Provinciale Staatsomroep met naschrift

Sinds Omroep Zeeland die prachtige reeks over de Zeeuwse Havens uitzond gaat het met die Zeeuwse havens in de berichtgeving van onze provinciale staatsomroep alleen maar prima. En dankzij die fantastische programma’s van de Omroep om Zeeland als fietsprovincie op de kaart te zetten heb zelfs ik – een ware pedalohater – me laten verleiden om weer ’s een stalen ros te bestijgen (weliswaar op Terschelling, maar goed een kniesoor die daar op let). Neenee, fietsen in Zeeland is in dankzij de propagandistische contributie van Omroep Fietsland. Het moet Harry van Waveren, de provinciale mediacommissaris die graag zou willen bepalen wat gehoord en gezien moet worden, goed doen dat door zijn druk (op de ketel) zulke prachtige producten in beeld en geluid worden gevangen. En er komt meer, nog meer…

Dat de Zeeuwse Havens in de Hamburg – Le Havrerange inmiddels – ondanks de prachtprogramma’s – gedegradeerd zijn tot voetnoot, tot kades in de marge, laten we maar even vergeten. Dat Zeeland aan Tour en Giro niet veel meer overgehouden heeft dan een paar mooie plaatjes op de internationale beeldbuizen is een tweede. Rotterdam verdiende niets aan de fietsspektakels en Middelburg (nog niets over gelezen, niets over gehoord).
Maar nu beste lezers en lezeressen, kijkers en kijkeressen van Omroep Zeeland, nu wacht ons een echte ziekenhuisreeks op het provinciale staatsnet. We krijgen strakkies te zien hoe fantastisch het is te mogen bivakkeren in de Admiraal de Ruyterziekenhuizen, wat voor kei die professor Vierhout wel niet is en hoe dat magnifieke personeel er in geslaagd is om binnen no time de Zeeuwse ziekenhuizen (die in Terneuzen van Zorgsaam zijn half-Vlaams dus die tellen gewoon niet mee) hebben kunnen liften van slechte naar goede ziekenhuizen. Met stip in de AD-Top 100 van de achterhoede naar het middenveld.
Prachtige beeld joh, over mensen, liefde en leed, passie en compassie.
Fantastisch, een gesubsidieerde “ER” Goes, met Vierhout in de rol van Clooney, ach God.
En geloof maar dat Vierhout en co wat kluiten over hebben om de ziekenhuisgroep positief te positioneren.
En geloof maar dat Harry van Waveren dat prima vindt.
En geloof maar dat hoofdredacteur Edwin de Kort van Omroep Zeeland concessies zal doen,
want een ziekenhuisgroep waar het zo lang een zooitje is geweest
presenteren als een instelling waar alles fantastisch verloopt
is schier onmogelijk.
En toch gaat het gebeuren.
Wedden dat?

PS
Ter aanvulling:
Ook de Provinciale Halfformaat maakt al geruime tijd op gezette tijden bijlagen die sterk lijken op advertorials. Zo ben ik benieuwd naar de bijlage die gekoppeld is aan de jaarlijkse Oesterpartij die in het najaar gehouden wordt. Daarin zal dit keer het licht worden geworpen op de biobased industrie, een paradepaardje van het zittend GS-college. Hebben de artikelen in hoofdzaak een positieve strekking, dan is er sprake van propaganda. Zijn ze kritisch en wat negatief van toon, dan heeft de journalistieke integriteit gezegevierd. Ik vrees echter ook hier een lage realiteitswaarde…

Dit artikel heeft binnen en buiten Omroep Zeeland voor wta consternatie gezorgd. Overigens is het wel zo dat hoofdredacteur Ediwn de Kort inmiddels heeft ingezien dat een reportagereeks over de Zeeuwse ziekenhuizen niet zonder inbreng Zorgsaam kan. Komende week vindt er een gesprek plaats tussen Omroep en Zorgsaam. Wordt vervolgd…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

9 reacties op Provinciale Staatsomroep met naschrift

  1. Koen Mijnheer schreef:

    Beste Conny,
    Gisteravond ook getuige geweest van de discussie tussen Jort Kelder en Pieter Storms over ”feitenjournalistiek”? Verzandde natuurlijk in kinnesinne (omdat de discussie ook over ”ijdelheidjournalistiek” had kunnen gaan), maar feit (!) is wel dat jouw verhaal niet helemaal klopt. Vraag is welke vrijheden een blogger zich mag veroorloven en wat de raakvlakken zijn tussen blog en column. Kortom, je scheert langs de feitelijkheden zonder ze werkelijk te raken. Van mij kan dat wel, maar ik vraag me af in hoeverre je je daar zelf bewust van bent. 🙂
    groet Koen Mijnheer

