Zeeuws-Vlaams vlagvertoon

Ik raak er meer en meer van overtuigd dat de acties van het ZeeuwsVlaamsPlatform (voorheen Zeeuws-Vlaams Protest) een averechts effect zullen hebben. Simpelweg omdat de wel zeer centralistisch denkende platformleiding er een modus operandi op na houdt die uitgaat van het tegen zijn. In het basisdocument van het Platform (feitelijk niet meer dan de Oostburgse oud-onderwijzer Guus Langeraert en webmaster Bram Bonnewel) staat dat het platform zich richt op sociaal-economische (Waterdunen), infrastructurele (N61) en (nieuwe) natuurprojecten in Zeeuws-Vlaanderen, waarvan op objectieve wijze vastgesteld kan worden dat de bevolking vindt dat er onvoldoende rekening met haar cultuur of belang rekening wordt gehouden. Een mooie volzin, maar wie bepaalt wat objectief is en wie gaan achter het woordje de bevolking schuil. Het platform heeft honderden reacties gehad op de enquete naar het al dan niet uitvoeren van de N61 met twee maal twee rijstroken. Rijkswaterstaat wil bij de Braakman over een lengte van 800 meter geen vierbaansweg. Het platform en ettelijke honderden mensen willen dat wel.
Het platform komt rijkelijk laat met zijn verzet. De rijksdienst heeft jaren gepraat met bewoners en ondernemersgroepen in alle dorpen langs het wegtrace, heeft onderhandeld met gemeenten en andere belangengroepen (ZMF etc). Er kwam geen eind aan het gepalaver. Het leek er zelfs op dat de verbreding nog jaren op zich zou laten wachten. Intensief lobbywerk van Sluis, Terneuzen en provincie bracht de realisatie eindelijk in zicht. Maar Rijkswaterstaat zou Rijkswaterstaat niet zien als aan de uiteindelijke tracevariant geen eisen zouden worden gesteld. De Braakmantrechter is zo’n eis. Mijn insziens niet zozeer om de natuur te sparen, maar eerder om geen dubbele brug te hoeven aanleggen over de Braakman/Isabellakanaal.
Als de regio tornt aan dit aanbod moet er elders ingeleverd worden. De Braakman vierbaans, dan geen rondweg Schoondijke of geen afslagen bij Biervliet of IJzendijke. Wie neemt moet inleveren en mag rekenen op een verdere planvertraging. Daar gaat dat platform aan voorbij.

Als de bevolking dat beseft ,en ik hoop het ,zal het leeuwendeel genoegen nemen met die versmalling ter hoogte van De Braakman. Wie is trouwens die bevolking waar het platform het over heeft. Omdat het project Waterdunen handig de ontpolderingsdiscussie is ingeloosd zou de bevolking tegen zijn? Platform leg eens een oor te luister buiten het kringetjes van lokale politici, wat boeren en meelopers. Begin eens in Breskens in ondernemerskringen bijvoorbeeld.

Objectief, bevolking en democratisch zijn van die stopwoorden van het platform. Ik worstel daarmee en ontvecht. Want ik vind een club waarvan de leiding bepaalt waarover discussies mogen gaan niet echt democratisch. Daar vier ik geen 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen mee.

Met mensen die positief tegenover ontwikkelingen in onze mooie streek staan, die niet terug willen naar 1950 maar vooruit, verder de 21 e eeuw in en die open staan voor nieuwe zaken die onze regio economisch naar een hoger plan kunnen tillen, daar bouw ik graag een feestje mee.

Een nieuwetoekomst is per slot van rekening een groter goed dan een belast verleden.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.