George en de nieuwe ziekenhuisaffaire

“Zeeland moet één ziekenhuisorganisatie krijgen, dat zegt provinciebestuurder Van Heukelom. Hij reageert daarmee op het bericht dat het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis geen dottercentrum krijgt.
Daardoor moet het ADRZ meer samenwerken met het dottercentrum van Ziekenhuis Zorgsaam in Terneuzen. Volgens Van Heukelom is die samenwerking de eerste stap naar één ziekenhuisorganisatie in Zeeland. Wat niet betekent dat de ziekenhuizen moeten fuseren, aldus Van Heukelom.” George zegt het, de Zeeuwse Staatsomroep meldt het. Zo gaat dat tegenwoordig.

De ziekenhuizen moeten wel naar een ziekenhuisorganisatie in Zeeland, maar ze moeten niet fuseren. Dat is natuurlijk een opmerking voor de bühne. Proberen om geen ophef te maken voor de verkiezingen voor PS, maar toch, ja toch…
Waar doet mij dit verhaal toch aan denken?
Ah ja, wat jaartjes terug kreeg mijn echtgenote als opvolger van Gert de Kok, de hedendaagse burgemeester van Made en Drimmelen, de bevindingen van de commissie Vierhout in rapportvorm op tafel.
De Kok had Vierhout en de zijnen gevraagd om zich eens te buigen over het meest gewenste ziekenhuismodel voor de provincie Zeeland voor de jaren die zouden komen. Vierhout, toen nog een deskundige van faam en een naam zonder de inmiddels verworven bijsmaak, kwijt zich prima van zijn taak en kwam met een verhaal over ëën Zeeuwse ziekenhuisorganisatie met een hoogwaardig nieuw ziekenhuis voor heel Zeeland bij de Westerscheldetunnel en kleinere ziekenhuizen in Goes en Terneuzen en medische centra verpsreid over de rest van de provincie met hooguit dagbehandeling en poliklinische zorg.
Dat rapport werd met – zoals dat heet – gemengde gevoelens ontvangen.
In Zeeuws-Vlaanderen liet Zorgsaam weten niet te willen werken naar één organisatie toe om Zeeland te bedienen. De Zeeuws-Vlamingen bleven het vizier liever richten op het zuiden voor gespeciliseerde zorg. Wat er elders in Zeeland moest gebeuren, daar wilden zij geen bemoeienis mee. Toen Hans Simons, een van de leden van Vierhouts studiegroep, vrijwel onmiddellijkna de Vierhoutrapportage plannen lanceerde voor een fusie tussen de Walcherse en Bevelandse ziekenhuizen was de Zeeuwse ziekenhuiskwestie geboren.
Toen Vierhout uiteindelijk het stokje van Simons overnam, iets wat hij eigenlijk nooit had moeten doen, escaleerde de ziekenhuisaffaire verder en verder. En nu het ogenschijnlijk wat rustiger geworden is rond de strijd om de hospitaals heeft George van Heukelom, mogelijk bij het uitruimen van zijn bureau, weer het rapport-Vierhout gevonden. Althans zo lijkt het, want laat ons eerlijk wezen, het bericht dat Goes geen dottercentrum mag beginnen zat er natuurlijk al langer aan te komen.
Goes had dit al lang verwacht. Sterker nog. De beide ziekenhuisgroepen hebben zich al uitgesproken om op het gebied van hartzorg samen te zullen werken, maar ook niet meer dan dat. Echt niet meer dan dat.
Van Heukelom heeft met zijn uitspraak een koe uit de sloot gehaald, die nog echt gekke sprongen kan gaan maken…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.