Zeeuws-Vlaanderen boven

Zeeuws-Vlaanderen klaagt dat het in de hoek zit waar de klappen vallen, maar de streek zit ook in die hoek en heeft dat deels aan zichzelf te danken.Ik kan me nog een tijd herinneren dat Klaas Horstra, de directeur van Zuidchemie, voorzitter was van de Kamer van Koophandel in Terneuzen. Horstra was, in mijn ogen, een ijzervreter. Hard en rechtlijnig, fel als het moest. Als Horstra iets niet zinde, dan liet hij dat weten ook en als voorzitter van de KvK kon Zeeuws-Vlaanderen geen betere wensen. Werden de gasprijzen te hoog, dan klom hij in de pen, gingen de veertarieven omhoog, idem dito, bleven de bruggen over het kanaal Gent-Terneuzen te lang open dan ondernam hij actie. Samen met zijn kompaan van Dow, Roelof Ruules, tevens voorzitter van de werkgevers in de streek, lieten ze te pas en te onpas Den Haag en Middelburg weten dat Zeeuws-Vlaanderen een regio met belangrijke economische potentie was, met een draagkracht die die van economische regio’s als IJ-mond of Twente ver te boven ging.

Met bedrijven als Dow, Hydro Agri (nu Yara), CPC (nu Cargill), maar ook Morres en Neckermann en een florerend bankwezen in de grensstreek stelde het Zeeuws-Vlaanderen van toen ook iets voor. Werd door Horstra en zijn maten de noodbel gerinkeld, dan reisden Eelco Brinkman (toen minister) en Maxime Verhagen (vz economische commissie) zo af naar Sas van Gent om zich in het Oude Klooster de les te laten lezen.

Ook het lobbywerk voor de vaste oeververbinding – de latere Westerscheldetunnel – werd vanuit Zeeuws-Vlaanderen gedirigeerd en Terneuzen, Terneuzen was de derde haven van Nederland en gaf ook in alles aan die rol te willen blijven spelen. Maar toch ging er iets mis. Ik weet nog goed hoe burgemeester Van Rest van Sas van Gent destijds de sluiting van de suikerfabrieken redelijk luchtigjes opnam. “Och, het verlies van die banen en het vertrek van wat mensen vangen we wel weer op”, was haar reactie. Nou, mooi niet, sas sloeg de weg naar beneden in en volgt nog steeds dat pad. Dorpsbankier Fons Roctus voorspelde dik tien jaar geleden de totale teloorgang van het banktoerisme in Zeeuws-Vlaanderen. “Duizend banen zouden verdwijnen”, wist Fons. B en W van Hulst stuurden nog een briefje naar toenmalig minister Zalm om ‘m te wijzen op dit gevaar na invoering van de euro. En wat Fons zeker wist, gebeurde..
“Je gaat mij toch niet vertellen hoe het er hier aan toe gaat, ik woon hier”, zei kantonrechter H. de Mul ooit vermanend tegen een officier van justitie die de streek beter wist te kennen dan de magistraat. De officier kon eisen wat-ie wilde De Mul had zijn eigen criteria bij de weging van goed en slecht, maar ook dat is passé. Zeeuws-Vlaanderen is zijn organisaties, zijn instellingen en eigenlijk zelfs zijn bedrijven kwijtgeraakt. Want laat ons wel wezen, Dow, Cargill en Yara zijn multinationals waar echte beslissingen niet meer lokaal genomen worden. Vooral bij Dow lag dat vroeger wel anders, de decisionmakers zaten nota bene in Terneuzen. Zo kon Triple A Allemang er zelf voor zorgen dat Terneuzen een nieuw theater kreeg.
De KvK is weg, de rechtbank weg, de banken verdwenen, de politie gecentraliseerd, de douane idem dito, noem het en het is niet meer.
De regionale slagkracht is verdwenen, weg.
En Zeeuws-Vlaanderen heeft het laten gebeuren.
De politiek heeft het laten gebeuren, want in de jaren dat deze processen gaande waren, hielden de lokale politici zich vooral met zichzelf en hun eigen hachjes bezig. De discussie voorafgaand aan de herindeling van 2003 begon al begin jaren ’90 en vrat werkelijk bestuurlijke energie. Van regionale visieontwikkeling was tijdenlang geen sprake, omdat men elkaar bestuurlijk vliegen aan het afvangen was.
Nu zijn we aanbeland in 2011.
En buigen we ons samen met Scoop over de krimp.
Als dan een aankomende journaliste uit Amsterdam een op zich integer stuk over Zeeuws-Vlaanderen schrijft over het getergde Sas, de krimpverschijnselen en het eilanddenken, maar ook over de ruimte en de schoonheid van het land, dan reageren we verbolgen. Dan is het allemaal een beetje te..
Nou, ik vind ook dat het allemaal een beetje te is geweest.
Zeeuws-Vlaanderen moet zich herbezinnen.
Zeeuws-Vlaanderen moet zich herijken.
Moet snel weer een beetje eigendunk krijgen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Zeeuws-Vlaanderen boven

