Weer dat ROC…

Dat de ondernemingsraad van het ROC Westerschelde in Terneuzen er niets voor voelt om mee te werken aan een fusie met het ROC Zeeland in Vlissingen, Middelburg en Goes heeft me geen beetje verbaasd.
Dat de OR in de PZC meldde dat “De noodzaak om te fuseren ontbreekt en het ROC Westerschelde zelfstandig kan voortbestaan, ook al is het de kleinste school voor middelbaar beroepsonderwijs in Nederland”, was te verwachten geweest.
“De OR vraagt zich bovendien af of het ROC Zeeland de beste fusiepartner is, vanwege de langlopende financiële verplichtingen die deze ROC is aangegaan voor de vele nieuwbouw. Volgens voorzitter Albert Stallaart zijn er andere mogelijkheden dan fusie met het ROC Zeeland. Hij noemt samenwerking dan wel fusie met vmbo-opleidingen in Zeeuws-Vlaanderen of het ROC West-Brabant. “Die mogelijkheden moeten worden onderzocht.”
De stellingname van het personeelsorgaan zal de verhoudingen op het ROC in Terneuzen geen goed doen.

Sinds het vertrek van Toine Huijsmans als roerganger, twee jaar terug, is het beleid van zijn opvolger Gert Jan van der Brugge (ook CDA) er nadrukkelijk op gericht geweest om het Zeeuws-Vlaamse instituut te koppelen aan het andere Zeeuwse. Dat dit veertig mensen hun baan kost, ruim veertig opleidingen doet sneuvelen en per saldo financieel hoegenaamd niets oplevert (het fusieinstituut begint met een tekort in de exploitatie van vier miljoen) doet eigenlijk weinig ter zake.
En ik durf te voorspellen dat het met het opdoeken van veertig opleidingen niet stopt. Er zullen meer opleidingen teloorgaan. Voor een aantal kan ik dat overigens wel billijken, want om Zeeland nu jaarlijks op te zadelen met tientallen sportbegeleiders is ook niet juist, maar alla.
Wat mij zo verbaasd heeft, is dat het ROC Westerschelde niet meer over de grens durft te kijken. Waar is die Vlaams-Zeeuws-Vlaamse samenwerking gebleven? Lagen daar voorheen niet zoveel kansen?
Dat het roc-personeel nu opteert voor een samenwerking met het ROC West-Brabant vind ik niet vreemd. Daarmee bestonden immers al banden en het ligt in de lijn der verwachtingen dat veel studenten uit (Oost) Zeeuws-Vlaanderen eerder naar Bergen op Zoom voor een beroepsopleidingen zullen gaan dan naar Vlissingen. Een ROC-hoofdkantoor in Terneuzen zal daar aan weinig veranderen.
Dit verhaal krijgt nog wel een staartje…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Weer dat ROC…

  1. DeBruin schreef:

    Ik sluit me hier volledig bij aan. Daarbij komt dat de dhr. Van der Brugge ook iets meer kost dan de vorige directeur (met lease auto, e.d. ) en dat m’neer naar horen zeggen sleutelfuncties laat vervullen door bekenden, waarvoor geen vacatures zijn vrijgegeven in de lokale media. Waarschijnlijk stelt hij zich ook beschikbaar voor een bestuursfuctie in de nieuwe organisatie. Meer medewerkers en leerlingen betekent immers hogere beloning, meer bezuinigen is hogere bonus. Ja, hij heeft het goed voor met het onderwijs in Zeeland. Het is duidelijk dat de bestuursleden met hun fusieplannen vooral preken voor eigen parochie. Hartelijk dank hiervoor. En ik laat mij geen eilanddenken meer aanpraten. Juist het bedienen van lokale onderwijsvragen is de ultiieme vorm van ondernemerschap. Laat het centrale denken eens varen en steven af op lokaal kwaliteitsmaatwerk, niet alleen in Zeeuws Vlaanderen maar ook op de andere eilanden.

Reacties zijn gesloten.