China-uitjes met aanvulling

Binnenlands Bestuur doet een boekje open over de China-reizen die bestuurders uit gemeenten en provincies de laatste tijd ondernemen. De instanties geven tienduizenden euro’s uit aan bezoekjes aan de World Expo 2010 in Shanghai en of die werkelijk van nut zijn valt te betwijfelen.. Van de provincies gaf Utrecht het meest uit (44.398 euro), van de grote steden Rotterdam (43.700 euro). Eenduidig beleid voor vliegen in business- of economy class is er niet.

In het rijtje van big spenders komt de provincie Zeeland en de Zeeuwse grootsteden niet voor. Mooi he, ze gaven de verslaggevers van BB te kennen dat ze niet naar de Expo in de Oost gaan. Ja, ons bin zuunig hee…

Nee, niks daarvan. Ons ben nie eerlijk. Ons ben namelijk wel degelijk naar China geweest. Als eersten nog wel liefst. Onder aanvoering van burgemeester Jan Lonink van Terneuzen (die moest mee om de vliegangst van wethouder Liefting te beteugelen) is er wel degelijk een Zeeuwse delegatie op de Expo geweest. Als eregast zelfs, omdat het ROC Westerschelde en Zorgsaam (waar ook mensen van meegingen) een huisartsenpost in de Chinese metropool van de grond hebben mogen optillen.

Hoeveel dat Zeeuwse uitje heeft gekost valt uit de opsomming van BB niet op te maken

1. Utrecht (7 personen): 44.398 euro
2. Zuid-Holland (7 personen verspreid over twee perioden) 25.250 euro
3. Noord-Holland (3 personen) 21.234 euro
4. Noord-Brabant (7 personen) 20.527 euro
5. Flevoland (2 personen) 6.684 euro
6. Friesland (2 personen) 3.500 euro

Gemeenten

1. Rotterdam (8 personen) 43.700 euro
2. Utrecht (6 personen) 22.091,18 euro
3. Amsterdam (6 personen) 22.000 euro
4. Den Haag (acht personen) 19.095 euro
5. Eindhoven 11.236 euro

maar ik denk dat alles bij elkaar toch wel in de buurt komt van de derde plaats in om het even welk rijtje. Zeker als ons Zeeuwen in september toch nog besluiten met een grote delegatie naar het Verre Oosten te reizen. Dan eindigen we wellicht weer aan de top als big spenders.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags . Bookmark de permalink.