Exit GraafJansfeesten

“Kind, haal voor papa eens een pilsje, voor mama een wit wijntje en neem zelf ook wat. Hier heb je wat bonnen…” Ik heb het vaak genoeg horen zeggen op braderieën, dorpsfeesten en meimarkten. Kindlief hobbelt dan naar een provisorisch toog en even later komt een dienster af met de bestelde waren aan tafel. Mag niet, kan niet. Een minderjarige mag geen alcoholische versnaperingen bestellen en betalen, dan horen volwassenen te doen. Althans volgens de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Wie bovenstaande methodiek hanteert is in overtreding en een organsatie die dat toestaat ook. Dat heeft de stichting GraafJansfeesten in Westdorpe het voorbije jaar ondervonden. Dat er ook nog eens in een tent op het feestterrein gerookt werd leverde de stichting een boete op van 1200 euro’s. En omdat een dermate hoge boete de stichting meer dan pijn doet – het beroep loopt nog – ziet het er naar uit dat de stichting zichzelf opheft en een punt zet achter de GraafJansfeesten. Voorgoed.

Ik zou dat betreuren. aan een jarenlange traditie – ingezet door Rob van Bedaf en overgenomen door Maurice de Vleeschouwer en zijn mensen – komt dan pardoes een einde. Een paar jaar geleden sprak ik met De Vleeschouwer nog over het enorme succes van de voorbije edities van het Westdorpse dorpfsfeest. Het was dat jaar ontzettend druk. In alle straten van het dijkdorp was geen parkeerplaats meer te vinden. Westdorpe – waar anders amper iets gebeurt – was bomvol. De stichting leek het slachtoffer te worden van het eigen succes en overwoog – eventjes – een verplaatsing van het evenement naar een ander deel van het dorp. Het vedlje bij de brandweerkazerne blijkt wat te klein te worden om iedereen te kunnen opvangen.
Van een verplaatsing is het uiteindelijk niet gekomen, maar dat een goed georganiseerd en goed lopend dorpsfeest nu om zeep geholpen wordt door een controleur – die overigens ook maar zijn werk deed – is meer dan jammer. Zou een goed gesprek tussen gemeente en stichting over de financiële afwikkeling van de boete geen uitkomst kunnen bieden? Ik denk het wel. Met een beetje goede wil kan het voortbestaan van het festijn – me dunkt – best gered worden.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Exit GraafJansfeesten

  1. guus langeraert schreef:

    Weer iets moois ont-regel-d !!!

Reacties zijn gesloten.