Oorlogserfgoed digitaal bereikbaar

In Amsterdam wordt vandaag het boek ‘erfgoed van de oorlog’ gepresenteerd.

In dit boek, gewijd aan organisaties die erfgoedmaterialen beheren die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog in Nederland, voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen, prijkt ook uniek fotomateriaal uit museum Gdynia (Axel). Dit zijn o.a. een foto van de houtskooltekening van Hitler, getekend door een Duitse soldaat in een bunker te Westkapelle, foto’s van pamfletten en diverse boeken uit het NSDAP-tijdperk. Zie ook

http://www.tweede-wereldoorlog.org/museum-gdynia.html
Via de nieuwe website www.tweedewereldoorlog.nl is ook belangrijk erfgoedmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog beschikbaar op de digitale snelweg. www.tweedewereldoorlog.nl Op deze website gaat op 16 september de online tentoonstelling ‘erfgoed van de oorlog’ live, waarin materialen uit het programma te zien zijn. Vandaag worden, onder begeleiding van muziek van dj Isis, de laatste vier nationale WOII-collecties gelanceerd. Het betreft de collecties Getuigen Verhalen (oral history), Tekst (dagboeken, verzetsliteratuur en propagandadrukwerk), Oorlogskranten en Oorlog in Blik (Audiovisueel materiaal).
De nieuwe website is mede het resultaat van het VWS-programma Erfgoed van de Oorlog. Het behoud van waardevol erfgoedmateriaal uit en over de Tweede Wereldoorlog maakt een actieve omgang met dit verleden mogelijk. Via dit
omvangrijke programma zijn onder meer archieven gedigitaliseerd, persoonlijke verhalen van ooggetuigen vastgelegd en veel historische bronnen digitaal toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Naast aandacht voor
landelijk bekende thema’s, is ook aandacht besteed aan regionale en lokale gebeurtenissen, evenals aan tot dusverre onderbelicht gebleven onderwerpen.


Vrijdagmiddag 17 september opent de ambassadeur uit Polen in het Gdynia-museum te Axel een kleine tentoonstelling van foto’s uit de Poolse stad Gdynia. Email: gdynia@kpnmail.nl

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.