Het onweder door Schiettekatte

 

Wat ik dus heel slecht kan velen, dat zijn van die mannetjes, van die voormalige uitzendbureaufiguren die voor zichzelf begonnen zijn in onze prachtige neo-liberale samenleving en werkgevers – tegen betaling – aan geschikte arbeidskrachten helpen. Want ja, de markt vraagt veel en arbeiders zijn verworden tot handel. 

Dus de werkgever stelt een lijstje op; ik wil een man met die en die diploma’s, wat werkervaringen en vooral onder de veertig, want meer is oud en oud is duur. Met zo’n lijst gaat de personeelsconsultant, de headhunter, dan aan de slag. Hij zet wat advertenties uit op het wereldwijde net enwa cht tot de brieven binnenkomen. Dan vindt de schifting plaats; alle Ali’s en wat er op lijkt gaan de prullenmand in, alles boven de veertig jaren gaat hen achterna, de vrouwen idem dito, net als minder validen en wat dan nog rest gaat vervolgens als potentieel veelbelovend naar de baas met de baan.

Die uiteindelijk besluit om een zoon van een vriendje aan te nemen, omdat hij die vriend nog wat schuldig was o zo.

De personeelsconsultant, die eigenlijk geen brief gelezen heeft, geen cv bekeken heeft, geen enkele afweging heeft moeten maken, krijgt dan opdracht om alle kandidaten die gereflecteerd hebben een afwijzing te sturen. En dat gebeurt dan, vaak in prachtige kromme zinnen die ze bij Randstad geleerd hebben.

Ik zag er deze week ook weer een passeren. Eentje gericht aan mijn eega waaruit duidelijk bleek dat de meneer in kwestie haar brief en cv niet eens gelezen had, want had hij dat wel gedaan, dan had hij haar naam vast correct geschreven en het schrijven aan haar en niet aan mij gericht.

De windbuil, nee hij noemt zich organisatiebouwer – met de naam Nicolai Schiettekatte van Kijk op Zaken (Bordewijk wellicht?) – stuurde een mailtje met zijn excuses. Helaas richtte hij die aan mij met de aanhef “Geachte mevrouw Van Gremberghe”

…toen onweerde het even.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.