De balans in de Zeeuwse havens

De overheidsvennootschap Zeeland Seaports adverteert er tegenwoordig – nu de directe banden met de provinciale en lokale politiek zijn doorgesneden – er lustig op los al ware het een nieuw bedrijf dat aan de weg timmert. Nieuw is Zeeland Seaports natuurlijk niet, want zo wordt gesteld met enige trots “Welbeschouwd bestaan we al sinds 1520…” Dat dit lulkoek is, is gewoon een feit, maar goed, laat ZSP maar even koketteren met de rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis, dat doet geen pijn (nou ja, dat de rijkdom van Middelburg nadrukkelijk voortkwam uit de slavenhandel is natuurlijk wel pijnlijk, maar daar gaat het niet om). ZSP is Zeeuws, is geschiedenis en is onze toekomst. Voorwaar. De havens zijn heel belangrijk voor de provinciale economie, ze zijn de motor zelfs.

“Hebben we in die havens alleen oog voor die economie?”, vraagt Seaports zich dan zelf af in zo’n paginagrote advertentie.
“Integendeel”, luidt het antwoord, “bij al die ontwikkelingen zoeken we voortdurend de balans tussen welvaart en welzijn, waarbij we oog hebben voor natuur en milieu.” Mooi he, dat ZSP daar zo rekening mee houdt. “Biopark Terneuzen, waar bedrijven langs het Kanaal van Gent naar Terneuzen gebruik maken van elkaars reststoffen is daar een voorbeeld van.”
Toen ik deze zin thuis dicteerde klonk er even een luide, maar gemeende vloek uit de mond van een Friese bestuurder.
Een mooi voorbeeld.

Potdomme, het giftige vlieg-en bodemas uit een afvalcentrale die ze in Friesland niet willen hebben, maar die er door toedoen van provinciale overheden wel is gekomen en die hoofdzakelijk gaat moeten draaien op geïmporteerd afval, wordt notabene in Sluiskil verwerkt om gebruikt te worden – als dat mogelijk is – bij de aanleg van wegen. Die troep moet heel Nederland doorgesjouwd worden, met alle risico’s van dien voor de volksgezondheid, om hier te verwerkt te worden. Daar moet je trots op zijn, dat is een mooi voorbeeld.
Ik hoorde het zeggen en las verder in de advertorials.
Geen woord over gif, gevaar of volksgezondheid.
Nee, wel dit;
“Samen met onze partners werken we er hard aan om de Zeeuwse havens ook in de toekomst een belangrijke rol te laten spelen in onze mooie provincie. Waarin, zoals in vroeger dagen ook de zeevaart voor welvaart zorgt.”
Verdere reactie bleef uit.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.