Oss Dow

Oss is in rep en roer nu farmaciegigant Merck besloten heeft om de research-afdeling van het aloude Organon in een keer op te doeken. Ruim 1100 onderzoekers komen op de keien te staan en ook ook nog eens ruim zoveel productiemedewerkers. Feitelijk draait Merck 90 jaar farmacie-geschiedenis zonder aarzelen de nek om. Oss is woedend, bestuurlijk Nederland vraagt zich af hoe dit kan. Nederland kennisland is een holle frase geworden. Waar is Balkenende nu? Om maar niet te spreken van Akzo-baas Hans Wijers, die twee jaar geleden bij de verkoop van de Organon-divise aan Schering-Plough nog gouden tijd voorspelde voor de vestiging. Dat de overnamepartij een jaar later overgenomen zou worden door Merck had – de nog immer kandidaat-minister voor economische zaken – niet kunnen inschatten.
Toch is het niet helemaal onverwacht wat er nu gebeurt. De economische analisten hier en in het buitenland weten dat sind het uitbreken van de mondiale recessie vooral Amerikaanse bedrijven en concerns zich in alle hevigheid aan het herpositioneren zijn. Niet alleen worden slecht verdienenden bedrijfsonderdelen afgestoten en verhandeld, ook zie je de laatste maanden dat de Amerikanen vooral Amerikaanse belangen voorop stellen. Wie bijvoorbeeld de internationale site van Dow Chemical af en toe eens bezoekt zal uit de toespraken van topmannen van Dow kunnen opmaken dat Midland en Freeport voor Dow echt de thuisbases zijn en dat vooral de staat Michigan – vanwege de huidige en vorige malaise – nieuwe impulsen moet krijgen.
De voorbije maanden zijn in Terneuzen vijf fabrieken verpatst aan de Bain Capital Group, een mondiaal opererende invensteringsmaatschappij, die geld steek in chemie, de productie van speelgoed, maar ook in de handel in hamburgers. Geld is voor deze groep de core-business. Geld maken wel te verstaan, niet research & ontwikkeling, niet dat mooie duurzaam ondernemen, nee, simpelweg winsten maken. Goede winsten.
En nu kan Frans Kempenaars – de nieuwe Styrondirecteur – wel zeggen dat het goed is dat Bain de Dow-fabrieken heeft overgenomen en dat er kansen liggen, maar hij weet ook dat die kansen zo kunnen keren.
Ik ben ervan overtuigd dat de site Terneuzen voor Dow Chemical zijn prominente rol heeft ingeleverd. Was Terneuzen jarenlang een groeipool, een expanderende site, een concurrerende site waar investeringen rap werden terugverdiend, daaraan is in de loop van deze eeuw een eind gekomen.
President Obama wil de Amerikaanse maakindustrie weer sterk maken en Dow wil daar zeker een bijdrage aan leveren. Niet voor niets is sinds deze week Dow-ceo Andrew Liveris benoemd tot (export) adviseur van Obama. Dat opnieuw gefixeerd zijn op de USA gaat Europese vestigingen van de grote jongens op de deur pijn doen. Dat blijkt in Oss en minder in Terneuzen, maar dit is slechts het begin. En dit zijn dan nog zaken die los staan van kwestie die voor de Amerikanen het ondernemen in vooral Nederland minder aangenaam maken. De hoge loonkosten, de erg hoge energieprijzen, het overdreven vergunningenstelsel en die prachtige Natura 2000 regelgeving heeft Dow wel eens eerder aangeroerd.
Ik sluit echt niet uit dat na Oss straks Terneuzen wel eens in rep en roer kan staan.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Oss Dow

 1. Willy Broekhoven schreef:

  ik heb weinig kennis hoe het op de DOW toegaat,maar m.i. heeft de recessie voor diverse werknemers ook toegeslagen. Conny ik hoop toch dat je het zwart/wit ziet??!!
  Een reactie van medewerkers en oud medewerkers van Dow zouden mij een duidelijk beeld geven.

  Willy

  • Stan de Bakker schreef:

   Willy, Conny heeft het niet zwart/wit gesteld. Hij heeft jammer genoeg volkomen gelijk. Dow zal nog wel enkele jaren eigenaar van de overige fabrieken in Terneuzen blijven, maar als we zo door blijven gaan in Nederland met o.a Natura 2000, Vogelhabitatrichtlijnen, enegiebelasting en ga zo maar verder, dan pakt deze Amerikaan zijn bullen en vertrekt naar b.v Polen of desnoods China. Te duur? Te Moeilijk? Weg wezen!

 2. Stan de Bakker schreef:

  Met betrekking tot Bain Capital Group wil ik het volgende citaat van Henry Ford (ook een Amerikaan) plaatsen:

  “Een onderneming die niets anders voortbrengt dan geld is een armzalige soort organisatie.”

  Een ware uitspraak, want denk maar aan de strapatsen van de banken en hun Banksters, (dit zijn mensen berovende bankiers) die nu geheel analoog aan bovengenoemd citaat zelf in zwaar weer zitten.

  Dhr. Ford had en heeft dus nog steeds gelijk. En als ik dan dhr Kempenaars hoor zeggen “dat er voor de Styrenics mooie kansen liggen”, dan doet me dat denken aan een bepaald soort vogel die niet in staat is zelf te jagen, maar van iets anders leeft.

  • Tom schreef:

   Stan de Banker,

   Je hebt nou al zo vaak het woord banksters gebruikt, dat je het volgens mij niet meer hoeft uit te leggen wat de betekenis er van is.

   • Stan de Bakker schreef:

    Weet ik Tom Scrooge, maar tegen een dermate groot gevaar voor de samenleving kun je niet genoeg waarschuwen, zeker niet als deze Wellinks, Scheringa’s etc. straffeloos aan het gerechtelijk systeem weten te ontsnappen, wat mij nooit zou lukken als IK bv een bank of de belastingen zou trachten te beroven.

Reacties zijn gesloten.