Q-koorts

Vlaanderen gaat heel anders om met dierenziekten die bedreigend kunnen zijn voor mensen dan Nederland. Q-koorts, de nieuwe geitenplaag, daar werd verre van hyperig mee omgegaan. Worden er op een bedrijf besmettingen geconstateerd, dan wordt zo’n onderneming door de instanties in Vlaanderen geisoleerd en worden ter plekke maatregelen genomen, tot aan ruimen toe. De buitenwereld wordt daarvan niet op de hoogte gesteld. Zo kan het gebeuren dat geiten op een bedrijf in het Vlaamse Sint-Gillis-Waes al maanden koortsig zijn, maar dat daar verder niemand weet van heeft.
En wat gebeurt er als de instanties net over de grens weet krijgen van de Q-koortskudde. Wel dan gaan de alarmbellen in alle hevigheid rinkelen, dan worden er brieven verstuurd met de boodschap op te passen, behoedzaam te zijn en bij twijfel over een lichte verhoging huisarts te consulteren, de verschijnen er hijgerige verhalen in de kranten en op de radio, maant de burgemeester van buurgemeente Hulst iedereen tot kalmte, wat vervolgens weer leidt tot raadsvragen in de trant van “Zijn de doktoren op de hoogte, weten mensen wat ze moeten doen, waarom heeft het zo lang geduurd voor wij iets wisten, moeten onze geitenfokkers actie ondernemen en ja, hoeveel van die fokkers hebben we binnen onze gemeentegrenzen.”
Een schier oneindig reutel van gekkigheid.
Het is overigens wel bizar om te zien hoe verschillend twee lidstaten van de Europese Unie met een besmettelijke dierenziekte omgaan. De ene staat doet doofpotterig, de andere vervalt in een twittercampagne.
Om koortsig van te worden…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

2 reacties op Q-koorts

  1. Aschwin schreef:

    … en wat is beter?

Reacties zijn gesloten.