“De nieuwe pretmiljonairs van Zeeland” (het Roompot-vervolg)

De Roompot haalt weer eens de kolommen van de landelijke media. Dit keer met een overname van het groeiconcern door de beleggingsgroep Gilde Buy Out Partners. Gilde neemt de meerderheid van de aandelen Roompot over van AAC Capital Partners, een private equity investeerder, die eerder de Roompot gelegenheid bood om in het binnen-en buitenland te expanderen. Henk van Koeveringe, directeur en grootaandeelhouder van Roompot, gaat samen met een aantal andere managers van Roompot blijft in het bedrijf participeren. Het vizier is nu gericht op verder expansie in Duitsland, de Benelux en Kroatië. Mooi zakennieuws, zou je zeggen en dat is het ook wel, maar op de thuisbasis van de Roompot, in Zeeland, begint het meer en meer te rommelen over en tegen het bedrijf.

In een eerdere publicatie in dit blog – mogelijk gemaakt dankzij de steunbrigade van Zeeuwileaks – werd gewag van een klein oproer onder huiseigenaren op Roompotparken en verhuurkantoren in het Zeeuwse. Daaraan is nog geen eind gekomen. Integendeel. Hedenvandage brengt Zeeuwileaks het vervolg op “De Ijzeren greep van de Roompot” onder de noemer “De nieuwe pret-miljonairs van Zeeland”. Het artikel eindigt met een schrijven van de verhuurkantoren in de regio aande raad van de gemeente Sluis om met hen actie te ondernemen tegen De Roompot.

Het Financieele Dagblad (FD) meldt hedenvandaag dat de Nederlandse exploitant van vakantieparken Roompot is overgenomen door een snelle kapitaal-jongen, het private equity-huis Gilde Buy Out Partners, dat resideert in Utrecht. De Roompot exploiteert in Zeeuws-Vlaanderen o.a. camping de Pannenschuur in Nieuwvliet-Bad dat sinds eind maart 1996, aldus de Kamer van Koophandel, in handen is van de persoonlijke management BV van Roompot grootaandeelhouder Henk van Koeveringe. Vanuit deze (juridische) uitvalsbasis worden ook andere parken in Breskens en sinds kort in Cadzand geëxploiteerd. Gilde heeft volgens de goed ingelichte bronnen van het FD tussen de 260- en 320 miljoen Euro betaald voor de Roompot. Met deze overname is een deel van het huidige Roompot-management in een klap multimiljonair geworden. Het FD meldt namelijk dat 40 procent van het aandelenkapitaal in handen was van de discipelen van Henk van Koeveringe.

Deze oud-onderwijzer is er, samen met zijn vrouw, bijzonder succesvol in geslaagd om een recreatieweilandje uit te bouwen tot een omvangrijke Europese recreatieholding. Dat mag en enige bewondering voor het ondernemerschap van de man is zeker op zijn plaats. Het resultaat is niet mis: een familie mini-imperium met 93 vakantieparken en tientallen camping’s met een geschat vermogen van honderden miljoenen Euro’s. Met andere woorden een schijnbare Zeeuwse successtory. Het heeft hem o.a. een plaats bezorgd in de Quote 500 en een plaats aan diverse bestuurstafels in bijna alle provincies. NRC-journaliste/publiciste Tracy Metz portretteerde hem in diverse publicaties als een eigentijds boegbeeld van de recratiesector in Nederland die er snel in is geslaagd om voor deze belangrijke sector ‘de pret’ in de ruimtelijke ontwikkeling cq. besluitvorming vorm en inhoud te geven. Daarom is het bijzonder pijnlijk te moeten constateren dat voor honderden eigenaren van recreatiewoningen die ‘pretfactor’ intussen een wrange bijsmaak krijgt. Deze week heeft het incassobureau van de Roompot weer een paar dwangbevelen uitgestuurd naar huiseigenaren van recreatiewoningen in onze regio. Die hadden namelijk de euvele moed gehad om de Roompot in gebreke te stellen dat zij hun contractuele verplichtingen (o.a. qua onderhoud van de recreatieparken) structureel niet nakomen. Ook maakt de Roompot Kritische opmerkingen schoffelt het Roompot-management met een ijzeren vuist altijd onder de grond. Het internet (zoek eens op klachten Roompot) spreekt boekdelen. De echte succesformule van Van Koeveringe is minimaal onderhoud en maximaal incasseren om de rendementscijfers op te krikken. De grote verliezer van deze handelswijze nu en straks is de recreatiesector in West-Zeeuws-Vlaanderen: huurders en verhuurders kijken via het nieuwe efficiëncy-concept van de Roompot/Gilde aan tegen slecht onderhouden recreatieparken. De noodzakelijke kwaliteitsimpuls voor de recreatiesector in de gemeente Sluis blijft straks een lege huls. Veel verbetering in deze ongewenste situatie lijkt er niet komen.

Van Koeveringe, het nieuwe boegbeeld van de Gilde-investeerders, meldt in het FD dat hij de omzet van het recreatie-imperium in de komende 5 jaar wil verdubbelen naar 500 miljoen Euro in 2016. Twee keer raden: het parkmanagement aan onze kust krijgt waarschijnlijk maandag de oukaze om het onderhoudsbudget voor de parken en campings in Zeeuws-Vlaanderen en mogelijk elders te halveren om de nieuwe aangescherpte rendementscijfers te realiseren. Het zou ook allemaal anders kunnen: Van Koeveringe heeft het in zich om zijn Zeeuwse successtory tot een echte internationale successtory te maken.
Bijgevoegd een brief van de samenwerkende verhuurkantoren in West-Zeeuws-Vlaanderen over de eerdergeschetste problematiek.

Brief Saverka-gemeenteraad 20-5-2011

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op “De nieuwe pretmiljonairs van Zeeland” (het Roompot-vervolg)

  1. Huiseigenaar Kijkduinpark schreef:

    Niet alleen in het Zeeuwse, ook op Kijkduinpark. Hier dreigt van Koeveringe d.m.v. de meerderheid van stemmen in de VVE van grootaandeelhouder de Hooge Raad Groep, die een deel van het park aan RP verhuurt, te gebruiken om zichzelf wederom als beheerder aan te stellen. Veel huiseigenaren willen een andere beheerder c.q. verhuurder vanwege de jarenlange wanprestatie van RP. Echter, door een machtiging van de Hooge Raad Groep kan RP de eigenaren blokkeren in zee te gaan met andere partijen. RP als huurder van een deel van het park heeft daarmee de grootste stem in het aanstellen van een verhuur en beheer partij; een slager die zijn eigen vlees mag keuren dus. Ben benieuwd wat er vanavond tijdens de ALV van de VVE zal gebeuren, maar als RP zich niet redelijker op gaat stellen ben ik bang dat dit zal escaleren tot een juridisch getouwtrek dat alleen maar verliezers zal kennen.

Reacties zijn gesloten.