Dag Dow 4

Het is niet makkelijk voor veel Dow-medewekers om nu zo plots te moeten onderkennen dat ook hun baan geen jarenlange zekerheid niet meer biedt. De overname van vijf Dow-fabrieken (Styron) in Terneuzen door de privaty equaty-gigant Bain Capital heeft voor de nodige beroering gezorgd. Niet zozeer omdat de banen op die fabrieken een-twee-drie zouden verdwijnen, dat is ook niet zo. Nee, men is ongerust, omdat na jarenlange dienstverbanden men niet meer onder de Dow-vlag werken zal. Onzekerheid is er over de toekomst, over de arbeidsvoorwaarden die straks voor ex-Dowwers gaan gelden, over de pensioenopbouw en meer van zulks. Een avond van de bonden – waar veel Dow-employees overigens geen lid van zin – bracht weinig duidelijkheid en dat was ook wel te verwachten. Dow communiceert amper of niet met de bonden en houdt dat al decennia lang vol. Van Bain Capital – een grote investeerdersmaatschappij met een geinvesteerd vermogen van 65 miljard dollar – hoeft het personeel al helemaal niets te verwachten.
Bain Capital is geïnteresseerd in geld, in geld maken, in beleggen, in winsten. Het bedrijf, medegesticht door Mitt Romney een van de Republikeinse presidentskandidaten in 2008, boert al – ondanks de crisis – jaren goed. De firma doet investeringen in totaal verschillende bedrijfstakken, maar wel altijd op basis van grondige studies en marktanalyses. Dat Bain 1,6 miljard dollar over heeft voor de Styron-divisie van Dow komt echt niet uit de lucht vallen. Of Bain denkt met de latex en rubberfabricage aardige winsten te gaan halen of, of is al verder weg en denkt weer al aan het verhandelen van de verworven assets tegen natuurlijk weer een substantiële winst. Wie zal het zeggen?
Bain is geen traditionele producent zoals Dow dat jarenlang is geweest. Bain is een geldmachine. De branche doet er voor de uit Boston afkomstige onderneming niet zo toe. Vandaar ook dat ze geld hebben zitten in de entertainmentbranche, de zorgsector, fastfoodketens(Domino’s en Burger King), speelgoed (Toys R Us), the Weather Channel, Warner Music en kantoorwaren (Staples Inc).
De verkoop van de styron-divisie van Dow was in Amerika geen verrassing. Dow was al sinds vorig jaar zomer aan het leuren met de divisie. Dat dit in Terneuzen niet doorzien is verbaast me. Voor de goede orde meld ik dan maar langs deze weg dat Dow-bons Andrew Liveris aangekondigd heeft dat er nog meer Dow-onderdelen de verkoop in zullen gaan. Men moge nu gewaarschuwd zijn.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.