Hulst straks festivalstad door Vestrock

Koersverschillen tussen gulden en Belgische frank, een overaanbod aan winkels, het ontbreken van verkeersproblemen, de zondagopening en nog een rijtje ander zaken maakten de Zeeuws-Vlaamse grensregio tot voor de invoering van de Europese eenheidsmunt tot een aantrekkelijk winkelgebied voor onze Vlaamse buren. Die aantrekkelijkheid is er af, voorbij, verloren. De valutavoordeeltjes, de bankhandel (ook door het gelijktrekking van veel fiscale regels) is passé en de stromen Belgen (omwille des voordeels) zijn ingedikt tot stroompjes op geztte tijden, bij mooi weer en evenementen. Voor neringdoenden in de regio van Hulst tot Sluis was het even wennen. Sluis houdt zich evenwel goed staande, dankzij veel eigen winkels, een buitengewoon horeca-aanbod en het verblijfstoerisme. Hulst heeft het moeilijker, om nog maar niet te spreken van Sas van Gent en Axel die in vroeger jaren ook bijkans dreven op het kooptoerisme.

In Reynaertstad Hulst is dankzij de inspanningen van de plaatselijke ondernemersclub een groeiend besef ontstaan over de nieuwe realiteit. Er zijn plannen ontwikkeld door gemeente (Bierkaai), ontwikkelaars (Gebied Stationsplein) en Morres (Life Style Village) om de stad weer iets van zijn oude – economische – glorie terug te geven. Of dat lukken zal is overigens nog maar de vraag, maar de initiatieven zijn genomen en dat is in Zeeuws-Vlaams perspectief geplaatst al heel wat.
Maar er is meer.
Neringdoend Hulst beseft maar al te goed dat de Vlaamse gast niet meer vanzelf komt,
gelokt moet worden, iets in Hulst naar zijn gading moet kunnen vinden.
Is het niet in materiële zin, dan anders.
Met evenementen en arrangementen.
De jaarlijkse vestingstedendag kwam in plaats van de oude braderie, er zijn bierdagen, modedagen, kerst en andere markten en er zit nog meer in de pijplijn. En het blijft niet alleen bij detaillisten.
Ook anderen zien dat Hulst anders naam en faam moet maken.
De dames en heren achter Vestingrock, het jaarlijkse festival hebben dat prima door.
Gister mocht ik een korte presentatie meemaken van Gino Baart, Hulstenaar en voorzitter van de stichting achter Vestrock.
Op zich was die presentatie niet zo wereldschokkend. Baart vertelde de ondernemers van Hulst niet meer dan wat het festival op 4 juni te bieden had op muzikaal en educatief gebied. Maar hij deed het op gedreven wijze, waarmee hij het feelgood-gevoel dat het festival moet opleveren, op voorhand wist over te dragen op de aanwezigen. Knap.
Hij wist bovendien zijn publiek ervan te overtuigen dat Vestrock niet zo maar een muziekhappening is, maar iets meer.
Een manifestatie met muziek, educatie en zin.
En dat allemaal – zo zei hij – om Hulst nadrukkelijk op de kaart te zetten.
Ik hoop dat dit ook dit jaar zal lukken. De vorige editie trok zo veel belangstellenden dat het festivalterrein, mooi in de vest voor de stadswal – de mensen bijkans niet kon bergen. Als deze club van jonge mensen bijeen kan blijven om het festival verder uit te bouwen dan zal Hulst daar heel veel aan kunnen hebben. Hulst festivalstad!!
Dat moet kunnen.
Voor nadere info over Vestrock verwijs ik graag naar de website van de stichting:

http://www.vestrock.nl/

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Hulst straks festivalstad door Vestrock

 1. Tom Willaert schreef:

  Roerend mee eens! Verandering komt tot stand als iedereen bijdraagt! Denken in kansen wordt uiteindelijk altijd beloond. We moeten ook realistisch zijn en niet verwachten dat alles in 1 klap in goud verandert maar ik vind dat we in Hulst op velerlei vlakken goed bezig zijn.

  Tom Willaert
  voorzitter Ondernemersvereniging Hulst Vestingstad

 2. guus langeraert schreef:

  En…….weer een krachtige analyse !!! +++!!!+++
  Ja, ook Vlamingen zijn toch ook ooit eens uitgekeken op al die drie-letter-dingen.
  En inderdaad….SLUIS heeft meer.
  Maar….heeft Sluis dit gemanaged, of is het Sluis gewoon in de schoot geworpen…beseft men dat in het mooie/ schoone Sluis ?

Reacties zijn gesloten.