De buik vol…

Dat kind van Dekker, dat zeezeilstertje Laura, mag van geluk spreken dat ze het Markiezeneiland Nuku Hiva niet heeft aangedaan op haar tocht over ’s wereld wateren. Want hadden de Marquesas geweten dat er zo’n jong hapje zou passeren, dan hadden ze haar zeker opgewacht, mogelijk misbruikt en vervolgens opgevreten. Die kannibalen…Onzin? Nou, ik weet het niet. De Duitse zeezeiler Stefan Ramin zou – volgens de laatste berichten uit de Stille Zuidzee – wel degelijk als maaltijd hebben gediend voor een aantal eilandbewoners. De Polynesiërs zelf verwijzen de aantijgingen naar het Rijk der Fabelen, ze zouden veel liefhebbers hotdog en cheeseburgers eten dan Duitsers van middelbare leeftijd…

Neemt niet weg dat de populaire bladen smullen van dit soort verhalen. AD meldde gister:
Het verhaal dat oorspronkelijke bewoners van het Frans-Polynesië Nuku Hiva de Duitse Stefan Ramin zouden hebben opgegeten, heeft voor veel opschudding gezorgd op het eiland. ‘Absoluut belachelijk’, laten ze weten. ‘Geloof me, we eten liever hotdogs dan mensen’, reageert journalist Alex du Prel. Het nieuws dat botten, tanden en kleding van de Duitse avonturier gevonden werden bij een kampvuur, maakte dat sommige experts ervan uitgingen dat de man was geroosterd en opgegeten door kannibalen. Ook openbaar aanklager Jose Thorel reageert stellig. ‘Het is gekkenwerk, en een non-issue,’ zei hij in Les Nouvelles de Tahiti. Vanwege het ontbreken van harde bewijzen over wat er echt met Ramin is gebeurd, zouden diverse mensen hun eigen conclusies hebben getrokken.
Frans-Polynesië kent weliswaar een geschiedenis van kannibalisme, maar dat zou al jaren niet meer zijn uitgeoefend. Herman Melville, auteur van onder andere Moby Dick, schreef over het fenomeen op het eiland Nuku Hiva, wat zou hebben geleid tot de overhaaste gevolgtrekking in de media, zo meldt Stuff.co.nz op zijn website.

Eerste tragedie
Ook Nuku Hiva burgemeester Deborah Kimitete stelt dat het belangrijk is om uit te vinden wat er echt is gebeurd, of de moord in een vlaag van verstandsverbijstering is gepleegd. Mensen geloven niet in het kannibalisme verhaal.

‘Mensen vinden dat moeilijk te geloven. De manier waarop een heel volk is neergezet in de media, baart hen zorgen. Zoiets is nog nooit gebeurd hier, dit is de eerste keer dat er zo een tragedie plaatsvindt, aldus Kimitete.
Verklaring vriendin Stefan
De zeilexpeditie van de 40-jarige Stefan Ramin en zijn vriendin Heike Dorsch (37) liep op lugubere wijze op zijn einde, nadat het koppel aanmeerde op het eiland. Gisteren werd bekend dat Stefan met de lokale gids Henri Haïti op pad ging om op geiten te jagen, zo meldde de Engelse The Telegraph. Haïti keerde bij Heike terug met de mededeling: Er is een ongeluk gebeurd, hij heeft hulp nodig. De vrouw ging mee om te kijken wat er gebeurd is, maar Haïti heeft haar vervolgens vastgebonden aan een boom en aangerand.
Heike wist te ontsnappen en lichtte de politie in. De politie zocht op het eiland naar Stefan. Zo werden botten, tanden, gesmolten vullingen en kledingstukken bij een kampvuur in een verlaten vallei gevonden. Experts zouden hebben laten weten dat Ramin in stukken is gehakt, is geroosterd en opgegeten door kannibalen. DNA-onderzoek moet uitwijzen of de resten inderdaad van de Duitser zijn. Een team van 22 politieagenten en het leger is ingezet om de nog altijd verdwenen gids te vinden.”
Lokale media liet Marquesas treffend op de ophef reageren: “We hebben onze buik vol van die buitenlanders…”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.