De tol eist zijn tol

De bevolking van Zeeland – en zeker die van Zeeuws- Vlaanderen – heeft volgens de Partij voor Zeeland recht op compensatie als België met ingang van volgend jaar een wegenvignet voor personenauto’s en een kilometerheffing voor het vrachtverkeer invoert. Robesin zijn club wil dat het dagelijks provinciebestuur bij de Vlaamse regering op zo’n genoegdoening aandringt. Nou, dat is een heilloze missie natuurlijk.

De Vlamingen hebben slechts een stem in het Belgische federale bestel en als België een tolvignet invoert gaat dat natuurlijk voor iedereen gelden. De Vlamingen zullen gaan randvoorwaarden mogen en kunnen stellen en zeker niet ten faveure van een groepje mensen net over de grens. Nee, beter zou zijn als Robesin en de zijnen, bijgestaan door SP en hopelijk ook eens een keer door wat andere partijen hun pijlen richten op de Zeeuwse overheid, die eigenaar is van een tunnel waar juist die Zeeuws-Vlamingen voor moeten bloeden. De tol voor die verbinding met de rest van Neerland wordt vergaard door het Zeeuwse bestuur zelve, is dus een verbinding op Nederlands grondgebied en Zeeuws-Vlamingen mogen zich toch altijd nog -alhoewel – Nederlanders noemen.
En de Belgen, ach, die zitten met een bijkans failliet bestel en hebben die penningen die de tol kan opbrengen hard nodig om de eigen krakende infrastructuur wat te onderhouden. Als passanten (vracht en personenverkeer) daaraan meebetalen, dan is daar wettelijk gezien niks mis mee. Verbolgen zijn omdat de Belgen tol gaan heffen heeft weinig zin, de Fransen doen het, de Spanjolen, de Italianen en ook Zwitserland kom je zonder vignet niet door. Duitse steden zijn ook alleen nog per auto te bereiken met een milieuvignet, Londen kun je niet meer zonder te betalen binnenrijden en er zijn meer plekken in Europa waar de automobilist dokken moet om kilometers te kunnen maken. Hoe verenigd dat mooie Europa ook moge zijn.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.