 1. Tom schreef:

  Conny, eerst schrijf je dat het een slechte keus is dat de lokale politiek moet betalen om kost wat kost de vestiging van het hoofdkantoor van het ROC in Terneuzen binnen te slepen en nu schrijf je dat de lokale politiek het heeft laten gebeuren dat de vestigingen van de KvK, de douane, de politie en de rechtbank uit de regio zijn verdwenen? Zoiets tegenstrijdigs verwacht ik eerder van de PVV, dan van jou.

  Je kan natuurlijk niet alles op de lokale politiek steken. Ook met andere en betere bestuurders had Phillips haar vestiging in Terneuzen verplaatst naar Polen, of China. Had de digitalisering duizenden werknemers vervangen bij de chemische fabrieken, hadden de 25 nieuwe IKEA vestigingen er voor gezorgd dat Morres veel meer concurrentie heeft dan voorheen en had er schaalvergroting, mondialisatie en een banken- en oliecrisis plaats gevonden en zou zelfs het bankgeheim zijn opgeheven.

  • van Gremberghe schreef:

   Tom, je vergelijkt appels en peren. In het geval van het ROC vind ik het behoud van opleidingen belangrijker dan een discussie over een hoofdkantoor al dan niet in Terneuzen. En al zou het in Terneuzen komen, dan zou ik er niet extra voor betalen. Dat is en blijft een slechte keuze. Ga je dan straks ook uit de gemeenschappelijke ruif betalen om de Belastingdienst in Terneuzen te houden, ik dacht toch van niet.
   En als je goed leest, steek ik ook niet alles op de lokale politiek. Ik constateer bijvoorbeeld dat de decision-makers bij de grote bedrijven uit de streek zijn verdwenen en dat heeft zeer zeker ook zijn gevolgen gehad.
   Ik constateer dat het in Zeeuws-Vlaanderen ontbreekt aan maatschappelijke weerbaarheid en daadkracht. Kijk naar die lokale politiek, naar de namen naar de mensen? Overwegend grijs en behoudend. Waar is de jeugd? Waar zijn de vrouwen? Kijk naar de bestuurderen van verenigingen en instellingen, het zijn in hoofdzaak dezelfde figuren of mensen die in het verleden in de politiek zaten, dat is nog funester.
   Gelukkig, en ik zeg gelukkig, zijn er nog een paar mensen in deze streek die niet overal tegen zijn, die deze streek vooruit willen helpen. Zelfs in de lokale politiek zitten er nog enkele. Zij zijn het die balen van de negatieve beeldvorming over de regio, omdat zij graag Zeeuws-Vlaanderen anders in de markt willen zetten. Als een regio met potentie, rust en ruimte, centraal in Europa en met nog steeds ook elders onderschatte mogelijkheden, maar met UwNieuweToekomst of Nu2021 gaat dat ook echt niet lukken, dan blijft de nadruk liggen op krimp en krampachtigheid.

Reacties zijn gesloten.