Sluis

Respect moet je verdienen. Wie respect wil afdwingen met pittige brieven waarin andere mensen niets anders dan verwijten wordt gemaakt werpt een boemerang de ruimte in en kan verwachten dat die met volle kracht terugkeert bij de verzender. Oud-VVD-wethouder Adri Rozendaal van Sluis, oud-Nieuw-West, verstoten Heldere Zeeuw en inmiddels voorman van Nieuw, straks weer Oud-Gemeentebelang merkte dat deze week. Voor de jaarswisseling stuurde de oppositie-leider – na eerst in de laatste jaarvergadering van 2010 nog een motie van afkeuring tegen de coalitie te hebben ingediend – een brief op hoge poten naar het college van B en W respect geëist werd en waarin het college er nadrukkelijk op gewezen werd om schriftelijke bestuursafspraken die bij de regeringsvorming zijn gemaakt na te komen.

Burgemeester Jaap Sala van Sluis, danig gepikeerd door Rozendaals acties, nam in een eveneens – voor zijn doen – pittig schrijven afstand van Rozendaals beschuldigingen. Noemde Rozendaals optreden naar andere toe respectloos, betichtte hem van populisme en verweet ‘m ook nog eens te ligen over zogenaamde bestuursafspraken, die voor zover Sala het weet niet bestaan.
Opmerkelijk is dat dit soort zaken in kranten verschijnen waarin dezelfde journalisten die schrijven over bonje optekenen dat Sluis weer op de goede weg is.
Sluis is in materieel opzicht al een tijdje op de goede weg.
Dat het financieel toezicht van de provincie is opgeschort is vooral te danken aan het vorige bestuur dat eindelijk een begin kon maken met de sanering van wantoestanden waarvoor nadrukkelijk ook een figuur als meneer Rozendaal verantwoordelijk is geweest. Of het pure rancune is of wat anders, dat weet ik niet, maar Rozendaal gedraagt zich sinds zijn breuk met de VVD in 1998 als een ras-populist, die vooral tegen anderen is. Dat-ie zelf niet bij machte bleek te zijn om zijn Nieuw West-club op de rails te houden en verantwoordelijk was voor de opkomst van een tweede populistenclub -Helder Zeeuws – die het besturen van deze gemeente eerder bemoeilijkte dan vergemakkelijkte gaat allemaal aan heer Rozendaal voorbij. Dat-ie met de laatste verkiezingen met zijn -eveneens puur populistisch, maar zeer visiearm Nieuwe Gemeentebelang terug de raad inrolde is verre van een zegen gebleken voor het mooie West-Zeeuws-Vlaanderen.
Rozendaal zou mijn respect verdienen als hij zijn wrokzuchtige dagen achter zich laat, op zijn tractor kruipt en fluitend zijn landerijen bewerken gaat. Nu geeft hij – bij voortduring – voer aan die kleine, maar krachtige Vijfde kolonne – de laatste tijd onder aanvoering van anti-Guus Langeraert – die het publiek bestuur in Sluis al tijden bemoeilijkt.
Het mooie Sluis verdient een betere toekomst dan wat deze groep van mensen met een belast verleden met Sluis voor heeft.
Sluis verdient respect.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Sluis

 1. Er is al heel lang een agrarische factor in de VVD die mij niet bevalt. Dit gold ook voor de Achterhoek. Het zijn geen echte liberalen en ze pleiten ook binnen de partij voor hoge landbouw subsidies. Dit is duidelijk niet liberaal. Eigen broek ophouden enzo.
  Henk Kamp de huidige minister heeft in Borculo waar hij ooit wethouder was er al tegen moeten strijden. Ik kende hem goed vanuit de Industriekring en het zwembadbestuur en samen hebben we er nog al eens over gemopperd.

 2. Jaap van Peperstraten schreef:

  Ik wil het toch opnemen voor Adry. Niet dat ik het plotseling met zijn strapatsen eens ben, het tegendeel is eerder waar. Wel heb het genoegen gehad om in het verleden meerder malen met Adry de vergadertafel te mogen delen en ik kan u zeggen dat hij heel gewetensvol en respectvol optrad. Tja een ” beetje eigenwijs” is hij wel en dat is de laatste jaren niet minder geworden. De teleurstelling, na een perfecte periode als wethouder aan de kant te worden gezet, heeft hij zijn voormalige VVD vrienden nooit vergeven. Het probleem van een poulistische richting uitgaan is natuurliijk wel dat je op termijn ongeloofwaardig wordt. dat punt dreigt Adry nu te bereiken. Ik blijf het jammer vinden.

 3. guus langeraert schreef:

  Het ligt vast aan mij, maar de zin :
  ” Nu geeft hij – bij voortduring – voer aan die kleine, maar krachtige Vijfde kolonne – de laatste tijd onder aanvoering van anti-Guus Langeraert – die het publiek bestuur in Sluis al tijden bemoeilijkt. ”
  begrijp ik ECHT niet.
  Maar ach, je hoeft niet alles te begrijpen.
  Ik heb immers nog maar net mijn WestZeeuwsVlaamse-her-inburgerings-cursus afgerond ; het moeilijkste onderdeel daarin was : ” locale politieke verhoudingen ” .

Reacties zijn gesloten.