Die MBO’ ers moeten maar zwartrijden

In het schone Hulst dient de SP volgende week samen met Progressief Hulst en de Lijst Steen Alleen van Jos van Eck een motie in waarin het College van B en W van Hulst gemaand wordt snel te zorgen voor gratis openbaar vervoer van MBO-leerlingen in de regio. Die moeten -zeker nu er door de fusie van de Zeeuwse ROC’s opleidingen uit de streek verdwijnen – vaak vele kilometers afleggen tussen huis en school en krijgen daar geen vergoeding voor. Het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen is daarin keihard. De regel is: ” U heeft geen recht op studiefinanciering als u jonger bent dan 18 jaar en een opleiding volgt in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Omdat een studenten OV-chipkaart onderdeel is van studiefinanciering, heeft u hier dus ook geen recht op. Ook niet als u ver moeten reizen.”
En dat laatste is natuurlijk het geval.

Het is overigens wel frappant dat de politieke club die grotendeels verantwoordelijk is geweest voor de schaalvergrotingen binnen het MBO, de PvdA, nu overal actie onderneemt om juist het dure vervoer van de leerlingen vergoed te krijgen op een of andere manier. In het nog redelijk rooie Groningen is dat gelukt, in een paar andere provincies zijn er wat bijspijkerregelingen, maar in bijvoorbeeld Drente en Zeeland laat het openbaar bestuur de MBO’ ers en hun ouders vooralsnog in de steek. Nu is daar iets voor te zeggen ook hoor, want eigenlijk horen er helemaal geen regionale of provinciale of zelfs plaatselijke bijspijkerregelingen bedacht te worden. Dan creëer helemaal een rechtsongelijkheid.

Jelle Westra uit het Beilen in Drente gaat naar het MBO in Groningen, maar valt als Drent niet onder de Groningse regel. Daarom gaat hij sinds vorige week kaartloos de trein in in de hoop dat hij beboet wordt, zodat hij een proefproces kan uitlokken. Want ook in Drente wordt al sinds 2008 over een vervoersregeling voor MBO’ ers gesproken, maar is er nog steeds geen.

En ja in Zeeland, hier hobbelen we helemaal achter de feiten aan, ook al omdat de effecten van de ROC fusie zich pas na de zomer volop zullen manifesteren. Het is dan overigens wil zuur dat de politiek wel meebetaald aan een vergoeding voor het woon-werkverkeer van docenten en stafleden, maar vooralsnog geen stuiver gestoken heeft in een compensatieregeling voor de jongelui. En er is al om gevraagd in de Staten van Zeeland, door SP en PVV, om de polen maar te benoemen, maar nee hoor, niente.
En het ziet er ook niet naar uit dat de kinderbijslag voor deze categorie omhoog gaat.
De burger zal de beurs mogen trekken.
Misschien is dit een mooi themaatje voor de landelijke verkiezingen, me dunkt..

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Die MBO’ ers moeten maar zwartrijden

  1. Pingback: Gratis naar school.nl | OV VOOR MBO NU!

Reacties zijn gesloten.