Cadzand-Bad wordt Cnoc-Nord

Josef Reinartz zijn appartementencomplexje in Cadzand-Bad wordt nu eindelijk opgetrokken aan Boulevard de Wielingen. Na de uitspraak van de Raad van State – eind oktober vorig jaar – waarbij alle bezwaren van omwonenden tegen de voorgenomen bouw uiteindelijk werden verworpen kon Reinartz zijn droomwens in steen verwezenlijking. Tien jaar is hij met de plannen doende geweest. Eerst het ontwikkelen, vervolgens in de slag met de gemeente en ten lange leste met bezwaarmakers uit de badplaats. Waarom buurtbewoners zich tegen het plan Reinartz (appartementen met een winkel onderin plus wat parkeerplaatsen) was eigenlijk niet duidelijk. Eerst werd gesteld dat de gemeente Sluis procedurefouten had gemaakt, maar dat was kul. Vervolgens werd gesteld dat Cadzand geen behoefte aan winkels zou hebben, maar dat was nergens op gebaseerd en op het laatste werd gevreesd voor verkeersproblemen ter plekke. Ik had daar nog ontploffingsgevaar en kans op ongewenste samenscholing aan toegevoegd willen zien, maar zo dom waren de bezwaarmakers nu ook weer niet. Maar van broodnijd, van een ander iets niet gunnen, was wel degelijk sprake. En dat is iets wat de revitalisering van Cadzand-Bad toch wel wat belast, frustreert en gewoonweg hindert, maar goed, dankzij Josef Reinartz, die volhardde, is het tij aan onze bekendste kustplaats aan het keren.

Cadzand staat waarlijk op een kruispunt in de tijd.
In West-Zeeuws-Vlaanderen, maar ook elders, is het besef dat er het een en ander gebeuren moet in en met het badplaatsje inmiddels redelijk goed geworteld. Ook in de raad van Sluis is men zich bewust van een noodzakelijk ommeslag in denken en doen over en in Cadzand. Het voorbije jaar hebben echt honderden mensen dit blog bezocht om te zien of er weer ontwikkelingen te melden waren aan de schone kust. Of er gedonder was, hoe het met de plannen van Van der Poel stond en de Compagnie en meer van zulks.
Welnu, ik verwacht dat dit jaar – 2011 – zowel door VdPoel/Compagnie en Arcus Roompot begonnen wordt met de bouw van het Duinpleincomplex als het plan Cavelot. En passant zal de Compagnie verder gaan met het aan-en uitkopen van zaken aan het huidige Duinplein, zoals recentelijk ook gebeurd schijnt te zijn met de discotheek Joy. Voor de huidige zaken zullen nieuwe terugkomen, maar dan wel onder een aantal bouwlagen appartementen.
Ook elders Cadzand zal dit jaar gebouwd worden. Reinartz gaat nog wel even door, maar ook aan de Groene Wielingen komen nieuwe kleinschalige appartementencomplexen en nabij het gemaal is er deze winter juist een gebouw gereedgemaakt voor bewoning. Voor het Strandhotel, waarin Sergio Hermans brasserie Pure C huist, is een uitgebreid moderniseringsplan gereed, andere hoteliers zijn met uitbreidings-, moderniserings- of nieuwbouwplannen bezig en weer andere overwegen hun boedel te verkopen aan meer kapitaalkrachtige ondernemers.
Binnen nu en 2015 ondergaat Cadzand een complete metamorfose.
Dan is het verhuren van omgebouwde garages passé,
Dan is het hopelijk ook gedaan met dat haat-en nijd denken,
dat een andere ondernemer niks gunnen, de broodnijd.
De rol van de Compagnie ’t Zoute – de club van Lippens – kan bepalend zijn voor het welslagen van de operatie en het implementeren van het nieuwe denken. De Compagnie heeft meer goodwill in Cadzand gekweekt door zijn Vlaamse wijze van interactie. Dat valt in Kezandse kringen beter dan de wat kilzakelijke aanpak van de Roompot. Dat nu ook de Compagnie zich achter het jachthavenplan geschaard heeft maakt de kans dat ook dit project gaat slagen een stuk groter.
Dit jaar zal ook over de haalbaarheid van dit project nader bericht worden.
Nog eventjes en het oude Cadzand-Bad bestaat niet meer,
dan wordt er gesproken over Cnoc-Nord of Knokke-village.
Sterker nog, ik hoorde het Kezandtenaren onlangs al zeggen….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Cadzand-Bad wordt Cnoc-Nord

  1. Pingback: Tweets die vermelden Cadzand-Bad wordt Cnoc-Nord | Gremberghe's Blog -- Topsy.com

Reacties zijn gesloten.