Lokalo's nationaal

De landelijke verkiezingen in juni komen iets te vroeg voor de regionale en lokale lijsten. De voorbije maanden heeft Partij voor Zeelandvoorman Johan Robesin samen met enkele gelijkgestemden van buiten de provincie veel tijd en energie gestoken in een krachtenbundeling van regionale lijsten om vervolgens samen met een gezamenlijke lijst aan de Kamerverkiezingen deel te nemen. Het bundelingsproject was gericht aan deelname aan de landelijke verkiezingen in 2011, maar de val van het kabinet-Balkenende-4 gooide roet in het eten. Of liever maakte het voor de lokalo’s schier onmogelijk om een goede organsiatie neer te zetten die de slag met de grote partijen zou aanklunnen. De regiogebondenen voelen niets voor een teloorgang als de leefbaren en LPF die hebben gekend. Het is overigens een hels karwei om al die lokale en regionale partijen op een lijn te krijgen en met een programma op pad te sturen waarin iedereen zich kan vinden. Dat vergt een trits van vergaderingen, overleggen en afstemmen; kortom een organisatie van heb ik jou daar.
Het voorbije jaar zijn er overigens wel al heel wat neuzen in een richting gezet. De Friezen doen mee aan de bundeling, de Limburgers, de Zeeuwen en in andere provincies is er ook sprake van een grote participatie. De komende week wordt duidelijk of de lokalo’s alsnog op 9 juni de sprong naar de Kamer zullen wagen of dit pas te doen voor een volgende regeerperiode. Persoonlijk vind ik dat de stap nu maar gezet moet worden. Het kan de politiek geen kwaad als ook partijen waar mensen dichtbij huis wel op willen stemmen een stap naar landelijk durven te maken. Ik onderken dat er een risico aan vast ligt op het vlak van de partijorganisatie, maar daar tegenover staat dat een goede landelijke lijst van regionale politici de PVV wind uit de zeilen kan nemen. Maar dat is natuurlijk weer een argument van zo’n linkse journalist. Nou ja, het zij zo.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken. Bookmark de permalink.