Vlas was….

Op de Seinepolders bij Le Havre, ooit voorbestemd voor industriële-en havenactiviteiten, groeit straks Zeeuws vlas, althans vlas uit in Zeeland geteeld zaad. En ook in de contreien van Reims bloeien komende voorjaar op meer dan 700 hectare die fragiele blauwe bloemetjes. Het areaal aan echt Zeeuws vlas zal komend seizoen weer minder, veel minder zijn dan ooit tevoren. Voor Zeeland geldt binnen afzienbare tijd dat vlas was. Weer een teelt verloren.

Ik zuig dit niet uit mijn dikke duim. Ik kreeg het verhaal opgedist door de oude heer Van der Bilt, de vlaskoning van Nederland, die zijn teeltareaal noodgedwongen heeft moeten verhuizen naar Frankrijk. In de Flevopoledsr houdt-ie naar eigen zeggen nog ettelijke honderden hectares over, maar dat zal ook afnemen. Simpelweg omdat door dichtslibbende weg de afstand naar de marktpartijen steeds groter wordt, vooral in tijd.
En tijd is geld.
Wil dat zeggen dat het Zeeuwse vlas – basisproduct voor kleding, isolatiemateriaal en verstevigingsmiddel – uit de gratie is? Absoluut niet, de vraag naar de vezels blijft onverminderd groot. Ook de China zijn gecharmeerd van het product vlas en als dat zo is, dan weet je dat er een markt is.
Het jammerlijke is wel dat de productiekosten voor de hele keten ettelijke kilometers zuidelijker substantieel lager uitvallen dan in Zeeland. En zo bloeit er straks Zeeuws vlas aan de Seinemonding.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Vlas was….

 1. Tom Aarts schreef:

  Prachtig dan kan de Schelde Seine verbinding een echt Zeeuws onderonsje worden!!

 2. Pingback: Tweets die vermelden Vlas was…. | Gremberghe's Blog -- Topsy.com

 3. Tom schreef:

  Dat mijnheer Van der Bilt zijn productie naar Frankrijk verhuist heeft toevallig niks te maken met het besluit van de regering om de subsidies voor vlas af te bouwen? Was het niet zo dat er geen agrarisch product is dat per ha. of kg. meer subsidie kreeg dan vlas en dat dit product eigenlijk al decennia kunstmatig in leven werd gehouden als agrarisch erfgoed?
  Maar iedere medaille heeft twee kanten, men schijnt idd. van vlasvezels zeer innovatieve dingen te kunnen maken. Museeuw bouwt er bijvoorbeeld mooie racefietsjes van.

  • Gremberghe schreef:

   Wat ook de achtergronden van de vlasmigratie zijn (economische motieven, subsidies, grondprijzen) wat gebeurt gebeurt en ik vind het jammer dat heel die cultuur verdwijnt. Zeker ook, omdat er zoals je zegt van vlas best innovatieve zaken te maken zijn en ook gemaakt worden.

   • Tom schreef:

    Ik meende hier al eens gelezen te hebben dat we geen geld moeten stoppen in sectoren die zichzelf niet kunnen bedruipen?
    Ach Guus, help me nou even, we waren het juist zo eens met elkaar. Geen overheidsgeld meer naar bedrijven toch? We beginnen met het afschaffen van alle landbouwsubsidies!

Reacties zijn gesloten.