Alles wordt misschien wel beter…

Een van mijn lezers van het eerste uur vroeg me in zijn kerstwens & vooruitblik of ik aub in 2011 eens iets positiefs wou melden.
Welnu, daaraan geef ik graag gehoor, maar niet in 2011. Ik wil nog voor het sluiten van dit jaar een paar – in mijn grijsblauwe ogen – positieve zaken onder de aandacht brengen en wel de volgende:
Medemenselijkheid: Het slechte weer van de voorbije weken raakt mensen niet onberoerd. Er wordt geklaagd over het weer, de gladheid, het strooibeleid, het alarmeringsbeleid en wat al niet meer. Daar tegenover staat dat mensen met dit kille weer vooral elkaar willen helpen. Mensen die slecht ter been zijn worden ondersteund, slipt de scootmobiel, kom even duwen. Loopt de auto vast, kom mensen effe. Het houdt niet op met blijken van medemenselijkheid. Misschien zou de winter veel langer moeten duren…
Positivisme: Het steekt de kop op. Zelfs in Zeeuws-Vlaanderen en niet alleen bij het meisje van de Slijterij, maar ook buiten Breskens. De anti-brigade van Guus en zijn vrienden mag dan een behoorlijke aanhang hebben; in de regio zijn veel mensen het geëmmer tegen ook wel een beetje beu aan het raken. Je ziet het bijvoorbeeld in de raad Sluis, waar de anti-groepen langzaamaan aan zeggingskracht aan het inboeten zijn. En het mag ook wel, want met dat voortdurende gekanker schiet Zeeuws-Vlaanderen ook niet echt op. Mensen – bijvoorbeeld in Biervliet – zijn ook gaan inzien dat langer doormekkeren over aanpassingen aan de N61 wel eens kunnen resulteren in geen aangepaste N61 op termijn. En die verandering in het denken, dat is positief.
We zien dat ook in de Kanaalzone, die wat positievere denktrant.
En voor je het weet ligt er bij die vlammend nieuwe brandweerkazerne in de Koegorspolder toch een rampenoefencentrum, zijn alle winkels bij Snowbase plots gevuld, komen er nieuwe kassen op de Axelse Vlakte en besluiten zelfs de Chinezen om een windmolenfabriek bij Westdorpe te bouwen. Waarom? Omdat in Oostende meneer VandeLanotte ook niet zomaar 60 miljoen uit de hoge hoed blijkt te kunnen toveren. De kansen voor de Kanaalozne zijn dan ook nog niet verkeken. En dat is positief.
Schwung, goed Duits voor bezieling.
Ik proef het hier en daar een beetje.
Nog niet vaak en veel, maar toch een beetje.
Als zoutflakes op wat Sergio Herman noemt “een lekker gerechje”.
In Cadzand heb ik het geproefd, nu de plannen voor de renaissance van het badplaats het papieren stadium aan het verlaten zijn en ondernemers gaan inzien dat er wat gebeuren moet. Hetzelfde merk ik in de oude koopstad Hulst waar hetzelfde besef langzaam, maar zeker vertaald wordt in daden.
En tot slot vind ik het zeer positief dat mijn oudste dochter deze maand haar bul haalde aan de London School of Economics in de studierichting Sociologie. In haar thesis over Human Capital Fligt borduurde ze voort op het eindwerk van buurjongen Evert van den Berg, die vorig jaar de braindrain uit Oost-Zeeuws-Vlaanderen in kaart bracht. Evert heeft inmiddels een mooie job als junior onderzoek in Den Bosch en ik vrees dat onze Nicky ook voor Zeeuws-Vlaanderen verloren zal gaan. Zij vindt dat overigens niet negatief….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Alles wordt misschien wel beter…

  1. guus langeraert schreef:

    Guus emmert niet, althans niet met lege emmers, misschien wel met emmers waar IETS inzet, maar …WAT…… de tijd zal het leren…
    En de raad van onze Gemeente Sluis , die emmert met lege emmers, want holle vaten – maar ook emmers – die klinken het ….juist ja, het hardst….
    O ja, ik heb dezde week arm in arm gelopen met een voor mij onbekende vrouw omhaar veilig onze straat door te loodsen…..en ik heb zoveel sneeuw geruimd in inze buurt, dat ik met een spier-ontsteking in mijn tik-instrumenten kamp, vandaar deze vauden….

Reacties zijn gesloten.