Schoonvegen in Vlissingen

Ja, die burgemeester Wim Dijkstra van Vlissingen houdt van aan- en doorpakken. Geen gesodemieter meer in het Middengebied in Flushing. Actie is nodig. “We zullen alle menschen in het gebied als het ware scannen, als het ware onder de röntgenapparatuur leggen en als er iets niet klopt, niet deugt dan worden menschen daar op aangesproken, op aangepakt. En nee, negatieve reacties hebben we tot op heden nog niet gehad.” Nou ja, niet gehad, dat zei de Vlissingse burgemeester op Omroep Zeeland amper twee uur nadat de campagne in zijn stad was aangevangen.

En je kunt er donder op zeggen dat mensen die beboet werden voor het rijden met verlopen of verkeerde papieren, kapotte uitlaten of belastingschuld gisteren natuurlijk negatief waren over de schoonveegcampagne van de gezamenlijke overheidsdiensten. Ik weet niet of dit soort multidisciplinaire maatregelen tegen bewoners van een woonwijk echt gepast zijn. Of het tuig hiermee in het maatschappelijk tuigje van regels en wetten gevangen wordt is maar de vraag. Ik denk eerder dat mensen die zich op de onderste treden van de sociale ladder ophouden getroffen worden door dit soort campagnes. De dombo’s die hun brommertje hebben opgevoerd, de dyslecten die allerhande paperassen laten verlopen en de gewone vergeetachtigen.
Dijkstra denkt met een behoorlijk repressief optreden mensen weer in het gareel te kunnen krijgen; ik vrees dat juist mensen die redelijk in het gareel lopen de dupe zullen worden van deze actie.

Ik vraag me overigens af of Dijkstra ook in andere wijken aangepaste campagnes gaat uitvoeren. Aangepast naar de aard en status van de wijkbewoners. Gaan we in de Goudkustbuurtjes met de Belastingdienst op zoek naar zwart geld of grijs spaargeld. Gaan we uitzoeken of mensen met enig fortuin illegalen in dienst hebben, hun zwart betalen en misschien wel mishandelen..Goh.
Zullen we na gezocht te hebben naar hennepplantjes in het Middengebied nu op zoek gaan naar poedertjes en pillen. Fantastisch, want ja, ook dat boven-modale tuig breekt natuurlijk bij voortduring regels en wetten. En wel leggen nu – om dicht bij Dijkstra te blijven – de hele samenleving onder een scan om uitwassen, hoe dan ook – uit te wassen. Kunnen we niet hebben in Vlissingen, he Wim.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Schoonvegen in Vlissingen

  1. Stan de Bakker schreef:

    Dat we het in Nederland zover hebben laten komen en dan vervolgens pogen nog iets te redden waarbij we naar steeds rigoreuzere maatregelen grijpen om de zaak te pogen terug te draaien, heeft als oorzaak het verleden. Zelf opgegroeid in de jaren 60, waar alles begon, kon en veranderde, is het steeds verder uit de hand gelopen. Normen en waarden waren voor oude mensen, losers en zielepieten. Na een periode van anti-autoritaire opvoeding tot “mot kunne” cultuur is het waar we nu staan: Een prima land om in te wonen, maar met hier en daar een paar problemen, die te laat onderkend zijn en aangepakt. En daar ligt de moeilijkheid. Steeds, als er een probleem opduikt, gaat men er (te) licht overheen. Als het dan vervolgens steeds verder uit de klauwen gaat lopen, probeert men in te grijpen, maar dan is het te laat. De mentaliteit heeft zich dan gegrondvest, en die poets je niet zo maar weg. Vervolgens worden er veel mensen boos, gaan op iemand stemmen in de hoop dat die het tij zal keren of worden, net zoals nu in Vlissingen, eenmalig naar rigoreuze maatregelen gegrepen die op termijn geen effect zullen sorteren maar leuk staan op de cv van een burgemeester. En om te besluiten met wat wij vroeger op het werk altijd zeiden: kleinen stelen, maar groten stelen het meest. De bankencrisis heeft dit maar weer eens overduidelijk aangetoond. (goed) voorbeeld doet (goed) volgen….. Kun je het iemand kwalijk nemen?

Reacties zijn gesloten.