De Braakman in het vizier

Als de halve waarheden die momenteel de ronde doen hele blijken te zijn, dan heeft staatssecretaris Henk Bleker Zeeland aardig op het verkeerde been weten te zetten. Ik weet nog goed hoe de bewindsman eind januari in Emmahaven bestuurlijk Zeeland, de anti-ontpolderaars en de bewoners van bedreigde polders in onze contreien nadrukkelijk voorhield dat hij – als halve boer – tegen ontpolderen was en dat hij alles uit de kast zou halen om de dreiging te doen weghalen. Hij zou zoeken naar alternatieven die het onder water zetten van grote areaal akkerbouwgrond onnodig zouden maken. Hij zou de redder van Zeeland worden, de strijder tegen het zilte water, ontpolderen nee zou zijn credo zijn en blijven.

Uit volle borst zong hij, samen met Poppelaars, Peijs, Hamelink, Magda de Feijter en Gerry de Cloedt en vele anderen dominee Pattist zijn anti-Belgenlied:
“Waar eens ’t gekrijs der meeuwen
Verstierf aan ’t eenzaam strand,
Daar schiepen zich de Zeeuwen
Uit schor en slik hun land;
En kwam de stormwind woeden,
Hen dreigend met verderf,
Dan keerden zij de vloeden
Van ’t pas gewonnen erf.

Van d’Ee tot Hontenisse
Van Hulst tot aan Cadzand
Dat is ons eigen landje,
Maar deel van Nederland.

En per bus ging het vervolgens de Hedwigepolder in.
Voor de camera’s bij het jagershuis zei Bleker het nog maar ’s Öntpolderen nee…

Een klein half jaar is verstreken en na de eerste geruchten over het feit dat onze regering nu het oog heeft laten vallen op de Braakmanpolders en de Appelzak als alternatieve ontpolderingslokaties durft Omroep Zeeland, weliswaar voorzichtig, konde te doen van deze voornemens: De Omroep meldt :” De Braakman-Noord bij Terneuzen en de Appelzak op Zuid-Beveland zijn mogelijke alternatieven voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. Dat staat volgens welingelichte bronnen in het rapport van Deltares.
Onderzoekers van dat instituut hebben in opdracht van het kabinet gezocht naar alternatieven voor het onder water zetten van de Hedwigepolder. In het rapport geeft Deltares ook tussen de 180 en 270 hectare buitendijkse alternatieven. Staatssecretaris Bleker heeft vorige week overleg gehad met Vlaanderen over de bevindingen van Deltares. Ook is er overleg met de Europese Unie.
Waarschijnlijk neemt het kabinet deze maand een definitief besluit over de toekomst van de Hedwigepolder.”
De Braakmanpolders, de noordelijke, weer terug zilt maken. De commissie Maljaars kwam er enkele jaren geleden al mee aanzetten, de toenmalige gedeputeerde – oud-DLG-directeur Wouter van Zandbrink – ging er even mee de boer op, maar dat alternatief bleek duur en zeer bewerkelijk te zijn. Het alternatief ging dan ook ras de la in, zeker nadat de grootindustrie Dow Chemical zich uitermate boos over dat idee had gemaakt.
En nu komt het weer terug.
Zou er een strategie achter zitten?
Zou Bleker hiermee VVD, PVV en CDA uit de wind willen zetten en de discussie over ontpolderen willen verplaatsen naar het nog redelijk rooie Terneuzen? Van Zandbrinks stokpaardje terug van stal maken om Lonink, Van Schaik, Liefting en Van Hulle ermee te pesten? Het zou makkelijk kunnen…
Zeker is dat de geest weer uit de fles is
en geen Zeeuwse bestuurder die ‘m er weer in krijgt en
over de grens lachen Peeters, Van Peel en andere politieke kopstukken zich lam:
“Die stomme Ollanders…hahaha…”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De Braakman in het vizier

 1. guus langeraert schreef:

  Ook deze optie getuigt van weinig respect voor :
  * de Zeeuwen , hun werk en hun landschap van toen ,
  * de Zeeuwen , hun werk en hun landschap van nu ,
  * de Zeeuwen , hun werk en hun landschap van straks .
  Met name de gezondheids- en verziltingsrisico’s blijven GROOT .
  En….mensen van hun grond verjagen dat doe je toch niet.
  Crazy Horse – een leider van de Oglala Lakota indianen uit de 19 e eeuw – zei het al :
  ” Je verkoop geen grond waarop mensen lopen . ”
  En ……wij Zeeuwen, wij gooien toch geen geld in water .
  wij Zeeuwen maakten/maken van water land.

 2. henk postma schreef:

  Misschien dat ‘wij Zeeuwen’ nog eens terug zou kunnen denken aan de gedachtenwisselingen, alweer bijna een halve eeuw terug, over ’t Baalhoekkanaal. Het ging er destijds om zowat heel Oost-Zeeuws-Vlaanderen te ontpolderen. Toch hebben wij toen slechts zelden de heroiek horen bezingen, waar ’t Zeeuws volkslied van getuigd. Als we nou gewoon van dat Belgisch Hedwigepoldertje weer eens terug brengen in de oude staat van natuur, doen we daar dan echt enig kwaad mee…? Of steken we liever de dijken van overig Z-Vlaanderen door?

Reacties zijn gesloten.