Cadzand & haven

De Sluise wethouder van economische zaken en toerisme dreigt al na luttele maanden de regie kwijt te raken over de ontwikkelingen in badplaats Cadzand. Peter Ploegaert, nog als trotse bestuurder aanwezig eind juli bij de eerste verkoopbijeenkomst voor het project Cavelot, heeft tot op heden de voortgang van een andere belangrijk project in Cadzand-Bad -het jachthavenproject – vrijwel volledig overgelaten aan ambtenaren die tot nu toe erg weinig met de initiatiefnemers – nota bene lokale ondernemers die na jaren aarzelen Cadzand nu echt impulsen willen gaan geven – op hebben gehad.
Ploegaert moet op zijn tellen passen, want als hij als bestuurder niet de initiërende rol naar zich toetrekt, dan glijdt Cadzand alleen maar verder af en dat zou bijzonder jammer zijn.

Lokale media meldden een dag of wat terug dat half september duidelijk wordt of Cadzand-Bad een jachthaven krijgt. En dat een door de gemeente ingestelde werkgroep die duidelijkheid gaat verschaffen. Welnu, als kranten dat soort formuleringen gebruiken, dan weet ik dat het hele jachthavenplan – net als talloze eerdere plannen in Sluis – de ijskast ingaat.
Ook al, omdat het Zeeuwse Halfformaat reeds berichtte dat “exploitatieplannen van drie ondernemers(groepen) voor zo’n haven haalden het niet bij de gemeente Sluis. Eén van de hobbels vormt de mogelijke verzanding van de haven. Om die tegen te gaan, is structureel een groot bedrag nodig. Sluis heeft eerder aangegeven geen publiek geld in de haven te willen stoppen. Ook gaat er wat de gemeente betreft geen bijdrage uit het investeringsfonds heen. In die pot wordt geld gestopt door projectontwikkelaars met plannen voor Cadzand. Het komt ten goede aan de aankleding van de openbare ruimte.”
Nu weet ik niet wanneer Sluis en wie van de gemeente Sluis heeft aangegeven dat er geen geld uit het investeringsfonds aan de toekomstige haven mag worden uitgegeven. De verslaggever laat na duidelijk te maken wie wat gezegd heeft, maar dat gebeurt tegenwoordig wel vaker. Ik geloof niet dat de vorige wethouder van recreatie dat ooit gezegd heeft en ik geloof ook niet dat Peter dat gezegd zou hebben. Bovendien trof ik onlangs de penningmeester van het investeringsfonds en die wist te melden dat over een eventuele bijdrage nog niet is gesproken. Laat staan over hoe zo’n bijdrage mogelijk gemaakt zou kunnen worden. Want er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden. De haven is straks publieke ruimte, dus een bijdrage ineens zou in principe kunnen als de jachthaven een meer partijen, dus ook publiek project zou worden. Blijft het een privaat project met grote publieke gevolgen, dan zou het fonds zelfs een lening voor de haven kunnen verschaffen over een x-aantal jaren tegen een fatsoenlijke rente. Publiek geld zou dan publiek geld blijven. En even voor de duidelijkheid; er zal behoorlijk wat geld in dat investeringsfonds terechtkomen. Projectontwikkelaar Arcus heeft in wat nu heet Noordzee Residence Cadzand Bad zo’n 150 bungalows weten te verkopen in verschillende prijsklasses en nog voordat nadrukkelijk op de Belgische markt is gezocht naar kopers. Voor een plan in een badplaats waar al dertig jaar de tijd is stil blijven staan is het Cavelotverhaal een groot succes, dat overigens niet op zich staat. Ook in het Duinhof is de helft van de 160 appartementen inmiddels aan de man gebracht.
Voor elke verkochte woning in het Cavelot-project vloeit gemiddeld 15 mille in het investeringsfonds. Wat uiteindelijk resulteert in een potje van dik zes miljoen euro’s. Dat is dan weer pakweg tien procent van de schuldenlast van de gemeente Sluis. En ik deel de vrees van velen – in en buiten Cadzand – dat de gemeente er op uit is om de eigen boeken op te schonen met de in Cadzand gegenereerde middelen en dat uiteindelijk Cadzand-Bad genoegen moet nemen met een paar cosmetische ingreepjes die niets mogen kosten…Peter Ploegaert kan dat – in het belang van de regionale ontwikkeling – wellicht voorkomen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.