    • Gremberghe schreef:

      Beste Koen. Ik houd mij verre van lieden als Storms en Kelder.
      En verder geloof ik niet echt dat ik langs feitelijkheden scheer. Het feit dat ik jou met deze bijdrage raak overtuigt mij van het tegendeel.
      Ik roer slechts het volgende aan; hoe zuiver (journalistiek gezien) is een reportagereeks als daar voor betaald wordt?
      groet en succes met het pure werk

    • Arno Rootsaert schreef:

      @Koen Mijnheer: Op je vraag welke vrijheden een blogger zich mag veroorloven en wat de raakvlakken zijn tussen blog en column kan ik antwoorden dat een blogger volledige vrijheid geniet om onvoorwaardelijk te publiceren 24uur per dag 7 dagen in de week (althans bij Zwinternet ;-), dat is nu net het mooie en de kracht van het nieuwe medium.

  2. Margaret Lafort schreef:

    Enkele jaren geleden heb ik het idee geopperd om een serie te maken over de ziekenhuizen. De toenmalige eindredacteur van omroep zeeland wilde hier alleen over praten als de drie Zeeuwse ziekenhuizen zouden meedoen. Er zijn gesprekken over geweest en de directies van de ziekenhuizen wilden graag meewerken. De medisch specialisten hadden zelfs gezamenlijk al een overzicht gemaakt en een verdeling van de te maken reportages over de ziekenhuizen. Scoop wilde er zelfs in investeren. Dat het uiteindelijk toch niet is doorgegaan lag aan omroep zeeland: zij hadden er geen geld voor.

  3. Flip Feij schreef:

    @Margaret: Jou komt die eer idd toe. Je stelde een programmaserie voor over ziekenhuis Zorgsaam in Terneuzen. Dat was een prima idee, want over de ziekenhuizen is weinig bekend bij mensen die er weinig te zoeken hebben en er veranderen steeds dingen. Bovendien: waarom worden mensen uit Zeeland naar Rotterdam, Antwerpen, Brugge en Gent gebracht voor bepaalde behandelingen? Waarom voor een herniaoperatie naar Goes en een hartoperatie naar Antwerpen? Waarom (verdorie) geen geboortes (meer) in Vlissingen etc. Er doen veel meningen over de ronde, de voorlichting is vooroorlogs en heel veel mensen kennen de ziekenhuizen alleen uit berichten over onvoldoende geld, onvoldoende specialisten, slecht begeleide fusiebesprekingen, ruime gages opstrijkende directieleden enzo meer.
    Toen wij erover spraken leek het me evenwel voor de Zeeuwse omroep niet gepast om uitsluitend over het ziekenhuis in Terneuzen te berichten. Daarom vroegen we aan Scoop in Middelburg of die hierin een taak zag. Afstemming met alle ziekenhuizen, het aanhangig maken bij andere belanghebbenden, oprichting van een commissie met (medische en organisatorische) deskundigen voor de begeleiding etc. Scoop was daartoe bereid en vervaardigde op mijn mijn verzoek een opzetje, ziekenhuisdirecties zagen het belang direct in, gedeputeerde Van Heukelom was enthousiast en klopte me op een receptie al op de schouder, zei dat hij voorstellen tegemoet zag, maar… ergens ging iets mis. In elk geval kwam een onverhoeds eind aan mijn actieve betrokkenheid bij Omroep Zeeland. Over wat de allewetende Gremberghe beweert inzake het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis kan ik niet het woord voeren, maar het lijkt me, dat in een voorlichtende tv-reeks het gehele in onze provincie beschikbare aanbod ter sprake zou moeten komen. En dat daarnaast onbekommerd kan worden bericht over het enorme verzet van de bijvoorbeeld Vlissingse bevolking tegen verhuizing van hun “Bethesda” en over de geleidelijke teloorgang van alle specialismen. Ik neem toch aan, dat redactieraad en programmaraad van de Nieuwsportal voor Zeeland niet zitten te dutten

    Flip Feij
    emeritus directeur-hoofdredacteur Omroep Zeeland

  4. Julia schreef:

    Ik ben blij met mijn keuze voor cq index.

Reacties zijn gesloten.