Neckermann dik in de problemen

Bij een reorganisatie bij Neckermann Benelux raken 150 van de 492 medewerkers hun baan kwijt.Het bedrijf met vestigingen in Sint-Jansteen en Terneuzen gaat zich meer richten op internet. De postordercatalogus verdwijnt helemaal. Ook bij Neckermann Duitsland verdwijnen banen. Daar gaat het om 318 van de 2500 werkplekken. Dat meldt de PZC vandaag netjes terwijl in Frankfurt Neckermann-personeel een dag het werk neerlegt uit protest tegen de voorgenomen afslanking van wat ooit een concern mocht heten. In Duitsland verliezen niet 318 medewerkers van Neckermnn hun baan, zoals Halfformaat meldt, maar 1340 van de 2100 nog overgebleven mittarbeidern. Neckermann, ooit na Wehkamp, een grote jongen op het gebied van thuisverkoop per catalogus is passé, klaar. Wat overblijft is een internetbedrijf, zoals er al zoveel zijn.

Neckermann, tegenwoordig onderdeel van Sun Capital Partners, een concern waartoe ook bijvoorbeeld V&D, behoort heeft de slag om de consument gaandeweg verloren. Het bedrijf gaat zich toeleggen op internet wordt nu gezegd, maar naam en reputatie nu nog maken als specialist is denk ik rijkelijk laat. Het pad is allang bewandeld door duizenden voorgangers en daar komt nog bij dat wie nu de Neckermann site bezoekt schrikt van het beperkte assortiment van de vroegere catalogusgigant en de vrij hoge prijzen. Dat doet het herrezen Wehkamp – zeker met zijn regelmatige aanbiedingen a la Mediamarkt stukken beter.

Maar goed, wie weet valt het mee en kan Neckermann profijt hebben van de omvang van Sun Capital, wat een conglomeraat van bedrijven is met een omzet van 45 miljard dollar op jaarbasis. Maar ja, het is met dit soort Amerikaanse concerns vaak hetzelfde liedje, geen winsten, weg ermee en in Duitsland vreest men – naar aanleiding van de reacties van Sun op het verzoek van het personeel om een gedegen sociaal plan (dat dus geweigerd is) dat de erfenis van Josef Neckermann, een man die met zijn in 1950 gestichte postorderbedrijf model stond voor de Duitse wederopbouw, vrij rap verkwanseld wordt.

Het personeel in Duitsland – alhier horen we er niets van – hoopt dat Sun Capital op 27 juni komt met een sociaal plan dat het ontslag van de vele – vaak ook oudere – medewerkers nog enigzins draaglijk kan maken. Bonden in Frankfurt hebben daar overigens een hard hoofd in.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.