Superproblemen, dan wel Hulst wordt wakker…

Bestuurlijk en ondernemend Hulst zijn het over een ding volledig met elkaar eens. Het plan De Nieuwe Bierkaai ( een nieuwe waterpartij in de binnenstad met nieuwe winkels en woningen er omheen) moet met gezwinde spoed worden uitgevoerd. Uitvoering van het project – het zou eind dit jaar al grootdeels klaar moeten zijn maar alla – kan niet langer wachten. Hulst snakt naar een economische impuls en de Bierkaai kan daar voor zorgen of althans men hoopt dat het project ervoor zorgen zal…
Feitelijk dus niets aan de hand zou je denken.
De miljoenen zijn gevoteerd, de subsidies van de provincie toegekend.
Allez Allah, nafta, vooruit geef gas….

HoHoHo, maar zo niet.
Onderdeel van het project is de voorgenomen verplaatsing van de AH supermarkt naar het terrein van de stadsschuur, de brandweerkazerne, bij het Back-terrein. Exploitant Mattheeuws heeft samen met projectontwikkelaar Boussen (ooit een van de drie B’s die het in Terneuzen voor het zeggen had) en de gemeente een mooie deal opgezet. Mattheeuws draagt zijn super over aan de gemeente, krijgt een nieuwe stek aan de zuidelijke stadsrand en weet de gemeente en passant zover te krijgen dat er in zijn oude zaak geen ander super komt. Mocht er evenwel belangstelling zijn voor zo’n zaak, dan mag die wel elders in het plangebied komen, maar slechts met een oppervlak van 750 vierkante meter. Ergo, een oppervlak dat voor een moderne goede super te gering is.
Dat betekent dus dat als de raad met de deal – die iedere betrokkene wel wat oplevert – akkoord gaat de binnenstad van Hulst geen supermarkt meer heeft. De meest vergrijsde wijk van Groot-Hulst ontbeert dan een winkel waar het meest gebrek aan is.
En dat is dan een kwalijke consequentie van een op zich mooi project.
Vraag is wie brengt partijen weer bijeen om een alternatieve oplossing te zoeken.
natuurlijk willen de supers na de verhuis naar het BACK-terrein geen nieuwe super in de binnenstad.
Dat zou alleen extra concurrentie betekenen…
Geen super daarentegen zou ook raar zijn, temeer daar de gemeente zelf in de jaren 1983-1985 hemel en aarde bewoog om een nieuwe supermarkt in de binnenstad te krijgen.
Dat werd toen de AH van Mattheeuws.
Het zou aardig zijn om na te gaan wat voor concessies er destijds gedaan zijn,
wat voor afspraken er toen gemaakt zijn..

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Superproblemen, dan wel Hulst wordt wakker…

 1. Tom schreef:

  Het zou echt dieptriest zijn wanneer de Hulsterse raad zo stom is om donderdag in te stemmen met zo’n wurgovereenkomst en wel om de volgende redenen:
  Als je bezig bent met stadsontwikkeling, zoals aan de Nieuwe Bierkaai, dan is het belangrijk dat er een trekker aanwezig is. Een winkel waar iedereen wel eens iets te zoeken heeft, zoals de Gentsestraat de Hema heeft. Een supermarkt kan zo’n rol prima vervullen. Los van het feit dat de binnenstad inderdaad altijd een supermarkt hoort te hebben en er verder geen geschikte locaties zijn.
  Ten tweede, als de gemeente eigenaar van een gebouw wordt, dan vind ik dat de gemeente ook mag bepalen wat er met dat gebouw gebeurt en wie er in komt te zitten. Mattheeuws is geen eigenaar meer, dus heeft er gewoon niks meer over te zeggen. Als hij niet wilt dat er een supermarkt terug komt in zijn pand, dan werkt de gemeente niet mee aan verplaatsing naar het BACK terrein. Zo simpel is het echt, want uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad het supermarktbeleid in onze gemeente en niet Appie Heijn, of Mattheeuws.
  Op het terrein van de Blauwe Hoeve zat ook een supermarkt met een beperkte oppervlakte. Die heeft het nog geen 2 jaar volgehouden…

  • Gremberghe schreef:

   Blaauwe Hoeve-super is niet te vergelijken, maar alla.
   Zaak is dat in Hulst het paard wel weer achter de wagen wordt gespannen. Ik hoor geen alarmbellen, merk niets van burgers die het verlies van de binnenstadsuper vrezen, weet wel dat de woonstichting lekker zal beuren voor appartementen, maar verder is het oorverdovend stil rond deze kwestie!

   • Tom Willaert schreef:

    Niet helemaal waar Conny,
    we hebben vorige week woensdag met de ambtenaar en 2 wethouders aan tafel gezeten om deze kwestie te bespreken. Onze zorg uitgesproken dat er kwaliteit moet komen en blijven, dus ook doelend op een kwaliteitssupermarkt in de binnenstad. Helaas is wat m2 betreft de pap al enkele jaren geleden gestort. Wij voelen niets voor een buurtsuper, enkel hoogwaardig kwalitatief aanbod op die plaats. Als het anders wordt, is het inderdaad het paard achter de kar… De tijd zal het leren.

    • Gremberghe schreef:

     Ik zie niet in waarom er niet getornd kan worden aan het aantal meters..
     Destijds is AH naar binnenstad gehaald om leefbaarheidsredenen, dat AH nu vertrekt is volgens mij ook in strijd met toen overeengekomen zaken..

     • Tom Willaert schreef:

      Voor zover ik begrepen heb, hebben ze het bestemmingsplan op die meters ingediend en gekoppeld aan allerlei andere zaken. Men is overtuigd dat alleen kwaliteit de binnenstad van Hulst kan redden. Daar hebben wij op ingezet en Plan Bierkaai niet voor niets onderdeel van het onlangs ondertekende convenant gemaakt. Plan Bierkaai is dus een concreet project waarbij wij als ondernemersvereniging mede bij betrokken raken. Helaas wat laat maar ja .. beter laat dan nooit. Ik realiseer mij zeer terdege dat het allemaal kleine stapjes zijn maar ze zijn “tot nog toe” in de goede richting. Rome werd ook niet op 1 dag gebouwd en in Hulst is wat de Bierkaai betreft al 20 jaar lang een discussie geweest. Nu moet het dus gebeuren en ja, eenvoudig zal het allemaal niet zijn…

 2. Tom schreef:

  Die Attent supermarkt op het terrein van de Blaauwe Hoeve was gewoon voor iedereen geopend. Maar zelfs de soms slecht ter been zijnde bewoners van de Blaauwe Hoeve en van de omliggende straten gingen liever naar de AH, of de C1000 vanwege de prijs en het aanbod dan naar hun dichtsbijzijnde buurtsuper. De buurt- en dorpswinkel is al nagenoeg ter ziele en de kleine wijksupermarkten vallen overal met bosjes omver. De grote supermarkten blijven over en over 10 jaar krijgen die weer concurrentie van de XL supermarkten. Conclusie, er hoort een volwaardige supermarkt in de binnenstad, want anders trekt men aan een dood paard en bouwt men een voor altijd lege winkelruimte.
  Overigens vind ik de rol van Mattheeuws hierin op zijn minst nogal dubieus. Hoe oprecht heeft iemand zich jarenlang ingezet voor de binnenstad en haar ondernemers, als men de gemeente Hulst willens en wetens opzadelt met een supermarktruimte waar geen markt voor is??
  (Hoe noemden ze Boussen ook alweer in Terneuzen?)

Reacties zijn gesloten.