De Nederlander als melkkoe

Die Mark Rutte van de VVD beloofde bij de laatste verkiezingen Nederland weer terug te zullen geven aan de hardwerkende Nederlanders. Kul natuurlijk, omdat die hardwerkende Nederlander – op die ene stem in de vier jaar na – geen mieter zeggenschap heeft over wat er in dit prachtige land moet gebeuren. En Rutte en de zijnen geven niets, maar nemen sinds ze aan het bewind zijn slechts. En goed ook. De ene bezuiniging wordt op de andere gestapeld. In Europa doen de Nederlandse regering dik, maar als puntje bij paaltje komt blijkt Nederland zijn begrotingsdiscipline ook slecht op orde te hebben. Hup, roept Rutte straks weer, nieuwe bezuinigingen. Niemand wordt ontzien.
En niemand wordt ook ontzien. Al die hardwerkende Nederlanders dragen minstens eenderde van hun wedde, loon of uitkering af aan de schatkist. Verdien je in dit land een beetje bovenmodaal, dan loopt dat percentage alras op tot 52 procent. De hardwerkende Nederlander werkt dus eigenlijk voor de staat. En het wordt steeds gekker.


Wat konden we de voorbije dagen in een aantal gedrukte media lezen? “Van elke euro die een Nederlands huishouden uitgeeft, belandt 13 cent in de staatskas. Het gaat om indirecte belastingen zoals btw en accijnzen. De hoogste inkomens betalen naar verhouding minder indirecte belastingen dan de middeninkomens. De overheid verdient veel geld aan accijns, zoals die op alcohol en tabak Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd.” Laat ons even verder rekenen.
“In 2010 gaf een Nederlands huishouden gemiddeld 32.500 euro uit. Daarvan ging 4.320 euro naar indirecte belastingen. Bijna 60 procent daarvan bestaat uit omzetbelasting (btw). In 2010 was een gemiddeld huishouden daaraan 2.560 euro kwijt. Het leeuwendeel daarvan werd betaald voor goederen en diensten die onder het hoge tarief van 19 procent vallen. Aan het lage tarief van 6 procent dat geldt voor onder meer levensmiddelen en boeken, was een huishouden gemiddeld 400 euro kwijt. Aan accijns op bijvoorbeeld brandstof en rookwaar betaalde een huishouden gemiddeld 960 euro.”
En eigenlijk is het nog veel zotter, want naast deze indirecte belastingen zijn er in dit prachtige land nog instanties die geld vergaren. U betaalt lokale belasting voor uw huis aan de gemeente, belasting op uw motorrijtuig om ook nog eens wat opcenten aan de provincies te voteren en dan houdt u met uw afdrachten ook nog eens een bestuursinstelling als de waterschappen in stand.
Rutte die Nederland terug gaat geven aan de hardwerkende Nederlanders, geloof daar echt niets van.
U mag gewoon een paar jaar langer blijven werken om Nederland te dienen.
Als melkkoe…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De Nederlander als melkkoe

  1. Gert-Jan schreef:

    Heb je ooit weleens uit je raam gekeken? Prachtige wegen, mooie onderhouden parken, we hebben een sociaal stelsel waarbij de armere mensen ontzien worden, De gezondheidszorg is op een hoog niveau, ik kan nog wel even een paar uur doorgaan.
    Ik ben trots op nederland en betaal graag mee aan deze accijnsen.

Reacties zijn gesloten.