En die Lagaaij en Feij maar vloeken…

Het is een zwarte dag vandaag, althans dat meent het Provinciale Halfformaat er van te moeten maken en een paar instellingsdirecteuren die al jaren verwend worden door ruimschoots hun kostje bijeen te kunnen sprokkelen uit de gemeenschappelijk ruif. Nee, het is gewoon een kille voorjaarswoensdag. Niet meer dan dat. En ja, de provincie Zeeland gaat bezuinigen en fors ook, zo’n 16 miljoen euro en hoe de krant aan bijna het dubbele komt is mij een raadsel, maar goed dat kan ik ook mij liggen.


Een fors deel van het hervormingsprogramma (andere term, zodat het minder pijn doet) treft vooral instellingen en organisaties in de softe sector. Een rijtje voor de duidelijkheid: Kindertelefoon (voorzover niet gedekt door rijksbijdrage jeugdhulpverlening) per 2015 en in 2014 willen wij al € 21.000 realiseren
 Klaverblad
 Sport Zeeland
 Terra Maris
 Subsidies SCEZ, Zeeuwse Bibliotheek, Zeeuws
Museum, Scoop en Omroep Zeeland willen de provincie tezamen korten met € 4.300.000
De vermindering van de subsidies aan Klaverblad, Sport Zeeland, Terra Maris, SCEZ, Zeeuwse Bibliotheek, Zeeuws Museum, Scoop en Omroep Zeeland willen wij in 2016 volledig gerealiseerd hebben met een opbouw van 25% in 2013,50% in 2014 en 75% in 2015.
 Subsidies Scouting Zeeland, Vrouwenraad, Zeeuwse Vereniging voor Kleine Kernen Zeeland en Splinter hoesten samen in 2013 53 mille op, wat een totaalkorting van € 6.571.600 oplevert, ga er maar aan staan.
Sport, spel en cultuur, standsorganisaties en media. Het mes gaat er in…
Culturele armoede, mwohh.
Kijk dat zo’n Omroep Zeeland eens een keer aangepakt wordt is natuurlijk te verwachten.
Die club heeft zijn subsidie sinds 2006 weten op te vijzelen van 7 miljoen en een beetje naar goed 8,5 miljoen euro op jaarbasis. Zou wat mee betreft mogen, als die extra tonnen in het journalistieke product zouden zijn gestoken, maar niets is minder waar. In de nota waarin de bezuinigingen gemotiveerd worden maakt de provincie zonder omwegen gewag van het feit dat de omroep jaren achtereen twee miljoen euro opzij zette omwille van een eventuele nieuwbouw voor de Omroep. Dat dit overambitieuze plan om in de oude Vlissingse timmerfabriek te trekken uiteindelijk niet doorging (en en passant presentatrice Helge Prinsen de kop kostte) is op zich geen ramp, maar dat omwille van dit plan jaren achtereen gelden niet ten goede zijn gekomen aan de programmering is dat wel.
Met miljoenen aan reserves kan die Omroep amper iets van kwaliteit produceren. Geen fatsoenlijke uitzendingen over de van Randwijklezing of het Bevrijdingsfestival, geen beetje verdieping bij de Four Freedoms en dan vervolgens een nieuw programma als Zeeuwse Zaken laten maken en presenteren door een Rotterdamse freelancer (vriendje Edwin?) zonder kennis van zaken, zonder gewicht. Het was diezelfde freelancer die eerder ingehuurd werd voor de gesponsorde reclamereeks over het Admiraal De Ruyterziekenhuis en de Stemmenjacht. Nou ja, Karla Peijs laten zeggen dat het gedaan moet zijn met het gezeur over de Hedwige, ja dat is nieuws. Het echte nieuws was dat de gesprekspartner van Peijs daarboven in die nieuwe studio van OZ in Terneuzen (wie heeft dat betaald en wat heeft het gekost en waarom?) toevallig betrokken is geweest bij de provinciale bemoeienissen om de marinekazerne uit Doorn naar Zeeland te halen (waarom) en en passant die dag ook weer ’s een geding verloren had van een medialeverancier die door de Roompotbegrigade was kaltgestellt.
Er was dus nieuws, maar het haalde de uitzending niet.
Er is voortdurend nieuws dat de uitzendingen van OZ niet haalt en waarom niet (en Bob Lagaaij en Flip Feij maar vloeken voor de buis), omdat de Omroep spaart, omdat Omroep Zeeland het veel te druk heeft met de Zeeuwse Top 40, omdat na het geval met Helge Prinsen er geen mens binnen de organisatie nog over peinst om maar even kritiek te durven spuien.
En dat is meer dan jammer, want binnen OZ is er nog wel enig potentieel om goede nieuws- en andere programma’s te maken. Althans dat mag ik op basis van de begroting toch nog wel hopen. Of zou er geld wegvloeien naar andere potjes? (Juristen, loopbaanbegeleiders en vriendjes)
Ik mag hopen van niet.
Wat ik wel weet is dat de provincie Zeeland de Omroep omwille van dat oppotten een flinke poot uitdraait. Ik ben benieuwd of dat vanavond als nieuws gebracht wordt.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op En die Lagaaij en Feij maar vloeken…

  1. Ruud Jobse schreef:
  2. Ruud Jobse schreef:
  3. Ruud Jobse schreef:
  4. Tom Aarts schreef:

    Jammer

  5. Peter schreef:

    Tja, dat zie je ook bij grote ROC’s. Geld voor onderwijs apart zetten om te sparen voor prestigieuze nieuwbouw (zie Slag om Nederland van de VPRO).

Reacties zijn gesloten.