En altijd is er dat extra oortje…

Telefoneren is in een grensstreek niet altijd een lolletje. Verbindingen worden vaak plotsklaps verbroken als je al verbinding hebt gekregen. De ontvangst op mobiele netwerken is vaak slecht. Bel je via Vodafone of T-Mobele heb je geluk dat je bij de grens de lijn in stand kan houden, want vaak wordt er simpelweg overgeschakeld op een andere, meestal Belgische provider. Af en toe heb ik het idee dat mijn telefoon afgeluisterd wordt, dat anderen buiten mijn medeweten mijn contacten nagaan en zich er af en toe mee bemoeien. Paranoia, och ja een beetje, maar in dit mooie land van Rutte en Geert weet je maar nooit.

Persbureau Novum meldt vandaag simpelweg het volgende :
“In Nederland worden elk jaar ruim 22 duizend telefoons afgeluisterd, gemiddeld zo’n vijftig per gemeente. Nederlandse opsporingsambtenaren luisteren daarmee veel meer telefoons af dan hun collega’s in andere landen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

Het afluisteren van telefoons levert volgens het onderzoekscentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie zelden direct bewijs op voor misdaad. Criminelen weten dat ze worden afgeluisterd en hun communicatie verloopt bovendien steeds vaker via internet.

Naast het aftappen van telefoons achterhaalt de politie ook informatie over waar telefoongesprekken plaatsvinden, hoe laat en met wie wordt gebeld. Ook vraagt de politie steeds vaker de naam en het adres op van de bezitter van een telefoonnummer. Ook familie, vrienden en kennissen van verdachten worden steeds vaker afgeluisterd. Internet wordt maar zelden afgetapt.

De onderzoekers vragen zich af of opsporingsambtenaren zich niet te veel richten op de telefoontaps. De ambtenaren geven zelf aan geregeld communicatie van verdachten te missen, ondanks dat ze wel via de telefoon worden afgetapt. Ze denken dat dit vooral komt doordat verdachten vaker communiceren via internet en sociale media als Twitter en Linkedin. Ook op het gebruik van smartphones wordt nog niet goed ingespeeld.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is niet blij met het rapport en wil een debat met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). “Met de taps worden nauwelijks boeven gevangen”, stelt de socialist. “Terwijl de privacy van onnodig veel mensen wordt geschonden en de regels niet goed worden nageleefd. Dat moet echt minder – en beter.” Ook D66 wil een debat met Opstelten.

In andere landen wordt vaker geïnfiltreerd, geobserveerd en afluisterapparatuur geplaatst. Nederland staat huiverig tegenover die opsporingsmethoden en maakt er weinig gebruik van. Reden daarvoor is de beruchte IRT-affaire, waarbij criminele infiltranten werden ingezet in politieonderzoeken.”

Ik vind zo’n bericht reden tot ongerustheid. In elke gemeente worden dus zo’n 50 mensen afgeluisterd om wat voor reden dan ook. Wie moet dat dan in mijn omgeving zijn? De burgemeesters dezer schone plaatsen, die toch alles weten wat er gaande is, advocaten en notarissen, dat zou nog eens een bak zijn, bankdirecteuren in verband met alle transacties, journalisten en publicisten, nou ga er maar aan staan. En dan wordt dat afluisteren natuurlijk weer gedaan met krakkemikkige apparatuur die storing en andere ellende veroorzaakt. Dat verklaart wellicht waarom verbindingen plots verbroken worden en storingen aan de orde van de dag zijn.
Maar goed, die justitionele luistervinken laten dus het internet zo goed als ongemoeid. Betekent dat we dus rustig kunnen blijven skypen zonder bemoeienissen. Ik denk dat ik dat maar ’s wat vaker ga doen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.