Ja hee hallo, bezuinigen moet..

Amper een maand geleden nog was de boodschap bezuinigen moet. Ook in Zeeland. Miljoenen moesten er bespaard worden en het dagelijks provinciebestuur van ons Zeeland wist wel waarop. Alle instellingen in het maatschappelijk middenveld moesten er aan geloven. Scoop, Zeeuws Museum, de Zeeuwsche Bibliotheek, Omroep Zeeland, de ZMF, het mes moest in de subsidies en diep ook. Zeven miljoen minder en go. Toen kwam er gesputter en gesteun, gemopper en gekreun en ziedaar. We zijn een maandje verder en GS beluister op een doordeweekse dinsdag om de bezuinigingen maar een jaartje op te schorten. Kunnen de instellingen en organisaties in dat jaar respijt mooi bezien hoe ze de bezuinigingen -die wel noodzakelijk zijn – zelf denken te kunnen opvangen.

Ja hee hallo, is Zeeland binnen de Nederlandse context nu verworden tot een soort van Griekenland binnen het Europese kader? Schort de boel maar op en zie maar wat er van komt? Ja hee hallo?!
Hoe erg moeten knieën knikken om hier in mee te gaan. Volgend jaar dient zich natuurlijk hetzelfde probleem voor, omdat Scoop, ZMF en al die andere clubs helemaal niet willen dat er zoveel tonnen uit hun levensstroom gehaald wordt. Dat is natuurlijk zo klaar als een klontje.
Heeft het wellicht iets van doen met de naderende verkiezingen?
Zijn de Zeeuwse regeringspartijen bang dat er electorale schade opgelopen kan worden?
Het is natuurlijk niet onaannemelijk, want binnen de directies en besturen van het Zeeuwse middenveld zitten er vanzelfsprekend menschen met invloed, die verder reikt dan de abdij te Middelburg.
Hoezo dat dan?
Nou, neem bijvoorbeeld een Dick van den Bout, algemeen directeur van Scoop.
Meneer Van den Bout is niet alleen Scoop-dirigent, nee, hij is ook een man die zijn vleugels breeduit heeft uitgeslagen binnen bijvoorbeeld een PvdA, waar hij in Zeeland verantwoordelijk is voor het zoeken en selecteren van politieke talenten. Zonder de zegen van Dick begint men binnen de PvdA niets, zonder Dicks zegen geen partijloopbaan, En Dick is ook op cultureel vlak actief binnen en over de landsgrenzen en voorts heeft Dick ook nog zijn relaties binnen bijvoorbeeld een maatschappij voor Nijverheid, Handel en wat meer zij. Dick heeft dus invloed.
En zo zijn er nog veel meer.
Meer Dicks die het politieke veld bewerken vanaf de zijlijn, die invloed hebben of simpelweg macht.
En met dat soort mensen heeft het burgerbestuur rekening te houden. In Griekenland, maar ook dus in Zeeland.
Nu heb ik persoonlijk – dat denk ik toch – niets met Dick van doen.
De studies en onderzoeken van zijn instituut volg ik met gezonde interesse. Af en toe kom ik eens wat tegen waarvan ik denk moet Scoop dat doen, is die info ook niet elders in deze kennissamenleving te vergaren? Het antwoord ligt in de vraag verankerd. Ja.
Scoop kan dus best wel wat minder, anders en met wat minder, denk ik, als volgend burger.
En ja Omroep Zeeland kan ook wel met wat minder datgeen maken wat ze nu produceren.
En de ZMF mag ook wat mij betreft de broekriem aanhalen, net zoals de Zeeuwse bibliotheek. Die hoeft wat mij betreft Rinnooy Kan echt niet op een Zeeuws uitje te fêteren, net zoals trouwens van die andere kopstukken. Hoeft allemaal niet, levert niemand wat op, alleen die kopstukken een stukje in de krant.
Bezuinigen moest was de boodschap.
Nou, die boodschap is niet veranderd.
De crisis is niet voorbij en vanuit Den Haag zullen ook na de verkiezingen minder blije boodschappen te verwachten zijn.
Met dit in wezen laffe besluit is feitelijk niemand gediend.
Een jaar uitstel kan niet resulteren in afstel.
Een korte pijn is nog altijd beter dan een lange lijdensweg…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Ja hee hallo, bezuinigen moet..

 1. Tom Aarts schreef:

  De PvdA brengt dit zeer slechte uitstel als een victorie voor de rode haan. Dit om op 12 september hun slag te kunnen slaan en daarna de verspilling tot een kunst te verheffen. Ambtenaren adviseren zelfs een bezuiniging van 20 miljard!! Maar dat gaat natuurlijk aan Zeeland voorbij!!

  • van Gremberghe schreef:

   U weet toch beste lezer dat vrijwel alles aan Zeeland voorbijgaat…Als schepen in de nacht, zo placht een PvdA-bestuurder uit het Zeeuwse te zeggen

 2. Peter schreef:

  Jeroen Dijsselbloem wil maar blijven bezuinigen. Hij denkt dat bezuinigen de oplossing is om ons prille economische herstel te bevorderen. Ik zie niet in waarom deze denkwijze zou werken. Als mensen minder te besteden hebben kunnen ze eenvoudigweg minder investeren. Het kabinet kan beter hervormen.. maar hoe?

Reacties zijn gesloten.