Digitale zorg bespaart kapitalen

Grem stort zich vandaag op de e-health in Den Haag. Er is nog een wereld te winnen op dat gebied. Zie bijgaand artikel uit de Telegraaf van vandaag.

Digitale toepassing zorg spaart een miljard euro
• Patiënten die zelf meten en hun gegevens doorzenden via internet besparen kosten. FOTO: BURO DIJKSTRA

door JURRY BRAND
AMSTERDAM – De zorg zou nog veel efficiënter kunnen werken als er meer gebruik wordt gemaakt van digitale toepassingen, zoals thuis de bloeddruk meten en de resultaten via internet doorsturen naar de behandelende dokter of chatten met artsen. Dat blijkt uit onderzoeken die vandaag verschijnen. Vakbond De Unie wil nu met die rapporten in de hand afspraken maken in cao’s over het zogenoemde e-health .

De onderzoeken komen van de Erasmus Universiteit, onderzoeksbureau Ape en de Universiteit Maastricht. Volgens Ape-onderzoeker René Goudriaan zou meer gebruik van digitale mogelijkheden jaarlijks voor een waarde van €1 miljard aan verloren arbeidsuren schelen. „Patiënten zijn minder tijd kwijt met het bezoek aan specialisten en huisartsen. Daarnaast werkt het ook preventief, omdat werknemers veel meer met hun gezondheid bezig zijn als ze zelf meten.”

Harry van Herpen van Unie Services, dat onderhandelingen voert voor driehonderd cao’s, ziet ook mogelijkheden op de werkvloer. „Veel werkgevers hebben nu al de infrastructuur voor ’het nieuwe werken’. Dat kun je ook gebruiken voor e-health”, zegt Van Herpen. Door werknemers zelf bijvoorbeeld bloeddruk te laten meten, kunnen afwijkingen eerder opgemerkt worden. Daardoor zou het verzuim weer kunnen dalen.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat bij patiënten met hartfalen de sterftekans met 34% daalt door zorg op afstand. Daarbij houdt de patiënt allerlei gegevens, zoals bloeddruk of polsslag, zelf bij en zendt die digitaal naar de behandelaars. Nu krijgt ongeveer 5% van de hartfalenpatiënten zorg op afstand. Als dat zou stijgen naar 30%, komt dat uit op een besparing van €33,8 miljoen.

Daarnaast zou door het vaker toepassen van therapie via internet bij depressies een besparing gehaald kunnen worden van €53,1 miljoen. Ook zou de zorg in de toekomst met relatief minder werknemers toe kunnen. Geen overbodige luxe in een sector die afstevent op een groot personeelstekort.

Maar hoewel de cijfers positief zijn, zijn de mogelijkheden van e-health niet onbegrensd, zegt Kim Putters, hoogleraar management van zorginstellingen op de Erasmus Universiteit en tevens lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. „Niet voor alle patiënten is het geschikt.”

Ook moeten specialisten misschien vaker ’s avonds en ’s nachts werken. Verder krijgen dokters te maken met patiënten die met online zelftests al half uitgevogeld hebben wat ze kunnen mankeren. En omdat er steeds meer tests bij komen, kunnen patiënten niet altijd meer overzien welke ze moeten gebruiken.

Putters deed onderzoek naar de toepassing van digitale zorg in de geestelijke gezondheidszorg. Hij merkte dat daar nog grote stappen te maken zijn. Het geestelijke probleem doet zich niet altijd voor als de patiënt op het spreekuur zit. Daarom kun je de patiënt vragen om zodra het weer opspeelt, achter de computer te kruipen en de situatie te beschrijven”, zegt Putters. „De arts kan dan sneller tot de kern van de zaak komen.”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Digitale zorg bespaart kapitalen

 1. Gerda Linssen schreef:

  Er is nog een wereld te winnen op gebied van faciliteren zelfzorg. Voorwaarde is dat zorgverleners bereid zijn expertise gemakkelijk en goedkoop te delen. Te luisteren naar consumenten, patiënten en cliëntenorganisaties. In Limburg toont http://www.stichting-wilskracht.nl/ na ondersteuning bij een opstart, nu al 10 jaar aan dat mensen met ernstige psychische klachten succesvol zelf hun zorg organiseren. Kostenbesparend, op maat, passend en met minder stigmatisering.
  Mijn moeder verweert zich met succes tegen de “verplichting” van zinloze diabetes controles bij de diabetesverpleegkundige. Met haar 87 jaar houdt ze haar handgeschreven metingen van bloedsuiker en bloeddruk bij. Ze heeft zelf haar hulp geregeld om onafhankelijk te blijven van bemoeizuchtige zorgovernemers.
  Jaren geleden zeulde ik als adviseur met een opdracht en subsidiepot verzorgingshuis St Jozef in Meijel binnen. De directrice weigerde met feitelijke voorbeelden van haar uitleg, namelijk dat zodra je subsidie en hulpverleners binnenhaalt, steeds meer zorg gecreëerd wordt. Dit haar bewoners afhankelijk en passief maakte.
  Wat staat ons te doen?
  1. Toetsen van de florerende markt van welzijn en geluk.
  2. Anticiperen op de creatieve en eigen wijze zelfredzaamheid van mensen.

 2. boef schreef:

  Je utiliteitsmeterstanden mag je wel via internet doorgeven om te besparen op meteropnemers, maar zelf meten en doorgeven zou niet mogen?
  Dikke mensen moeten al meer premie gaan betalen, maar aantoonbaar sportieve mensen (is eenvoudig te meten) krijgen geen korting?
  Ik denk dat de revolutie via de derde wereld zal komen waar nu al digitale foto’s van een wond op afstand beoordeeld worden.
  Een monteur van je biologische machine is maar een monteur, ook al noemen ze hem dokter.
  Alleen door afbraak van de verkeerd lopende geldstromen is dit op te lossen; bij een faillissement van het systeem gaat dat een stuk sneller. Nog even geduld…

Reacties zijn gesloten.