Graadmeter

De voorjaarsnota’s zijn geschreven. De bezuinigingsvoorstellen liggen op tafel.
Nog even en de ogenschijnlijke politieke rust in Sluis wordt weer doorbroken.
Weermaals zal de raad zich gaan roeren, omdat de gemeente – noodgedwongen zoals wordt gesteld – moet gaan schrappen in het gemeentelijke huishoudboekje.
Na de wisseling van de wacht na de verkiezingen werd het even rustig in het veelgeplaagde Sluis, alsof de oppositiepartijen het nieuw aangetreden college van VVD, CDA en PvdA (met gedoogdsteun van D &T) een adempauze werd gegund om aan de slag te gaan. Maar was het allemaal wel zo rustig. Wat speelde er achter de coulissen? Het Zeeuwse Halfformaat liet de politieke beslommeringen in het verre westen links liggen. Geen berichten over de onttakeling van de PvdA, ja alleen een berichtje dat voorzitter Oosterling de hamer inleverde, verder niets. Nix over het verdwijnen van oud-gediende Joop Wielakker, die toch de rol van mentor voor de nieuwe fractie zou gaan spelen.
Niets over het vertrek van de groene man binnen de geleding en ook niets over de bestuurscrisis binnen de VVD im westen. Niets over een motie van wantrouwen tegen voorzitter Jan de Ridder, de oud-wethouder van Aardenburg, die eerder ook al uit de beheersstichting van het zwembad in Aardenburg moest vertrekken. Zoals gesteld, de rust is ogenschijnlijk. Lezers van deze kolommen zoeken naar allerhande vermeende botsingen, blunders en verwikkelingen alsof dit blog de graadmeter is van het politieke kookpunt. De schrijver dezes is allerminst alwetend. Weet alleen dat het binnen alle clubjes broeit en bubbelt.
Op dit blog wordt met regelmaat gezocht naar de blunder van Peter Ploegaert van het CDA, maar ik heb tot op heden geen gewag gemaakt van een blunderende Peter. Ik weet alleen dat-ie na de verkiezingen op vakantie is gegaan en de rest van het college ook.
En in Hulst broeit en borrelt het ook, maar had de zittende coalitie zich het leven een stuk makkelijker kunnen maken, door enkele weken geleden voorstellen van de oppositie (nota bene uit de koker van het CDA komend) te honoreren. Maar nee, omdat Frans de Vries (Progressief Hulst) de voorstellen indiende, moest de coalitie tegen zijn. was men verstandig geweest, dan had men een deel van het voorgestelde overgenomen en was de kou voor maanden uit de lucht geweest.
Jammer, de komende tijd zullen de oppositiepartijen elke vergadering bezoeken met tegenvoorstellen in de tas, mogelijk zelfs met voorgeproduceerde moties van wantrouwen. En in Terneuzen, daar zijn de gemoederen minder opgefokt, maar krijgt men wel in de gaten, dat de redelijke financiële positie die de gemeente tot nu toe innam, aan herziening toe is.Terneuzen kan niet om lastenverzwaren heen en dat moet toch voor velen ook een vreemde gewaarwording zijn.
Kortom van d”Ee tot Hontenisse kan het de komende tijd nog wel ’s gaan spetteren….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.