Onderduiken voor het Zeeuws belang

Meestal tik ik wat ik wil, zeg ik wat ik kwijt wil.
Ik geef toe, ik ben niet altijd even bedachtzaam en durf wel ’s mensen te schofferen.
Ja, dat doe ik wel ’s en het heeft geen zin om dat te ontkennen en dat doe ik ook niet,
maar goed, ik als azijnzeiker, vitrioolschrijver en beroepscynicus, ik verdwijn de komende dagen van de radar, uit beeld.
Bewust, omdat ik in het belang van Zeeuws-Vlaanderen, wat, van Zeeland zelfs, beter effe onderduik.

Ja want ze komen…
Wie?
De Chinezen.
De Chinezen komen.
En ze komen hier kijken of Zeeland
of Zeeuws-Vlaanderen wellicht
de vestigingslocatie wordt voor een grote windturbinefabriek.
Niet zomaar zo’n klein geval, nee,
Paf, een high tech fabriek voor 5 megawatt-turbines voor de off shore parken die nu en in de toekomst nog gebouwd worden…
Daarvoor gingen die Zeeuwen en Brabanders zo vaak naar China.
Maar ja, nu zijn de Chinezen hier en
natuurlijk wil bestuurlijke Zeeland dit cruciale tegenbezoek tot een succes maken.
Zo is bewust de ontvangst van de delegatie op zondag gepland, zodat niemand hoeft te vrezen dat havenman Hans van der Hart zijn gasten (net zoals de Belgen van Sea-Invest) zal vergasten op een broodje kaas met karnemelk. Nee, Hans spreekt op de dag des Heeren niet buitenhuis en vooral ook geen Engels (maar ja op andere dagen ook niet).
Bijkomstigheid is dat veel van die lastige bestuurdertjes en milieumensen op zondag bij vrouwlief en de kids moeten blijven omdat dit de enige dag is voor wat tegenwoordig qualitytime heet.
En ja zelf ben ik dus ook uit beeld, maar nu vraag ik echt iedereen die komende zondag, maandag en eventueel dinsdag Chinezen ziet – en je weet ze bewegen graag in groepjes – behandel die mensen met alle respect die je kunt vinden. Glimlach, knik, geef ze stokjes, klompjes, molens, bollen, maak niet uit…
Zorg dat ze hier willen zijn.
De Chinezen, want komt die fabriek er, dan hebben we voor het eerst in jaren weer eens een economische slag geslagen, al is het in de wind.

Het lijkt onzin, het is het niet. Integendeel.
In 2009 nam de Chinese Xiangtan Electric Manufacturing Corporation (Xemc), een industrieel conglomeraat uit Xiangtan waar ruim 10.000 mensen werken en dat vrachtwagens, voortstuwingsystemen voor schepen, consumentenelektronica en treinenkarren voor ondergrondse mijnbouw maakt, maar ook windmolens, het Nederlandse Darwind over.
Dit Utrechtse bedrijf bouwde speciale molens voor parken op zee. De electronica werd daarvoor geleverd door Technotron en de Unitron Group uit Ijzendijke. Juist omdat de Chinezen vooral geporteerd waren van de techniek van Unitron is Zeeland in beeld gekomen als mogelijke vestigingsplaats voor Xemc.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Onderduiken voor het Zeeuws belang

  1. Stan de Bakke schreef:

    Wat is er mis aan Chinezen? Worden wij zelf niet de Chinezen van Europa genoemd? Maar in tegenstelling tot de echte, doen wij het op gebied van duurzame en groene energie bar slecht. Mismanagement, bonusgegraai, onkunde, gebrek aan visie in de toekomst en politieke instabiliteit doen ons op dat gebied de das om, zie de gedwongen verkoop van o.a Solland Solar e.a. En niet te vergeten natuurlijk de via de rechter dikwijls goed geplaatste dolkstoot in de rug van de club die bij uitstek hierover gaat: de Groene Mannetjes. Tegen windmolens kunnen vogeltjes vliegen, (tegen conventionele centrales niet natuurlijk) ze vervuilen de horizon, worden niet duurzaam gemaakt, maken teveel lawaai, veroorzaken slagschaduw etc. etc. Ons probleem is dat we te over-gedemocratiseerd geworden zijn. Iedereen moet zijn zegje kunnen doen, een stok kunnen steken in het wordingsproces middels inspraakrondes en wat Dies meer zei, en da’s niet weinig. Laat die Chinezen maar komen. Niet behept met om de 4 jaar verkiezingen met telkens een andere club aan het roer, kunnen ze voor jaren en jaren in de toekomst hun beleid maken. En daarmee is gelijk het grootste manko van onze democratie benoemd. Afgelopen Kabinetsformatie heeft het deficit van de democratie aangetoond. Het wordt tijd dat ons land geleid wordt door een breed team uit verschillende disciplines, aangesteld voor vele jaren, dat korte metten maakt met dat eindeloos, oeverloos gepalaver zoals we dat nu meemaken. Laat de Chinezen maar komen!

Reacties zijn gesloten.