Eilanden

De Belgische kust krijgt wellicht een reeks eilanden, vergelijkbaar met de Waddeneilanden. De Vlaamse regering laat een studie verrichten naar het idee enkele eilanden aan te leggen. De eilanden zijn gepland op zo’n 10 kilometer voor de kust bij plaatsen als Oostende, Nieuwpoort en De Panne. Belgische baggeraars hebben al veel ervaring met de aanleg van eilanden in Dubai. De aanleg van zo’n 6000 hectare nieuw land zou circa een miljard euro kosten. De persbureaus schoten dit bericht de voorbije week de wereld in in de hoop dat de media het zouden oppikken en dat gebeurde. Van het Zeeuwse Halfformaat tot Nu.nl.
Goede stunt van de Vlaamse baggeraars, Deme (DeCloedt) en De Nul, die best op termijn een karwei als dit willen klaren. Nu de palm en wereld van Dubai, de Vlaamse wadden. Zesduizend hectare nieuw land. Hee, zesduizned hectare. Is er nu eens niemand die in de gaten heeft dat je met zo”n oppervlak niets iets zou maken dan een vergelijking met de Wadden zou doorstaan. Schiermonnikoog alleen al is ruim drie keer zo groot als de Vlamingen hier laten onderzoeken, Vlieland vijf keer.
Zesduizend hectare en dat voor alle drie de steden, dan wordt dat nooit meer dan een verhoogd duin in zee, met woningen er op. Komen er dan ook dammen en dijken naar die eilanden toe, voor het verkeer en zo. Wordt dan de zuidelijke Noordzee een lagune, en hoe moet het dan met de stromingen? Wordt de Schelde straks echt een zandbak? Oh, dan kunnen ze die ook weer extra uitbaggeren. Slimme jongen die baggeraars..
Zouden ze het echt menen met dat eilandenplan?
Het is niet voor het eerst dat het gelanceerd wordt?
We hadden al eens eilandenplannen voor windmolens, voor afval…
Volgend jaar komen ze er nog eens mee af.
Of wat later. Wedden??

[flv]http://media.vrtnieuws.net/2009/05/193008529ONL0905277407541_urlFLVLong.flv[/flv]

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Eilanden

 1. Stan de Bakker schreef:

  Een luchtballon heeft een paar eigenschappen, evenals dit plan.

  1) Hij stijgt eerst tot grote hoogten en kan ver vliegen.

  2) Dan: Of hij knapt, of hij loopt langzaam leeg, waarna hij terugkeert op aarde, waar iemand hem vindt en hopelijk het kaartje retour eigenaar stuurt.

  Maar soms, heel soms, vliegt zo’n ballon zo ver dat je er de hoofdprijs mee wint….

 2. Walter schreef:

  En die hoofdprijs moet worden betaalt met ontpolderen, natuurherstel of iets dergelijks!

Reacties zijn gesloten.