Nieuwtje over nieuwe zorg

John Rietman uit Venray is de winnaar van ‘Het Beste Zorgidee’ van 2010 met zijn ingezonden idee: ‘Zorg TV’. Hij ontving vandaag, woensdag 27/10 van juryvoorzitter Erno Kleijnenberg en dagvoorzitter Jeroen Smit de prijs van 10.000 euro. De jury liet zich in haar keuze voor de winnaar adviseren door meer dan 1400 stemmen van bezoekers op de website www.hetbestezorgidee.nl.
Rietman wil met zijn idee, ‘Zorg TV’, beeldcontact realiseren tussen speciaal getrainde vrijwilligers en cliënten in de thuiszorg. Zo kunnen cliënten de televisie aanzetten en middels een softwareprogramma een sociaal praatje maken met iemand van de thuiszorgorganisatie of met speciaal hiervoor getrainde vrijwilligers, wanneer zij dat wensen. Rietman: ‘Ik ben al geruime tijd werkzaam in de thuiszorg en zie hoe belangrijk sociaal contact is voor mensen die van onze zorg gebruik maken. Om het efficiënt te laten verlopen en ook om deze mensen een hart onder de riem te steken bedacht ik samen met Piet Selen deze oplossing.’
Volgens de jury is het idee vernieuwend en goed uitvoerbaar. Erno Kleijnenberg, voorzitter van de Raad van Bestuur bij ONVZ Zorgverzekeraar en tevens juryvoorzitter: ‘Het idee van John Rietman sluit aan bij het streven om ouderen zo lang mogelijk in de eigen leefomgeving te laten wonen, terwijl daardoor voorkomen wordt dat oudere en/of eenzame mensen in een sociaal isolement raken. Hiermee kan men contact leggen met een professional; de verpleegkundige, met vrijwilligers, dan wel met andere ouderen. De realisatie van Zorg TV kan op veel plaatsen in Nederland op relatief eenvoudige wijze plaatsvinden. Daarnaast zijn de kosten van het project beperkt vanwege de mogelijke inzet van vrijwilligers.’ Samen met John Rietman bespreekt ONVZ hoe men dit idee verder gaat uitvoeren.
Andere genomineerden: Begin september werden de vijf genomineerden van het Beste Zorgidee 2010 bekend gemaakt. Het idee van genomineerde John Blad was een tiener-informatiepakket, wat door de betreffende zorgverzekeraar toegestuurd wordt circa een maand vóór het behalen van de 16-jarige leeftijd. Herman Hellemans opperde een medisch punt in de regio, waar je zonder (dokters)afspraak langs kunt gaan voor kleine wissewasjes als oren uitspuiten en wratten weghalen. Guus Schoonman streed mee met een ‘Patiënten Feedback Paal’: De paal staat op een herkenbare plek in de zorginstelling en verzamelt structureel digitale feedback van patiënten (of bezoek), direct na afloop van het consult. Tenslotte werd Els Veenstra gekozen tot één van de vijf genomineerden. Zij ziet graag dat er een website komt waarop je digitaal je fysiotherapieoefeningen thuis kunt bekijken en kunt uitvoeren, zodat je niet onnodig vaak naar de fysiotherapeut hoeft.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags . Bookmark de permalink.