Reinaert verworden tot babykiller

Moeders van Koewacht waakt over uw kroost. De boze vos waart rond. Reynaert de moordenaar, die – na eerst tientallen vogels en konijnen te hebben gedood bij particulier op de zandgrond tussen Zuiddorpe en Heikant – het nu, althans volgens Johan Robesin van de Partij voor Zeeland – voorzien zou hebben op babies. Net zoals kortgeleden in Engeland waar babies door een vos werden gedood, wist de lijsttrekker van de PvZ het Zeeuwse Halfformaat nog mee te geven. Dat is feitelijk onjuist. Even zoeken op internet leert dat Isabella en Lola Koupparis, een negen maanden oude tweeling uit de Londense voorstad Hackney, in juni 2010 door een vos waren belaagd en verwondingen opliepen aan in handen en gezicht.

Wie verder zocht vernam ook dat het dier in de woning van de familie Koupparis aan het rotzooien geweest was in de badkamer en vervolgens in de kinderkamer gezocht had naar een plekje omzijn rode lijf te laten rusten. De wieg van de tweeling leek hem wel wat, maar toen het dier de sprong in de weig gemaakt had bevond hij zich plotseling tussen twee wakker geschrokken en krijsende kindertjes en kon pas na veel draaien en keren de drukbevolkte wieg uit. Politierapporten maken niet eens gewag van bijtwonden.
Dit ter geruststelling van al die ongeruste moeders in Koewacht en wijde omgeving.
Dode vos op het beeld van Chris Ferket “Als de Vos de passie preekt…” Deze dus niet meer.

Vosdeskundigen – en daar zijn er in Engeland wel een aantal van – benadrukken dat vossen uiterst zelden mensen aanvallen. Sterker nog, ze gaan zelfs op de vlucht van husidieren. Een beetje kat jaagt een zwervende vos zo uit zijn domein en Reynaert kiest dan het ook het hazepad. Van de ruim 300.000 vossen in het Verenigd Koninkrijk haalt overigens 85 procent niet zijn tweede verjaardag. En dat is in Nederland niet veel anders.
Het waarom is even klaar als duidelijk. Het gros van de dieren vindt onvoldoende eten, prooi, in het wild.

En daar – Partij voor Zeeland – zit het echte probleem. Als elke winter de Zeeuwse polders niet leegschoten zouden worden door heren in groen en kaki , als de fazanten, hazen, konijnen niet in karrevrachten afgevoerd zouden worden, dan zouden die rooie rovers tenminste nog aan een verse beet kunnen komen. Dan zouden ze zich niet moeten vergrijpen aan de dieren van kwekers en hobbyisten. Die mensen worden niet gedupeerd door de vossen,maar door een faunabeheer dat niet meer van deze tijd is.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Reinaert verworden tot babykiller

 1. Pingback: Tweets die vermelden Reinaert verworden tot babykiller | Gremberghe's Blog -- Topsy.com

 2. Tom schreef:

  Wat een misselijkmakende foto trouwens. Faunabeheer is natuurlijk een mooi woord voor de hobby van herenboeren die voor hun eigen plezier beesten dood schieten. Afgelopen weekend was echt het toppunt, in een bosje in de bebouwde kom, waar kinderen vaak hutten bouwen van afgebroken takken en waar mensen hun hond uit laten, liep dus iemand met zijn luchtbuks het wild te beheren. Waarom ik niet de politie heb gebeld weet ik eigenlijk niet.

  In het cabaretprogramma van Omroep Zeeland tussen kwart voor zes en zes uur was laatst een beller die het belang van faunabeheer onderstreepte en gelijktijdig klaagde dat er zo weinig wild was. Voor de wildbeheerders was er geen lol meer aan. Toen de presentatrice gevat zei dat wanneer er weinig wild was, er ook niet gejaagd hoefde te worden, werd er aan de andere kant van de lijn slechts onverstaanbaar gemompeld.

 3. Jaap van Peperstraten schreef:

  Ik blijf het onvoorstelbaar vinden dat Robesin iedere keer kritiekloos de grootsst mogelijk onzin uit kan kramen.
  Bovenstaand artikel is heel duidelijk. Jammer dat Robesin daar nooit in het openbaar mee wordt geconfronteerd . Wie van de “zeeuwse pers ” vraagt hem eens om onderbouwing?

Reacties zijn gesloten.