellicht gekleurd naar, maar de man is zowel hier als bij jullie geselecteerd op “netwerken en verbindingen leggen”. Dat kan hij erg goed, zeker in zijn eigen belang, maar meer als speechen, lintjes knippen etc. komt er ook niet uit. Ik heb het in de laatste Polderkolder als volgt weergegeven :

  Reactie van de burgervader van Albrandswaard Harald Bergmann
  Of dat allemaal voor de boeren, bewoners en sympathisanten van de polders nog niet genoeg is geeft de vertrekkende burgemeester Bergman nog even een trap na in de Schakel van vandaag. Hij houdt al jarenlang zijn mond en durft geen mening te geven maar nu hij vertrekt naar Middelburg en zijn promotie binnen heeft krijgt hij opeens praatjes. Ferme taal opeens. In dezelfde Schakel neemt hij in zijn column afscheid en dat het allemaal zo leuk is geweest. Vraag me niet wat er, behalve het speechen, doorknippen van lintjes en overhandigen van bloemetjes bij jubilea allemaal tot stand is gekomen want ik kan er weinig hoogtepunten uithalen. De man is door Middelburg vooral gekozen vanwege zijn netwerken en het maken van verbindingen, zijn sterke kwaliteiten. Netwerken zal hij zeker gedaan hebben, zeker voor zichzelf, maar niet voor de polders en de verbindingen heeft hij ook niet gemaakt want we zijn tijdens zijn ambtsperiode geen stap verder gekomen en alleen een gedrocht van een bestemmingsplan rijker. En als je dan met zo’n artikel als onderstaand de boeren en bewoners ook nog eens tegen je in het harnas gaat jagen is helemaal het toppunt. Minister Verburg beloofde enige jaren terug nog dat er voor natuur maximaal 10% onteigend zou mogen worden, is dat besluit inmiddels herzien? En zeker als je dan ook als deskundige nog eens een nieuwe vakterm bedenkt : “landschappelijk boeren”. Dat doen die mensen al eeuwenlang, ze hebben het landschap gemaakt en onderhouden het, dus waarom zouden ze weg moeten dan. Hij praat er zo makkelijk over : je levenswerk en erfgoed moeten opofferen voor een plan waar niemand op zit te wachten. Echt hard en geen hart voor de polders. http://www.deschakelalbrandswaard.nl/nieuws/item/405-burgemeester-bergmann-‘agrariërs-die-niet-in-gesprek-willen-worden-onteigend’

  Hij heeft zich namelijk vanaf het begin er niet mee bemoeid, is niet voor de boeren en bewoners opgekomen, nooit een mening of standpunt geventileerd maar heeft alles alleen “neutraal voorgezeten” als voorzitter van de gemeenteraad. Een mening kan of wilde hij niet geven, omdat hij bang was ruzie te krijgen met zijn broodheer, de CvdK Jan Franssen , een potentaat van de bovenste plank. Jan’s wil is wet en als je tegen Jan bent kun je een carriere verder vergeten. Harald heeft ervoor gezorgd het pad voor de provincie bij het ontpolderen te effenen, in elk geval geen strobreed in de weg gelegd. Hij heeft zeker niet de kant van de boeren en bewoners gekozen of is zichtbaar voor hun belangen opgekomen.

  Uit een mail die ik gister ontving:
  Wat een verschrikkelijk artikel van Bergmann. Misschien zijn de genoemde feiten wel waar, maar zover is het nog lang niet, maar wat komt dit ongelooflijk ongelukkig uit zijn strot. Het is meer een trap na geven. Nooit heeft hij zijn gezicht laten zien of zelf initiatief genomen om met de boeren in contact te komen, maar nu zijn volgende baantje binnen is durft hij wel zijn commentaar te geven, maar zelfs nu niet in een persoonlijk gesprek.

  Je zou eigenlijk, nee het moet gewoon gebeuren, dit stukje van Harald, samen met een korte geschiedenis van het Buijtenland, moeten gaan plaatsen in de Zeeuwse Courant of het suffertje van Middelburg. Dan weten de Zeeuwen direct wat ze aan de nieuwe burgemeester van hun hoofdstad hebben. Een klein beetje gemeen, maar altijd minder erg wat hij de boeren en inwoners heeft aangedaan. En reken maar dat dit leeft in Zeeland met alle perikelen rond de Hedwige Polder. Mijn zegen heb je in elk geval.

  Een aantal reacties van derden op mijn facebookpagina daarover zegt voldoende denk ik:

  1. Mijn bericht : Vijf jaar lang niets van gehoord om toch vooral de provincie niet tegen te werken – nu is de benoeming voor een nieuwe post in Middelburg binnen en gaat onze burgervader opeens een mening geven….. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan – en de tijd van gaan is nu duidelijk gekomen….

  Ook in de Polderkolder zijn wat reacties terug te lezen van betrokken bewoners:
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Dag heer Warnaar,
  ik zeg altijd maar zo: “Verbaas je niet, verwonder je slechts.” De heer Bergmann heeft de hielen gelikt van de CvK, zijn positie veilig gesteld middels een grotere gemeente wat ook weer meer geld in het laatje brengt en de mening van de burgers voor wat betreft de geliefde polders gewoon naast zich neergelegd. Ik heb gedurende zijn ambtsperiode nergens gelezen dat hij zich hard zou maken voor de standpunten en de overtuigingen van de burgers in zijn gemeente. Het is jammer dat een dergelijk iemand niet tegen de stroom (CdK en de provincie) in durft te gaan. Wat dat betreft moet het profiel van de a.s. burgervader duidelijk zijn en zou het goed zijn als de burgers daarover hun stem mogen uitbrengen. Helaas is de politiek nog niet zover. De uitsrpaak van de Raad van State is een domper op alle energie en tijd die u in een en ander heeft en nog zult steken. Echter de uitspraak van de Raad van State is niet zaligmakend en er zijn nog vele beroepsmogelijkheden voorhanden. Het wordt dan wel een kwestie van wie heeft de langste adem, maar dat is ons schitterende polderlandschap wel waard. Ik wens u nog heel veel doorzettingsvermogen toe!
  MvGr.,
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Het is nu wel heel duidelijk waarom hij hier als burgemeester is neergezet, en dat hij al die jaren als een hijgend (kwijlend) hondje achter de provincie aan heeft gehobbeld.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Het vertrek van de burgemeester geeft mij nog een déjà vu gevoel, ook bij ons heeft burgemeester Hermans “het zinkende schip” op tijd verlaten. Zo zijn burgervaders en moeders dus blijkbaar. Als het echt lastig wordt moet je de benen nemen, i.p.v. er te zijn voor je burgers!
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Het is dus geenszins een eenmansactie tegen de burgemeester of stemmingmakerij, want wellicht kan hij zich in Zeeland op een andere manier profileren en ontwikkelen. Je moet het altijd positief zien en de mensen een nieuwe kans geven. Maar houdt erg in zijn (on)kunde inzake ontpoldering. Ik weet niet of die polders onder Middelburg/Vlissingen (Welzingepolder-Schorerpolder) onder hem ressorteren maar hij zet ze zo onder water voor de Westerschelde als hij daarmee kan scoren bij provincie of politiek. Hij heeft weinig oog voor landbouw en boerennatuur zo moge duidelijk zijn.

  Groeten en sterkte in de strijd verder!

Reacties zijn gesloten.